Ander huis kopen

In 6 stappen verhuizen naar een ander huis

Wilt u verhuizen? Dan krijgt u met andere zaken te maken dan toen u voor het eerst een huis kocht. U moet natuurlijk uw eigen woning verkopen. U houdt daar mogelijk een overwaarde of een restschuld aan over. Op basis daarvan kunt u bepalen wat uw mogelijkheden voor een nieuw huis zijn. U vindt hier meer informatie over de stappen die u neemt als u een ander huis koopt.

Stap 1: Uw woonwensen

Voor u op zoek gaat naar een nieuwe woning, is het belangrijk om stil te staan bij uw woonwensen. En of u deze wensen kunt waarmaken met uw financiële mogelijkheden, ook na verkoop van uw huidige huis. Let hierbij op uw situatie nu en in de toekomst.

Woonwensen

 • Welke eisen stelt u aan uw huis? Tuin, woonkeuken, aantal slaapkamers, garage.
 • Welke voorzieningen wenst u in uw buurt? Openbaar vervoer, scholen, uitgaan, winkels.
 • Wat vindt u een prettige buurt? U proeft de sfeer van een wijk het beste door er eens op verschillende tijdstippen doorheen te wandelen.

Financiële mogelijkheden

 • Probeer in te schatten voor welke prijs u uw huidige woning kunt verkopen.
 • Houd rekening met een eventuele overwaarde of restschuld.
 • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven en ga na welke maandlast passend voor u is.
 • Ga na of u in de toekomst een stijging of daling van uw inkomen verwacht.
 • Bereken zelf online wat u kunt lenen en krijg uitgebreid inzicht in uw mogelijkheden.

Bereken zelf wat u kunt lenen

Hieronder maakt u een snelle hypotheekberekening. Met de knop ‘Meer berekenen’ krijgt een u uitgebreider inzicht in uw financiële mogelijkheden. U rekent onder andere met de (verwachte) verkoopprijs van uw huidige huis, de koopprijs van uw nieuwe huis, uw inkomen, spaargeld, schulden en eventuele verbouwplannen. Ook vergelijkt u hypotheekvormen en rentevaste perioden. U krijgt zo een compleet beeld van uw mogelijkheden. Alle gegevens ontvangt u in een overzichtelijke samenvatting.

Verhuizen of verbouwen?

Als u een restschuld verwacht

Bent u gehecht aan de buurt waarin u woont? Dan is verbouwen misschien een optie. Verhuizen en verbouwen kennen allebei hun voors en tegens. Wij helpen u graag bij uw keuze. Als uw hypotheek hoger is dan de marktwaarde van uw huis, kunt u te maken krijgen met een restschuld. Een restschuld bepaalt mede voor welk bedrag u een nieuw huis kunt kopen.
Meer lezen over verhuizen of verbouwen Meer lezen over wat u kunt doen bij een restschuld

Gratis oriëntatiegesprek

De Rabobank denkt met u mee. Van uw eerste oriëntatie tot het afsluiten van de hypotheek en erna. Online berekent u zelf wat u kunt lenen. U doet dit in hetzelfde systeem als waar de adviseur mee rekent. Wilt u liever persoonlijk contact, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend, gratis oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Stap 2: uw huis verkopen en een ander huis kopen

Voor het verkopen van uw huis kunt u een makelaar in de arm nemen. De makelaar heeft verstand van zaken en neemt veel zorgen uit handen. Of u verkoopt uw huis zelf. Daarmee bespaart u op de kosten van een makelaar.

Eerst kopen of eerst verkopen?

Tips voor de verkoop van uw huis

Beide opties hebben zowel voordelen als nadelen. U loopt bijvoorbeeld meer risico als u eerst een ander huis koopt. Daar staat tegenover dat u snel kunt verhuizen als u uw huidige woning verkoopt. Wat is een goede vraagprijs voor uw huis? Wat doet u als u tijdelijk twee woningen heeft? En wat zijn de voor- en nadelen van zelf verkopen of via een makelaar? Wij geven u graag een aantal tips voor de verkoop van uw woning.
Meer lezen over de voor- en nadelen Bekijk de tips

Huis kopen

Download onze handige checklist voor de bezichtiging van een huis. Heeft u een huis gevonden waar u zichzelf wel ziet wonen? Dan kunt u een bod uitbrengen. Wij hebben de beste tips voor succesvol bieden en onderhandelen verzameld in een gratis e-book.

Download de checklist huisbezichtiging

Koopcontract tekenen

Is uw bod geaccepteerd en heeft u het koopcontract getekend? Gefeliciteerd, het huis is bijna van u! U kunt nu een aantal zaken in gang zetten.

 • Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw Rabobankadviseur om de hypotheek te regelen. U bespreekt dan ook uw huidige hypotheek. Aan een adviesgesprek zijn kosten verbonden.
 • Voor het aanvragen van een hypotheek heeft u een taxatierapport nodig. Laat uw huis daarom taxeren. U kunt hiervoor zelf een taxateur inschakelen, maar soms is een Calcasa waarderapport ook mogelijk. U bespaart hiermee op de kosten van een taxatie. Calcasa kijkt naar recente verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Uw adviseur kan dit voor u regelen. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden.
 • Vraag een werkgeversverklaring en pensioenoverzicht op. Uw pensioenoverzicht kunt u downloaden op Mijnpensioenoverzicht.nl.
 • Bedenk of u een bankgarantie wilt gebruiken voor de waarborgsom die de verkoper stelt. Hier zijn kosten aan verbonden.

Hypotheek regelen bij de Rabobank

Tijdens het adviesgesprek werkt onze hypotheekadviseur in uw Hypotheekdossier. Als u de gevraagde documenten alvast aanlevert, bespaart u tot € 300 op de advieskosten. Zo kan de adviseur zich goed voorbereiden op het gesprek.

Stap 3: hypotheekadvies

In het betaalde adviesgesprek bespreekt u onder andere:

 • hypotheekvormen, rentecontract (rentevaste periode) en maandlasten
 • of u uw huidige hypotheek kunt meenemen naar uw nieuwe huis
 • hoe uw hypotheek betaalbaar blijft, ook bij pensionering
 • welke risico’s u loopt bij arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden
 • de invloed van veranderingen in uw persoonlijke situatie (zoals minder werken of scheiden)
 • de gevolgen voor uw woonverzekeringen
 • keuze voor juridische hulp bij een geschil tijdens kopen, verhuizen en (ver)bouwen
 • of u de hypotheek kunt meenemen, als u wellicht nog eens gaat verhuizen

Onze adviezen en uw keuzes krijgt u op papier mee naar huis. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen. Hierna kunt u aangeven of wij een offerte voor u mogen opmaken.

Meer lezen over hypotheekadvies

Hypotheekvormen bekijken

Meer lezen over uw hypotheek meenemen

Stap 4: hypotheek afsluiten

U ontvangt onze hypotheekofferte binnen enkele dagen thuis. Gaat u akkoord? Dan ontvangen wij de offerte graag getekend terug. Daarna regelt u de notaris. Als uw notaris bekend is, informeren wij hem of haar over de overdracht.

Afspraak maken bij de notaris

Uw notaris stelt de hypotheekakte en de transportakte op. Met de hypotheekakte wordt de hypotheek geregeld, de transportakte regelt de overdracht van het huis. U krijgt de conceptakten meestal vooraf thuisgestuurd, zodat u alles op uw gemak kunt bekijken.

Stap 5: sleuteloverdracht

Eindelijk is het moment dan daar. Uw huis is (bijna) verkocht, en uw nieuwe huis wordt van u. Bij de notaris tekent u de documenten. Vervolgens krijgt u de sleutel. U bent nu de nieuwe eigenaar.

Gefeliciteerd met uw nieuwe huis!

Wij staan ook na de koop van uw huis voor uw klaar. Verandert er iets, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Heeft u vragen over uw hypotheek? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

Bekijk de veelgestelde vragen over uw hypotheek

Stap 6: verhuizen

Ook al bent u ooit verhuisd, toch is het handig om niets te vergeten. Wist u dat uw spullen met een inboedelverzekering van Interpolis 90 dagen op beide locaties verzekerd zijn?

Regel uw verzekeringen

Belastingaangifte doen

Vergeet u de kosten koper niet af te trekken van de belasting? Dit doet u in de aangifte inkomstenbelasting over het jaar waarin u uw huis koopt. U kunt onder andere de volgende kosten aftrekken:

 • Taxatiekosten
 • Notariskosten hypotheekakte
 • Kosten voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (borgtochtprovisie)
 • Bouwkundige keuring voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheekrente

Hypotheekrenteaftrek

Verbouwen

Ga tijdig na of u in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Wilt u gebruikmaken van een voorlopige teruggaaf, dan dient u dat nu te regelen bij de Belastingdienst. Als u de kosten van een verbouwing heeft meegenomen in uw hypotheekbedrag zetten wij het bedrag voor de verbouwing op een bouwdepot. Dit is een speciale rekening waaruit u de kosten van de verbouwing kunt betalen.
Meer lezen over hypotheekrenteaftrek Meer lezen over verbouwen
Hypotheekrenteaftrek aanvragen op de Belastingdienst.nl

Tip: uw paslimiet verhogen

Geef uw adreswijziging door

Misschien gaat u nog verbouwen of wilt u nieuwe meubels aanschaffen. Dan kan het handig zijn om uw paslimiet te verhogen. Als u gaat verhuizen, wijzigen wij graag uw adres voor u.
Tip: uw paslimiet verhogen Geef uw adreswijziging door

Contact

Rabobank