Duurzaam verbouwen financieren

Investeren in uw huis

Met duurzame investeringen in uw huis bespaart u op uw energierekening en verhoogt u het comfort in huis. Bovendien laat een investering in veel gevallen de waarde van uw woning stijgen en spaart u het milieu.

Duurzaam verbouwen betalen

Een duurzame verbouwing betalen kan onder andere:

 • met een Energiebespaarlening
 • door een extra hypotheek te nemen
 • met spaargeld

Duurzaam verbouwen met een Energiebespaarlening

Via de Energiebespaarlening is het mogelijk om tegen een aantrekkelijke rente geld te lenen voor energiebesparende maatregelen. De overheid, ASN-bank en de Rabobank maken deze lening mogelijk. Kijk voor meer informatie en het aanvragen van een Energiebespaarlening op www.energiebespaarlening.nl.

Duurzaam verbouwen met een extra hypotheek

U koopt een huis waar mogelijkheden liggen om te besparen op energie. Bijvoorbeeld met dak- of gevelisolatie, zonnepanelen of de aanschaf van een HR-ketel of zonneboiler. Er zijn twee regelingen waarmee u een extra hypotheek kunt krijgen om de kosten van een duurzame verbouwing te financieren: een extra hypotheek op basis van de woningwaarde of op basis van uw inkomen. Bespreek met uw adviseur of u hiervoor in aanmerking komt.

Extra hypotheek op basis van de woningwaarde

In 2018 kunt u tot 100% van de woningwaarde lenen. Wilt u uw huis duurzaam verbouwen, dan kunt u de kosten voor energiebesparende maatregelen meenemen in uw hypotheek. Ook bij een hypotheek met NHG. Voorwaarde is dat de totale hypotheek niet meer dan 106% van de waarde van het huis ná verbouwing mag bedragen. En het extra leenbedrag moet helemaal worden besteed aan de energiebesparende maatregelen.

Voorbeeld

 • Woningwaarde: € 250.000
 • Maximale hypotheek (100% van de woningwaarde): € 250.000
 • Maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen (106%): € 265.000

Extra hypotheek op basis van uw inkomen

Als u energiebesparende maatregelen neemt, wordt uw energierekening vaak lager. Daarom kunt u voor de kosten van een duurzame verbouwing tot € 9.000 extra hypotheek krijgen. Om voor deze extra hypotheek in aanmerking te komen, moet uw jaarinkomen minimaal € 33.000 zijn. Deze regeling geldt ook voor de aankoop van een woning met een energielabel van minimaal A++.

Extra ruimte voor zeer energiezuinige woning

Bij het kopen of verbouwen van een zeer energiezuinig huis of Nulopdemeter-woning kunt u maximaal € 25.000 extra hypotheek krijgen, omdat u per saldo geen energierekening heeft. Om voor deze hypotheek in aanmerking te komen, gelden een aantal voorwaarden:

 • u moet met een energieprestatiecertificaat of rapport aantonen dat er daadwerkelijk sprake is van een Nulopdemeter-woning
 • uw inkomen moet minimaal € 33.000 zijn
 • de woning heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) of energie-index (EI) kleiner dan of gelijk aan nul
 • er is voor minimaal 10 jaar een energieprestatiegarantie afgegeven door de bouwende partij

Duurzaam verbouwen met eigen vermogen

Eigen vermogen zoals spaargeld gebruiken voor een duurzame verbouwing is vaak voordeliger dan het afsluiten van een lening. U heeft dan:

 • lagere maandlasten door een lagere energierekening
 • een waardevermeerdering van uw huis zonder dat uw schuld stijgt

Duurzaam verbouwen met een Rabo Groendepot

Een Rabo Groendepot is een bouwdepot speciaal voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Met dit bouwdepot heeft u voor 24 maanden een rekening tot uw beschikking waar u uw duurzame verbouwing mee kunt betalen. Zolang u het geld niet gebruikt, ontvangt u hierover een rentevergoeding die gelijk is aan de afgesproken hypotheekrente. Met het Rabo Groendepot legt u zich niet vast op specifieke maatregelen, maar kunt u later bepalen aan welke energiebesparende maatregelen u het geld besteed. Met onze duurzaamheidspartner GreenHome helpen wij u graag mee op weg.

Lees meer over de werking van een bouwdepot

Benieuwd waarop u kunt besparen?

U wilt investeren in een duurzame woning. Maar waar begint u? Hoe weet u in welke maatregel u het beste kunt investeren? En hoe vindt u de juiste partijen om die maatregel uit te laten voeren?

De Rabobank helpt u verder. Wij werken samen met het online platform GreenHome waar u met de HuisScan snel ziet wat de beste energiezuinige maatregelen zijn én waar u vakspecialisten uit uw regio kunt vinden.

Doe de HuisScan op GreenHome.nl*

* GreenHome maakt gebruik van open databronnen, bijvoorbeeld van het CBS en het Kadaster. Aan de uitkomsten van de HuisScan kunnen geen rechten worden ontleend in de richting van de Rabobank.

Meer informatie

Elke situatie is anders. Onze adviseur bespreekt graag wat voor u een goede optie is.

Contact

Rabobank