Gesprek over financieel volwassen worden aan tafel

Een Gezond Geldgesprek: Jongeren en hun geldzaken

Hoe ga je als jongere om met je geldzaken? En hoe bereid je je voor op grote uitgaven, zoals misschien het kopen van een huis? Nefle (24), Myrthe (23) en Dawid (21) delen hun tips en ervaringen hoe zij dit doen en hoe zij overzicht houden. Laat je inspireren door hun gesprek en lees onze tips.

Gesprek over financieel volwassen worden

Spenden of sparen?

Myrthe probeert altijd een gevulde spaarrekening te hebben. Een soort back-up waarop je kunt terugvallen. Zij heeft echt van huis uit meegekregen om te sparen. Haar vriendin niet, die vond dat geld moest rollen. Ze hebben nu een middenweg gevonden, sparen én soms leuke dingen doen. Nefle vindt het erg belangrijk om geld opzij te zetten, ook omdat ze een kindje heeft. Ze probeert maandelijks een bedrag voor hem te sparen. Dawid spaart op dit moment voor een reis.

“Eerst vaste lasten en sparen, de rest komt daarna.”

Hoe houd je grip op je geld?

Nefle schrijft tegenwoordig alles op, anders heeft ze niet het overzicht. Als haar inkomsten binnenkomen, betaalt ze eerst haar vaste lasten en zet geld op haar spaarrekening. Wat ze overhoudt, is om van te leven. Myrthe en Dawid vinden het lastig om overzicht te houden. Het kan helpen als je zelf je inkomsten en uitgaven bijhoudt, bijvoorbeeld in een huishoudboekje. Je kunt ook de Rabo App gebruiken om te zien waar je geld naartoe gaat. Om grip te krijgen op je geld is inzicht hebben een eerste stap.

Handig om te weten

Een eerste stap is inzicht krijgen in je geldzaken, dan weet je wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. En kun je precies zien wat je onderaan de streep overhoudt. Hieronder nog een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

Hoeveel abonnementen heb jij?

Vaak heb je meer abonnementen dan je denkt. Uit onderzoek van Nibud (2021) blijkt dat huishoudens gemiddeld 14 abonnementen hebben. En jij? En weet je hoeveel ze kosten? Je kunt dit eenvoudig checken in je Rabo App, onder ‘Inzicht’. Je ziet de abonnementen staan in het vaste lasten overzicht. Handig als je ergens op wil besparen.

Heb je voldoende geld achter de hand?

Iedereen komt wel eens voor onverwachte uitgaven te staan: een kapotte wasmachine of auto. Als je een buffer hebt, kun je waarschijnlijk zonder problemen onverwachte uitgaven betalen. Maar wat is nu een handige buffer om aan te houden? Dat verschilt per huishouden. Met de Nibud BufferBerekenaar bereken je in 5 minuten een adviesbuffer voor jouw situatie.

Sparen of beleggen met een doel?

Je buffer heb je al op orde. En je wilt verder sparen voor een ander financieel doel. Om bijvoorbeeld je studieschuld eerder af te lossen of juist een huis te gaan kopen. Misschien is beleggen dan wel iets voor je.

Drie mensen aan tafel in gepsrek

Meer weten over het gesprek?

Wil je het gehele gesprek tussen Myrthe, Dawid en Nefle over geldzaken rustig nalezen? Dat kan.

Gezonde Geldgesprekken

Gezonde Geldgesprekken

Rabobank presenteert Gezonde Geldgesprekken. Want hoe meer we over geld praten, hoe beter. Het geeft je inzicht in je geldzaken en is de eerste stap naar een financieel gezonder leven. Praat eens over je geldzaken met iemand die je vertrouwt. Inspireer en help elkaar. Met wie ga jij een gezond geldgesprek aan?