Helft Nederlanders verwacht zelf financiële problemen

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen. De helft van de Nederlanders verwacht dan ook dat de coronacrisis in enige mate zal leiden tot financiële problemen voor hun eigen huishouden. Dit blijkt uit een enquête van RaboResearch onder ruim 2.700 Nederlanders die is uitgezet in juni en juli 2020. Zo geeft 26 procent aan te verwachten dat de coronacrisis een beetje tot financiële problemen zal leiden, 17 procent matig, 5 procent veel en 2 procent heel veel. Iets minder dan de helft verwacht dat de coronacrisis niet tot financiële problemen zal leiden in het huishouden.

Wat kan dit betekenen voor je financieel gedrag

“Praten over je geldzaken kan bijvoorbeeld helpen om financiële problemen te ontdekken en oplossingen te vinden.”

“Wie somber is over zijn financiële situatie zal eerder zijn gedrag aanpassen om de financiën meer op orde te brengen of op orde te houden”, vertelt Rabobank-econoom Carlijn Prins.

Praten over je geldzaken kan bijvoorbeeld helpen om financiële problemen te ontdekken en oplossingen te vinden, gaat Prins verder. “En wie zich zorgen maakt om zijn financiële situatie, zet misschien bewust extra geld opzij om tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen, mits daar financiële ruimte voor is.”

Respondenten die verwachten dat de coronacrisis leidt tot financiële problemen, hebben inderdaad vaker actie ondernomen, legt Prins uit. “Zo geeft 25 procent van de respondenten die door de corona-uitbraak (heel) veel financiële problemen verwacht aan bewust minder te hebben uitgegeven om te sparen. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat 9 procent. Bovendien geeft 43 procent van de respondenten die (heel) veel financiële problemen verwachten aan de financiële situatie te hebben besproken met de partner. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat 15 procent."

Geen actie ondernomen

Prins vervolgt: “Desondanks heeft 31 procent van de Nederlanders die (heel) veel financiële problemen verwachten en 57 procent van degenen die een beetje tot matige problemen verwachten, helemaal géén van de door ons onderzochte maatregelen getroffen. Opvallend, want bij het ontstaan van financiële problemen kunnen tijdig aan de bel trekken en actie ondernemen erger voorkomen.” Toch hoeft dat volgens Prins niet direct problematisch te zijn. Zo hielden huishoudens door de lockdown-maatregelen soms al geld over omdat veel uitgaven niet konden worden gedaan, waardoor zij wellicht minder reden hadden om bewust nog meer opzij te zetten. Een deel van de verklaring kan ook zijn dat zij het gedrag al regelmatig doen en dat de corona-uitbraak geen aanleiding was om dit extra te doen.

Meer weten? Lees het hele onderzoek.

Wat kun jij doen?

Ervaar je al financiële problemen of verwacht je dit op korte termijn? Kijk welke hulp we te bieden hebben. Want hoe eerder je in actie komt hoe beter. Dat lijkt misschien moeilijk, maar de eerste stap is zo gezet.