Spoedoverboeking binnen Nederland

Vergeten te betalen! Dat kan iedereen overkomen. Nu moet je wel snel zijn want je vindt het belangrijk dat het geld snel binnen is. Kies daarom voor een spoedoverboeking dan is het bedrag binnen anderhalf uur op de goede plek.

Een spoedoverboeking doen

Je kunt op drie manieren een spoedoverboeking binnen Nederland doen. 

  • In Rabo Online Bankieren. Kies voor: nieuwe opdracht en vink daar het vakje ‘spoed’ aan. Het is niet mogelijk om een spoedbetaling in de Rabo Bankieren App te doen.
  • Telefonisch: bel ons en geef je spoedoverboeking door. 
  • Ga langs bij een Rabobank bij je in de buurt. Neem je bankpas, de betaalgegevens en je legitimatie mee. 

Als je je spoedoverboeking aanlevert op werkdagen voor 16.30 uur, dan staat het bedrag binnen anderhalf uur op de rekening van de ontvanger.

Vind een Rabobank bij je in de buurt

Kosten van een spoedoverboeking

Een spoedoverboeking binnen Nederland kost: 

  • via Rabo Online Bankieren: € 5 
  • telefonisch: € 15 
  • langsgaan bij je Rabobank: € 15

Een spoedoverboeking is niet altijd nodig

Soms is een spoedoverboeking helemaal niet nodig. Kijk altijd even na hoe lang de verwerkingstijd van een gewone overboeking is. De verwerkingstijd is de tijd die het kost om een bedrag van de ene naar de andere rekening over te schrijven.

Geld overmaken naar een Rabobankrekening 

Een spoedoverboeking van een betaalrekening bij de Rabobank naar een andere Nederlandse betaalrekening bij de Rabobank is nooit nodig. Als je geld overmaakt naar een rekening bij de Rabobank staat het direct op de rekening van de ontvanger.

Naar een rekening bij een andere bank 

Check of een spoedoverboeking nodig is als je een bedrag overmaakt naar een rekeningnummer van een andere bank dan de Rabobank. Als je op een werkdag vóór 15.00 uur overboekt, verwerkt de bank van de ontvanger de betaling meestal nog dezelfde dag.

In het weekend of op feestdagen 

Een spoedoverboeking is niet mogelijk in het weekend. Iedere betaling die je in het weekend doet, komt de volgende werkdag binnen bij de ontvangende bank. Ook op feestdagen is een spoedbetaling meestal niet mogelijk. Op sommige feestdagen gelden er andere verwerkingstijden. 

Kijk daarom altijd even na wat de verwerkingstijd van een gewone betaling is voor je een spoedoverboeking doet. 

Bekijk de verwerkingstijden van je betaling Bekijk de verwerkingstijden van je betaling in weekenden en op feestdagen

Veelgestelde vragen

Kan ik een spoedoverboeking via de Rabo Bankieren App doen?

Nee, helaas. In de app is het nog niet mogelijk om verschil te maken tussen een gewone overboeking en een spoedoverboeking.

Kan ik een spoedoverboeking annuleren?

Het is niet mogelijk om een spoedoverboeking te annuleren. Als een spoedoverboeking ten onrechte is gedaan, neem dan contact op met de ontvanger en vraag of die het bedrag terugboekt. De kosten van de spoedoverboeking moet je nog steeds betalen. Ook als er 'Gereserveerd' achter je spoedoverboeking staat, kan een spoedoverboeking niet tegengehouden worden. 

Wat zijn de verwerkingstijden als ik geld overmaak?

Als je geld overmaakt naar een andere rekening dan gelden er verschillende verwerkingstijden.

Bekijk de verwerkingstijden van je betaling Bekijk de verwerkingstijden van je betaling tijdens weekend en feestdagen

Kan ik een acceptgiro met spoed betalen?

Ja dat kan. Kruis bij een nieuwe betaling het vakje ‘Spoed’ aan en vul het betalingskenmerk van de acceptgiro in bij ‘Omschrijving’. Veel organisaties, zoals de Belastingdienst, vinden het goed wanneer je een acceptgiro op deze manier betaalt. 

Er staat 'Gereserveerd' achter mijn spoedoverboeking, wat betekent dat?

Achter spoedoverboekingen die op werkdagen na 16.30 uur, in het weekend of op een feestdag zijn ingevoerd, komt 'Gereserveerd' te staan omdat zij pas de volgende werkdag na 08.00 uur verwerkt worden.