Stel aan tafel bespreekt overwaarde huis

Overwaarde op je huis

Als de waarde van je huis hoger is dan je hypotheek, heb je overwaarde. Deze financiële ruimte kun je mogelijk benutten. Je kunt je overwaarde gebruiken om bijvoorbeeld je (pensioen)inkomen aan te vullen, een grote uitgave te doen, je woning (duurzaam) te verbouwen of toekomstbestendig te maken. Wij vertellen je graag alles over de overwaarde op je woning.

stel op bank berekent overwaarde huis

Wat is overwaarde op je huis?

Overwaarde betekent dat de waarde van je woning hoger is dan de resterende hypotheekschuld. Je woning kan door de jaren heen meer waard zijn geworden. Dit kan liggen aan de waardestijging op de huizenmarkt, een (duurzame) verbouwing of door aflossing op je hypotheek. Om de overwaarde van je huis te achterhalen kun je een betaalde waardebepaling door een taxateur laten doen of naar de WOZ-waarde kijken. Je kunt de overwaarde op je huis op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuw huis, een verbouwing of andere uitgaven. Wij nemen graag de tijd in een persoonlijke gesprek om naar je wensen en financiële mogelijkheden te kijken.

Overwaarde van je huis berekenen

Als je overwaarde hebt betekent het dat je huis meer waard is dan dat je aan hypotheekschuld voor je woning hebt openstaan bij de bank. Bijvoorbeeld:

    Je verkoopt je huis voor € 350.000 Je eigenwoningschuld is € 150.000 Dan heb je bij verkoop € 200.000 overwaarde

We kijken in bovenstaand voorbeeld naar je eigenwoningschuld. Dit is de schuld die je hebt in belastingbox 1. Over deze schuld mag je hypotheekrente aftrekken. Het kan zijn dat je ook nog een hypotheekschuld hebt in box 3. Over dat bedrag mag je geen hypotheekrente aftrekken. Heb je een hypotheekschuld in box 3 dan tel je deze op bij de schuld in box 1. Weet je niet hoe het zit met jouw schuld? Kijk dan in je belastingaangifte.

Overwaarde huis verzilveren

Heb je besloten dat je de overwaarde van je huis wil verzilveren? Dan zijn er meerdere mogelijkheden. Zo kun je een lening afsluiten, je bestaande hypotheek verhogen of oversluiten. We leggen de verschillende opties graag aan je uit.

Wil je de overwaarde van je huis laten uitbetalen? We kijken graag met je welke optie het beste past bij je wensen. Maak een afspraak met één van onze financieel adviseurs.

Overwaarde van je huis en belasting

Wanneer je overwaarde opneemt en dit bedrag niet gebruikt voor verbouwing of verbetering van je eigen woning, valt het opgenomen bedrag in box 3 van je belastingaangifte. In deze box wordt vermogen belast. Dit betekent dat je belasting moet betalen over het bedrag dat je hebt opgenomen uit de overwaarde. Hoe meer vermogen je hebt, hoe meer belasting je betaalt. Dit kan invloed hebben op je totale belastingaanslag.

De rente die je betaalt over de lening die je hebt afgesloten voor het opnemen van de overwaarde, kan aftrekbaar zijn. Dit geldt alleen als je het opgenomen bedrag gebruikt als investering in je eigen woning (box 1). Het voordeel hiervan is dat het je belastingvoordeel oplevert.

Wat is meeropbrengst en hoe kan ik het gebruiken?

Als je een nieuwe woning gaat kopen schatten we in wat de verkoopprijs van je woning gaat worden. De (verwachte) overwaarde nemen we mee in het hypotheekadvies. Is er meer overwaarde dan waar we rekening mee hebben gehouden? Dan noemen we dit bedrag ‘meeropbrengst’. Wat kan je hiermee doen?

Veelgestelde vragen over overwaarde

Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan

Wil je weten of deze hypotheek (nog) bij jouw situatie past? Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek

phone

Hulp nodig?