Betalingen naar Zuid-Afrika

U vindt hier relevante informatie die u kunt gebruiken voor betalingsopdrachten naar Zuid Afrika.

Generieke informatie

Naam land: Zuid Afrika
SEPA-land: Nee
Landcode: ZA
Muntsoort: ZAR (Zuid-Afrikaanse rand)
Rekeningnummer aangeduid als: Rekeningnommer/Account number
Opbouw van het rekeningnummer: Er is geen standaard opbouw van het rekeningnummer voor Zuid Afrika
IBAN: Niet van toepassing

Specifieke informatie

Zuid-Afrika maakt voor het betalingsverkeer gebruik van een nationale bankcode. Dit is de South African National Clearing Code. De nationale bankcode bestaat uit 6 cijfers. Deze kunt u vullen in het veld Nationale bankcode achter ZA. 

De begunstigde kan worden gevraagd documenten te ondertekenen alvorens hij/zij de beschikking over het geld krijgt.

Kosten correspondentbank

Wanneer u een transactie in euro's met kostenoptie SHA of BEN boven de €250,- overmaakt naar Zuid-Afrika, worden door de correspondentbank verwerkingskosten ingehouden op het transactiebedrag. Deze kosten bedragen €3,50. Voor transacties boven de €2.500,- bedragen deze kosten €10,50. Daarnaast kan ook de bank van de begunstigde kosten in rekening brengen richting de ontvanger. Wilt u er zeker van zijn dat een bepaald bedrag bij de begunstigde aankomt? Kies dan voor de kostenoptie OUR. U betaalt dan alle kosten, de begunstigde ontvangt het bedrag zonder aftrek van kosten. 

Bankiert uw begunstigde bij de Nedbank (BIC: NEDSZAJJ)? Vanwege een technische beperking houdt de correspondentbank dan geen verwerkingskosten in, ongeacht de bedraggrootte.

Belangrijk voor uw betalingen

Om uw betalingen naar het buitenland correct te kunnen verwerken is het belangrijk dat u uw betalingsopdracht volledig invult. Zo dient, indien deze bekend is, een geldige BIC/SWIFT van de bank van begunstigde vermeld te zijn. Daarnaast dienen de gegevens van begunstigde volledig te zijn en rekeningnummer, volledige tenaamstelling, adres en woonplaats te bevatten om vertraging in het buitenland te voorkomen. Controleer daarom uw factuur en betalingsopdracht, en vraag eventuele ontbrekende gegevens op bij begunstigde.

Lees meer over buitenlandse betalingen

Wat is BIC of SWIFT?

Waar vind ik mijn IBAN?

Contact

Rabobank