Rabobank - De financiële basisschool: jong geleerd, oud gedaan

De financiële basisschool

Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een eigen bankrekening, pinpas en toegang tot mobiel bankieren. Zakgeld krijgen zij automatisch op hun rekening en geld wordt steeds minder tastbaar. Daarbij vervaagt voor jongeren het onderscheid tussen geld op hun bankrekening met het geld dat ze verdienen via games met fictieve muntjes en credits.

Het belang van financiële opvoeding

Om financiële problemen op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk om kinderen al jong de waarde van geld aan te leren. Kinderen die thuis leerden om verstandig met geld om te gaan, komen minder vaak in de financiële problemen.

Leuke hulpmiddelen voor je kind

Leren omgaan met geld kan het beste leuk gemaakt worden, zoals een uitdaging. Geef je kind de ruimte om fouten te maken en om te leren. Spijt krijgen van een aankoop op jonge leeftijd is heel leerzaam.

PinPin-app

Wij ontwikkelden een app om jouw kind spelenderwijs te leren hoe met geld om te leren gaan. Deze heet de PinPin-app. Als ouder kun je aan de hand van deze app het gesprek met jouw kind aangaan over geld.

Lees meer over Rabo PinPin: de coolste zakgeldapp

Digitale educatie via online game ‘Hackshield’

Naast het leren omgaan met geld, willen wij jouw kind bijbrengen hoe om te gaan met de gevaren van het internet. Hiervoor ontwikkelden wij in samenwerking met budgetinstituut Nibud het digitale spel Hackshield. Deze game is bedoeld om kinderen in de leeftijd van negen tot dertien jaar digitaal weerbaar te maken.

Bekijk HackShield: Future Cyber Heroes

Handige tips voor jou als ouder

De eerste telefoon

De aanschaf van een mobiele telefoon, vaak rond het tiende levensjaar, is een goed moment om over geld te beginnen. Het toestel kost veel geld en vormt de toegang tot digitaal (spaar)geld. Wie betaalt het abonnement, wie betaalt een eventuele reparatie en wie betaalt de kosten die buiten de bundel vallen? Het is handig om hier vooraf over na te denken om het gesprek over aan te gaan met jouw kind. Een kind dat urenlang op de achterbank van de auto zit te ‘Candy Crushen’ op een 4G-netwerk, kan het beste leren dat dit geld kos

Stapeltje nieuwe levens

De telefoon of tablet van papa of mama staat vol met spelletjes voor kinderen. Het is dus heel gemakkelijk om via een creditcard — waarvan de gegevens in de tablet zijn opgeslagen — nieuwe levens voor een spel te kopen. Alleen zéggen dat dit niet mag, is niet voldoende. Laat je kind zien wat het kost en wijs ze op de risico’s van online betalen.

Drie inkoppers

Tot slot een aantal algemene tips:

  1. Geef zakgeld op een vast moment en geef je kinderen een vast bedrag. Bespreek wat er met dat geld gedaan kan worden. Wat moeten de kinderen zelf betalen en wat betaal jij?
  2. Op = op. Wil een kind toch meer geld, laat hem of haar dat dan verdienen met klusjes
  3. Waarschuw je kind voor de verleidingen van reclames.

Lees meer over de financiële opvoeding van je kind