Nicole: "Heeft corona veel impact op jouw inkomen?"
Jennifer: "Nogal. Mijn man en ik werken allebei in het theater. Eerst ging zijn tournee door Nederland niet door en toen we net drie dagen in Hamburg woonden, werd ook mijn productie on-hold gezet. Dus we leven nu beiden van een uitkering. Via via heb ik ondertussen een bijbaan bij een platform voor plasticrecycling gevonden. Het is vooral datawerk maar ik vind het thema interessant en het zorgt voor wat extra inkomen. En bij jou?"

Nicole: "Tja, ik dacht na mijn wereldreis gewoon snel weer een baan te vinden in de evenementenbranche maar dat liep even anders. Half maart hebben we eerst al besloten om eerder terug te keren en bij terugkomst waren alle evenementen stilgelegd. Ik ben toen bij de supermarkt aan de slag gegaan waar ik vroeger heb gewerkt zodat ik toch een beetje inkomen had. Mijn plan om verder te gaan in het organiseren van evenementen heb ik al vrij snel laten varen. Ik had nog maar weinig ervaring en de concurrentie werd alleen maar groter. Op zo’n moment moet je realistisch zijn. Ik had al wat ervaring in HR en besloot uit te zoeken of ik daar verder in kon. Na een half jaar bij de supermarkt kon ik terecht op de HR-afdeling van een andere voormalig werkgever. Dat is echt mijn redding geweest."

Jennifer: "Moest je je uitgavenpatroon aanpassen?"
Nicole: "Toen ik bij de supermarkt werkte was het geen vetpot. Gelukkig konden mijn vriend en ik dankzij onze lage vaste lasten rondkomen van één salaris. Maar leuk was anders. We konden weinig doen en sparen lukte al helemaal niet. Met mijn nieuwe baan ben ik erop vooruit gegaan; in de evenementenbranche verdien je veel minder."

Jennifer: "Wij gaan graag buiten de deur lunchen, maar financieel zat dat er van de zomer niet in. In plaats daarvan zaten we vaak met een flesje wijn voor de deur op de stoep. En ook nu verwennen we onszelf regelmatig met een goede fles wijn. Zo hebben we voor weinig toch een beetje dat horecagevoel."

Rabo app inzicht functie

Inzicht met de Rabo App

Inzicht in je geld krijgen? Dat kan eenvoudig met de Rabo App, waar alles op het gebied van inzicht op één handige plek staat. Je ziet direct hoe je ervoor staat.

Lees meer over Inzicht

Jennifer: "Heb je goed inzicht in je inkomsten en uitgaven?"
Nicole: "Tijdens onze reis hielden we elke cent bij in een overzicht maar op de dag dat we thuiskwamen heb ik dat weer losgelaten. Maar dat komt vooral omdat het niet echt nodig is. De vaste lasten gaan van de gezamenlijke rekening en daar staat op wat erop moet staan. Dan hebben we nog een rekening voor boodschappen en ik heb nog een eigen rekening. Ik kom eigenlijk altijd wel uit. En zo niet, dan haal ik weer wat van de spaarrekening waar ik aan het begin van de maand op heb gestort. Hoe hou jij dat bij?"

Jennifer: "Liefst wil ik tot op de euro nauwkeurig weten wat er binnenkomt en uitgaat. Ik check heel vaak mijn rekening en dan deel ik wat ik nog heb door het aantal dagen wat ik daarmee nog moet doen. Vervolgens ga ik na welke kosten er nog aan komen en zo heb ik het in mijn hoofd een beetje op orde. Daar zitten geen extreme uitschieters bij. Ik maak er een sport van om te kijken hoe we alles wat we willen zo zuinig mogelijk kunnen doen, zodat we eind van de maand toch nog wat opzij kunnen zetten. Ik vind het belangrijk om te sparen."

Nicole: "Hoe bespaar je dan bijvoorbeeld?"
Jennifer: "In plaats van elke dag gaan we tegenwoordig één keer per week naar de supermarkt. Mét een ouderwets boodschappenlijstje. Dat klinkt suf maar het werkt wel. En zo verspillen we ook minder."

Nicole: “Ja, dat doen wij ook. En wat overblijft vriezen we in. Verder kopen wij best veel tweedehands en maken we ook dingen zelf, zoals meubels. Daar hebben we al veel geld mee bespaard."

Jennifer: "Vond je het vervelend toen je even niet kon sparen?"
Nicole: "Ja. Sinds mijn vriend en ik samen zijn hebben we eigenlijk altijd gespaard voor onze reis. Sparen is een gewoonte geworden. Zo zijn we ook allebei opgevoed. Dus het was wennen om een tijdje alleen maar geld van onze spaarrekening af te halen in plaats van er op te storten. Gelukkig hebben we sinds september allebei weer een fulltime baan. Dat geeft rust. Ben jij een spaarder?"

Jennifer: "Jazeker. Ik heb eerder in Duitsland gewerkt en toen best goed kunnen sparen. Maar toen de kleine er eenmaal was, hebben we die spaarrekening vaak geplunderd. Net op het moment dat we die weer wilden aanvullen, kwam corona. Dus wij zien onze spaarrekening niet zo veel groeien als we zouden willen. Alles bij elkaar verdien ik zo’n ⅔ minder dan waar ik op had gerekend. We kunnen de lasten betalen en de boodschappen, maar sparen lukt helaas nog steeds niet. En dat geeft een vervelend gevoel."

Nicole: "Zijn er uitgaven die je uit moet stellen?"
Jennifer: "We zouden wel een huis met een tuintje willen maar dat is een wens die we voor nu maar even hebben geparkeerd. Vorige week moest de auto een grote beurt. Daar konden we niet om heen maar om dat soort uitgaven kan ik echt boos worden tegenwoordig."

Nicole: "Wij hebben een oud autootje zelf in ere hersteld. Dat soort dingen hebben we geleerd tijdens onze reis en dat kwam van de zomer heel goed uit. Verder wilden we graag een nieuw bed en daar hebben we mee gewacht tot we het ons konden veroorloven."

Mo en Lotte kijken in de woonkamer op een smartphone

In 6 stappen inzicht in je geldzaken

Meer geld overhouden? Dat begint met inzicht in je geldzaken. Bekijk het stappenplan dat jou op weg kan helpen.

Bekijk de stappen

Jennifer: "Hoe kun je jezelf financieel voorbereiden op zoiets als een pandemie denk jij?"
Nicole: "Wat spaargeld is natuurlijk altijd fijn voor als het even tegenzit. Verder denk ik dat je in staat moet zijn om alles aan te pakken wat op je pad komt in zo’n crisis. Tijdens onze reis heb ik vaak gezegd: in het ergste geval ga ik weer in de supermarkt werken. En het werd het ergste geval."

Nicole: “Heb jij financiële stress?"
Jennifer: "Nou, we komen uit dus dat is goed maar ik wil voor mijn kleintje natuurlijk liefst de rode loper uitrollen. En dat kan nu even niet. Gelukkig is hij zich daar nog totaal niet van bewust. Soms denk ik wel: als dit zo doorgaat, hoe moet dat dan later als hij gaat studeren. Maar we moeten ook een beetje vertrouwen houden. Al vind ik dat persoonlijk lastig als ik financiële stress krijg."

Nicole: “Is dat iets wat in jou zit?"
Jennifer: "Ik denk het wel en ik heb dat een beetje van m’n ouders. Die hebben het altijd goed voor elkaar gehad en dat bewonder ik ook erg aan ze. Als kind heb ik daar veel profijt van gehad dus dat wil ik voor m’n eigen gezin ook graag. Tegelijkertijd geeft het me ook wel een beetje troost en rust dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten."

Man en vrouw op de bank

In vier stappen financieel gezonder

Belangrijk voor een financieel gezonder leven is om inzicht te krijgen in je geldzaken en geld opzij te zetten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Rabobank helpt je graag met tips, trucs, inspiratieverhalen en gesprekken van anderen. Loop ook eens door de vier stappen naar een financieel gezonder leven en kijk waar jij staat.

Bekijk de stappen

Dit artikel is in samenwerking met Viva gemaakt. Om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken praten steeds twee vrouwen met elkaar over hun geldzaken.

Praten over geld

Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Maar hoe start je een gesprek? We hebben een aantal tips voor je.