De onzekere financiën van een flexwerker

Financiële kwetsbaarheid

Nederland telt ruim drie miljoen flexwerkers, waarvan de helft tussen de 20 en 45 jaar oud is. Door de coronacrisis loopt deze groep meer het risico om hun werk en dus ook hun inkomen te verliezen. Uit onderzoek van RaboResearch onder 20- en 45- jarigen blijkt dat een kwart van de flexwerkers financieel kwetsbaar is doordat ze amper spaargeld hebben en zij of hun partner daarnaast geen vaste baan hebben.

De hoeveelheid spaargeld per dienstverband

Weinig spaargeld

Uit een enquête die RaboResearch in januari 2019 heeft gehouden onder bijna 12.000 20- tot 45-jarigen blijkt dat 35 procent van de flexwerkers die zelfstandig wonen en niet fulltime studeren, minder dan 2.500 euro spaargeld heeft. Onder oproep- en uitzendkrachten is dat zelfs 50 procent, waardoor zij het meest kwetsbaar zijn.

Beperkte vangnetten

Wanneer er inkomen wegvalt of daalt, zijn flexwerkers sneller afhankelijk van hun persoonlijke vangnetten, zoals spaargeld, het inkomen van een eventuele partner of het inkomen van een tweede baan. Uit analyse van de enquête blijken die vangnetten van deze flexwerkers vaak zeer beperkt te zijn. Carlijn Prins, Rabo econoom vertelt: “Van de ondervraagde flexwerkers heeft 25 procent niet alleen weinig spaargeld, maar is er binnen hun huishouden ook geen tweede inkomen uit vast dienstverband, noch van zichzelf noch van hun partner.” Kortom: veel flexwerkers hebben geen uitgebreid financieel vangnet om op terug te vallen.

Specifieke maatregelen voor flexwerkers

Door de coronacrisis hebben flexwerkers een grotere kans hun werk te verliezen, wat kan leiden tot een flinke daling in het inkomen. Zeker de groep met weinig spaargeld en zonder tweede inkomen uit vast dienstverband noch van zichzelf noch van hun partner, kan sneller in de financiële problemen komen. Prins: “Voor hen kan het dus lastig worden om de vaste lasten te blijven betalen of om een nieuwe financiële tegenslag op te vangen, zoals een hoge energierekening of een reparatie aan de auto.”

Sommige bedrijven hebben actie genomen om betalingsproblemen bij klanten te helpen voorkomen. Zo verlenen banken en sommige verhuurders uitstel van betaling. Ook de overheid heeft al een groot pakket aan maatregelen getroffen, waaronder de versoepeling van de bijstandsnormen voor zzp’ers (TOZO), tijdelijke overbruggingsregeling voor flexibele arbeidskrachten (TOFA) en loondoorbetaling voor werknemers (de NOW).

Benieuwd naar het hele onderzoek? Klik dan hier

Wat kun jij doen?

Ervaar je al financiële problemen of verwacht je dit op korte termijn? Lees welke maatregelen Rabobank heeft getroffen om jou te helpen.

Of kijk welke hulp we te bieden hebben. Want hoe eerder je in actie komt hoe beter. Dat lijkt misschien moeilijk, maar de eerste stap is zo gezet.

Maak een financieel overzicht/plan

Zet al je vaste lasten eens op een rij. Weet je zeker dat je nergens op kunt besparen? Kijk daarna hoe de komende maanden er voor jou uit zien en maak een plan. Doordat je hier mee bezig bent, betekent vaak dat je er al bewuster van wordt. Heb je moeite met het overzicht of het maken van een plan? Vraag dan een vriend, kennis of familielid om hulp.

Krijg inzicht in 6 stappen
Bespaar op andere uitgaven

Oke, misschien kun je écht niet besparen op je vaste lasten. Maar misschien wel op andere zaken? Denk aan boodschappen, abonnementen, etentjes of kleding. Ook hier is het maken van financieel plan handig. Zo zie je precies waar je geld aan uitgeeft en waar je dus op kunt besparen.

Kijk hier waarop je kan besparen