Arjan

Arjan wil stoppen met werken voor zijn vijftigste

Arjan (28) vertelt zijn geldverhaal om anderen te inspireren. Hij wordt door vrienden soms voor gek verklaard. Zijn grote hobby is investeren en meer geld maken van zijn geld. Hierdoor kan hij wel rond zijn vijftigste al met pensioen. Dit interview is geschreven door Renee Lamboo van PorteRenee. Laat je inspireren.

“Na veel lezen en Googelen werd ik gegrepen door het idee van crowdfunding.”

“Mijn spaargeld kreeg steeds minder rente. Dat frustreerde me. Ik kwam van 5,5% en was inmiddels gezakt naar zo’n 2,5%. Nu zou je er blij mee zijn, maar ik was het niet gewend. Dus ging ik op zoek naar andere manieren om meer rente te krijgen over mijn geld. Na veel lezen en Googelen werd ik gegrepen door het idee van crowdfunding. Dat betekent dat je geld uitleent aan MKB-ers via een speciaal platform. Het geld wordt gebruikt voor allerlei projecten. Van het starten van een nieuw restaurant tot het ontwikkelen van een app. Ik stapte in met kleine bedragen en spreidde een beetje. Zodat ik niet teveel risico zou lopen. Het voelde goed om meer rendement te maken, maar ik vond het ook tof dat mijn geld echt werd gebruikt om iets te creëren.”

Rendement is het woord dat gebruikt wordt voor winst op bijvoorbeeld aandelen of investeringen.

“Er is meer in het leven dan alleen werken”

“Als je als twintiger fanatiek bezig bent met investeren, ben je toch een vreemde eend in de bijt. Veel mensen snappen het niet. Ik hoorde vaak dat ik te jong was om me met dit soort dingen bezig te houden. En ze wilden altijd weten waar ik het geld vandaan haalde. Nou, gewoon uit mijn eigen salaris. Ik geef misschien wat minder uit dan anderen. Ik woon in een bescheiden appartement en ben niet zo materialistisch. Ingewikkelder is het niet. In 2015 praatte ik een vriend bij over mijn investeringen. Hij had me er al vaker over gehoord en grapte: ‘Als je zo doorgaat, kun je eerder stoppen met werken.’ Ik lachte erom. Maar de opmerking bleef wel rondzingen in mijn hoofd. Eerder stoppen met werken.. Ja, dat leek me wel wat. Ik was toen 25 jaar en werkte pas één jaar. Ik vond en vind mijn werk leuk, maar zag mezelf over een paar decennia ook andere dingen doen. Vrijwilligerswerk of tijd aan mijn kinderen besteden, als ik die zou krijgen. Er is meer in het leven dan alleen werken.”

“ Het gaat om de vrijheid om zelf te kunnen beslissen”

“Het duurde een jaar voordat dat pensioen-zaadje dat die vriend in mijn hoofd plantte, uit kwam. Ik had er in de tussentijd veel over nagedacht en besloten: dat wordt mijn doel. Ik zocht een manier om een stok achter de deur te creëren. Dit was écht een langetermijndoel. En dat zijn de moeilijkste doelen. Op een ochtend stond ik op met het idee. Ik zou een eigen website beginnen hierover. Stoppenvoormijnvijftigste.nl noemde ik het. Die 50 jaar koos ik omdat het lekker bekte. Ik weet niet of ik dat precies haal. Een paar jaar eerder of later is ook prima. Ik hoef ook niet perse helemaal te stoppen. Het kan ook dat ik bijvoorbeeld halve dagen ga werken en het geld gebruik om mijn inkomsten aan te vullen. Misschien neem ik wel een voorsprong op mijn pensioen wanneer ik kleine kinderen heb en veel tijd aan ze wil besteden. Het gaat niet perse om die 50 jaar. Het gaat om de vrijheid om zelf te kunnen beslissen. Juist die vrijheid trekt me zo aan.”

Stel loop in de heide

Eerder stoppen met werken?

De vuistregel is: ieder jaar dat je eerder stopt met werken, lever je ongeveer 7% van je pensioen in. Wil je eerder stoppen, dan zul je dat dus zelf bij elkaar moeten krijgen. Wil je hier meer over weten?

“Ik heb inmiddels geld zitten in zo’n 400 crowdfundingsprojecten”

“Ik investeer gemiddeld 600 euro per maand. Ik gebruik mijn salaris en vakantiegeld om aan dat bedrag te komen. Ook mijn belastingteruggave gaat daar linea recta naartoe. Ik heb inmiddels geld zitten in zo’n 400 crowdfundingsprojecten. Ik overweeg ook om te gaan beleggen in trackers. Dat zijn groepjes van kleine aandelen. Qua risicospreiding lijkt het erg op wat ik al doe. Overal kleine beetjes van om niet het risico te lopen alles in één keer kwijt te raken. Ik heb inmiddels een aardige pot geld bij elkaar. Hoeveel precies hou ik voor mezelf. Maar ik lig goed op schema. Ik hoor vaak: dat zou ik ook wel willen. Waarom doe je het dan niet, antwoord ik dan. Veel meer mensen kunnen dit, maar het gaat niet vanzelf. Je moet er iets voor laten, namelijk al je geld iedere maand uitgeven. Als je iets wilt gaan opbouwen, zou ik zeggen: begin met een overzicht maken van je inkomsten en uitgaven. Zonder kom je nergens. Hopelijk schrik je ervan. Dat helpt om het anders te gaan doen. In je overzicht kun je zien hoeveel je over zou kunnen houden als je anders met je geld omgaat. Stel dat je 300 euro per maand uitgeeft aan kleding. Beperk dat bedrag tot 100 euro en kunt iedere maand 200 euro beleggen of investeren. Met een gemiddeld rendement van 5% is dat na 20 jaar ruim 81.000 euro. Daar kun je weer wat eerder van met pensioen gaan. Daar kies ik voor.”

Goed om te weten: aan beleggen/investeren zijn risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.