Ontwikkelingen op de woningmarkt

Ontwikkelingen op de woningmarkt

De huizenprijzen zitten in de lift vanwege het grote woningtekort in Nederland. Zo zullen de huizenprijzen in 2020 harder groeien dan verwacht. Dit blijkt uit het Q3 kwartaalbericht november 2019 van Rabo Research.

  • Voor 2020 verwachten we een huizenprijsstijging van 4,5 procent.
  • Het woningtekort loopt op, vooral in de Randstad. In heel Nederland komen we ongeveer 300.000 woningen tekort.
  • In Flevoland stijgen de huizenprijzen het hardst.
  • Het aantal afgegeven bouwvergunningen stagneert sinds augustus, mede door stikstofproblemen.
  • Aantal woningverkopen komt dit jaar waarschijnlijk op 215.000, voor 2020 verwachten we 210.000 verkopen.
infographic van de stijgende verkopen

Verkopen weer iets omhoog

In het derde kwartaal van dit jaar werden ruim 59.000 huizen verkocht. Dat is 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Terwijl in het begin van 2018 de verkopen juist daalden. De provincie Flevoland is een uitschieter, daar zijn tot nu toe meer huizen verkocht dan in de eerste negen maanden van 2018.

Prijsstijging blijft geleidelijk afnemen

De huizenprijzen stijgen weliswaar minder hard dan vorig jaar, maar tussen juli en september werden huizen gemiddeld alsnog zo’n 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. Tot nu toe zijn de huizenprijzen toch wat harder gestegen dan er begin dit jaar werd verwacht. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de dalende hypoheekrentes. Dit zorgt ervoor dat mensen meer kunnen lenen voor een huis en dus ook meer kunnen bieden. Hierdoor worden de huizenprijzen nog hoger in de al krappe huizenmarkt.

infographic woningtekort of -overschot

Tekort van bijna 300.000 huizen

Op dit moment komen we zo’n 300.000 woningen tekort, met name in de Randstad. Dit woningtekort is sinds de huizenmarktcrisis alleen maar opgelopen. In de Randstad staan ongeveer 179.000 huizen te weinig. Dit grote tekort aan woningen is een belangrijke reden waarom de huizenprijzen in Nederland zo zijn gestegen. Ook is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste provincie flink opgelopen. Zo betalen kopers in Noord-Holland gemiddeld 183.000 euro meer voor een huis dan in de provincie Groningen.

Stikstofprobleem remt de woningbouw

Het tekort aan woningen zal niet zo snel worden verholpen. Sterker nog, het aantal afgegeven bouwvergunningen loopt hard terug. Gemeentes verlenen mede door het stikstofprobleem minder vergunningen om woningen te bouwen. Zo werden er in augustus 2019 al 1.800 vergunningen minder afgegeven dan een jaar eerder. Door de daling in bouwvergunningen worden de komende jaren veel minder nieuwe huizen opgeleverd. Dit zal zorgen voor nog meer druk op de toch al hoge huizenprijzen.

Krapte en lage rentes blijven prijzen omhoog drijven, verkopen stabiliseren

De komende jaren zullen niet alleen nieuwbouwhuizen schaarser zijn. Ook bestaande woningen zullen minder te koop worden gezet. Huizenbezitters moeten namelijk doorstromen naar nieuwe huizen, maar het tekort aan huizen en de hoge huizenprijzen maken dit niet mogelijk. De Nederlandse woningmarkt zal dus nog langer last hebben van een tekort aan huizen. Er is steeds meer vraag naar koophuizen omdat er weinig betaalbare huurwoningen zijn, de hypotheekrentes flink aan het dalen zijn en het huishoudensinkomen stijgt. De verwachting is dat de gemiddelde koopwoning in Nederland in een jaar tijd zo’n 19.000 euro duurder is geworden.

Lees het volledige kwartaalbericht