Emily en Manon praten over sparen voor hun kinderen

Sparen voor je kind. Hoe doen zij dat?

Manon (37) en Emily (37) praten over hoe zij sparen voor de kinderen. Manon heeft een vaste baan en woont samen met haar vriend en kinderen (3 en bijna 1) in Rotterdam. Emily heeft drie eigen techbedrijven en woont samen met haar vriend en kinderen (7, 4 en 2) in Haarlem. Manon vraagt zich af hoe ze het financieel zal aanpakken voor de kinderen, Emily heeft daarvoor al een heel spaarsysteem bedacht.

Emily: “Sparen jullie voor de kinderen?”
Manon: “Ja, ik vind het fijn als ik mijn kinderen op hun achttiende een mooi bedrag kan geven. Hoewel een vriendin me laatst wel aan het denken heeft gezet. Zij vond een groot bedrag in een keer niet zo slim.”

Emily: “En wat doe je qua sparen?”
Manon: “Voor beide kinderen hebben we een bedrag op hun rekening gezet en daarnaast sparen we samen met mijn ouders nog een bedrag per maand. En jij?”

Emily: “Mijn kinderen zijn iets ouder en de oudste krijgt nu zakgeld. Ik heb van huis uit meegekregen als vrouw financieel onafhankelijk te zijn en zicht te hebben op de financiën. Ik ben er daarom op gebrand dat mijn kinderen de waarde van geld kennen. Onlangs ben ik begonnen met beleggen, zodat m’n geld meer voor me gaat werken. Om mijn kinderen hierin te betrekken, maak ik voor hun zakgeld drie potjes: uitgeven, sparen, investeren. Als ik rendement krijg op mijn beleggingsrekening, krijgen zij extra muntjes waarvan ze zelf mogen kiezen in welk potje ze die stoppen. Potje ‘investeren’ betekent rente op rente, want daarop krijgen zij ook rendement.”

Manon: “Wauw, daar kan ik wel wat van leren. Ik heb van huis uit niet per se mee gekregen dat ik moest sparen, maar het zat wel in me. Hopelijk zit het ook in mijn kinderen. Ik probeer de oudste wel mee te geven waarom we moeten werken en dat we geld nodig hebben als we iets willen kopen. Spelenderwijs willen we ze de waarde van geld meegeven.”

Emily: “Iedereen heeft zo z’n eigen manier om naar geld te kijken. Ik ben erg van de veiligheid, er moet een buffer zijn. Mijn partner is meer van: we leven maar een keer. Ik hoop wel dat mijn kinderen ook iets van mijn voorzichtigheid meekrijgen, zodat ze financieel onafhankelijk worden en onverwachte situaties kunnen opvangen."

Manon: “En hoe doen jullie dat dan met geld opzij zetten?”
Emily: “De kinderbijslag zetten we automatisch op hun spaarrekeningen en dat vullen wij aan tot honderd euro per maand. Daar komen we niet aan. Ik heb eens berekend wat het zou kosten om te studeren en zelfs als we dit heel gedisciplineerd doen, is die honderd euro niet genoeg. Dus ik zit eraan te denken om voor de oudste een beleggingsrekening te openen zodat het geld ook nog wat oplevert. Er moet een manier zijn om hun spaargeld te laten groeien, en dat het niet stilstaat op een spaarrekening.”

Sparen en beleggen voor je kind

Sparen of beleggen voor je kind

Als ouder wil je je kind natuurlijk goede kansen geven en zorgen voor een spaarpotje voor bijvoorbeeld een studie of rijbewijs. Daarom is het slim om op tijd te beginnen met sparen voor je kind of zelfs te gaan beleggen. Een combinatie van beiden is ook mogelijk.

Manon: “Hoe leer jij je kinderen omgaan met geld?“
Emily: “Belangrijk is natuurlijk sowieso om als ouder het goede voorbeeld te geven. Ik probeer mijn kinderen nu vooral de waarde van geld bij te brengen door met muntjes te werken. Doordat munten tastbaar zijn, zien ze wat er binnenkomt en wat er uitgaat. Als ze straks een pinpas hebben, wordt het veel abstracter. Als ze klein zijn, is het lastig uit te leggen dat er achter die bankpas geld zit. Verder denk ik dat wij ze echt moeten voorbereiden op fenomenen als fishing en scamming. Mijn vriend en ik hebben hiervoor ook een game gemaakt, waarin we ze op een leuke manier waarschuwen voor dit soort gevaren.”

Emily: “Wat voor spaardoelen hebben jullie?“
Manon: “Sowieso vind ik het heel fijn om een buffer te hebben. Verder sparen we dus voor de studie van de kinderen maar daarover zitten we nog een beetje in dubio. We sparen nu een bepaald bedrag op hun spaarrekeningen dat ze op hun achttiende mee zouden krijgen. Maar de vraag is nu of wij het geld voor de studie niet beter op een eigen spaarrekening kunnen beheren en hiervan later dan hun studie betalen. Dus dat het meer in ons beheer is. Overigens vind ik het ook wel een mooie gedachte dat ze op hun achttiende bijvoorbeeld een jaar gaan reizen. Daarvoor zouden ze het gespaarde geld ook deels mogen gebruiken.”

Emily: “Sparen jullie als partners samen of apart?“

Manon: “Wij sparen samen én apart. Mijn vriend spaart bijvoorbeeld voor weekendjes weg met vrienden en ik heb zelf ook een buffer waarvan ik leuke dingen kan doen. Daarnaast houden we echt van reizen dus daar gebruiken we ons spaargeld ook voor."is.’

Vrouw luistert muziek in huis

Leuker sparen met Spaarpotjes

Met een Spaarpotje spaar je makkelijker en leuker voor bijvoorbeeld de studie van je kinderen. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.

Probeer Spaarpotjes

Manon: “Hoe ben jij begonnen met beleggen?“
Emily: “Allereerst heb ik een Podcast geluisterd waarin dat allemaal werd uitgelegd. Daarna ben ik begonnen met een klein bedrag per maand zodat ik mezelf de principes kon aanleren. De volgende stap met de spaarpotjes van de kinderen is dat ze hun geld niet alleen in het potje ‘investeren’ stoppen, maar ook een aandeel moeten kiezen. En als dat dan niet goed gaat, verdwijnt er geld uit het potje.”

Manon: “Met welke leeftijd begon jij met zakgeld?“
Emily: “Sparen doen wij vanaf de geboorte, zakgeld vanaf hun zesde. We hebben eerst online gekeken naar wat een normaal bedrag is voor die leeftijd. Daar proberen we ons enigszins aan te houden. Volgens mij begonnen we met 50 cent per week. Toen we hoorden dat dat heel weinig was, hebben we dat opgehoogd naar een euro. En de oudste krijgt sinds kort 2 euro per week. Dus naarmate ze ouder worden, wordt het bedrag steeds hoger.”

Manon: “Moeten ze ook klusjes doen voor geld?“
Emily: “Ja, met karweitjes kunnen ze extra muntjes verdienen bovenop hun zakgeld. Zo leren ze ook dat je iets moet doen voor geld.”

Manon: “Ik denk rond hun vijfde of zesde met zakgeld te beginnen. En een heitje voor een karweitje vind ik ook een leuke manier van leren hoe je geld kan verdienen.”

Kind pakt geld uit spaarpot

Je kind leren omgaan met geld

Kinderen die op jonge leeftijd leren omgaan met geld, denk aan oefenen met sparen, plannen en financiële keuzes maken, hebben hun geldzaken later vaak beter op orde. Maar hoe leer je kinderen omgaan met geld?

Dit artikel is in samenwerking met Flair gemaakt. Om van elkaar te leren en het praten-over-geld-taboe te doorbreken praten steeds twee vrouwen met elkaar over hun geldzaken.

Praten over geld

Het is belangrijk dat we open over geld praten met de mensen om ons heen. Zo doorbreek je het taboe en leer je van elkaar. Een Gezond Geldgesprek is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven. Maar hoe start je een gesprek? We hebben een aantal tips voor je.