2 redenen om je huis te verduurzamen

2 redenen om je huis te verduurzamen

  De afgelopen jaren is het steeds duidelijker geworden dat we het milieu moeten beschermen. In het klimaatakkoord van Parijs is de afspraak gemaakt dat 195 landen in de wereld, waaronder ook Nederland, in 2050 energieneutraal is. Zowel internationaal als in Nederland worden er plannen gemaakt om te verduurzamen. Dit geldt voor zowel bedrijven als particulieren. Sterker nog; het maakt niet uit of je een woning huurt of dat je huiseigenaar bent. In beide gevallen zijn er redenen en maatregelen om je huis te verduurzamen.

  Reden 1: Draag bij aan een beter milieu

  Rabobank heeft de duurzame toekomstvisie dat zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens overstappen naar groene energie.

  De energietransitie naar een duurzamer Nederland heeft grote impact op iedereen in Nederland. Voor de een kan het verduurzamen van Nederland niet snel genoeg gaan, voor de ander is het begrip ‘verduurzamen’ nog wat ongrijpbaar.

  In Nederland is de doelstelling gesteld dat 14% van de energie in 2020 duurzaam wordt opgewekt. Wist je dat uit onderzoek van het CBS blijkt dat slechts 6% van de energie duurzaam wordt opgewekt? Er is dus nog een hoop werk aan de winkel.

  Een eerste stap is dus om over te stappen van het gebruik van grijze energie naar groene, duurzaam opgewekte energie. Dit kun je doen als huiseigenaar én als huurder.

  Draag bij aan een beter milieu

  Reden 2: Bespaar op je energielasten

  De kosten voor je energieverbruik zijn een continu terugkerende kostenpost. Het zou toch fijn zijn om te besparen op die kostenpost. Dat kan. Als je bijvoorbeeld je energievraag lager maakt, of door zelf je energie op te wekken.

  Ieder huis kan energiezuinig zijn. Als je maar weet waar te beginnen. We helpen je hierbij graag op weg. Met de HuisScan van Greenhome* zie je direct welke energiebesparende maatregelen jij kunt nemen. Lokale ondernemers kunnen je helpen bij het uitvoeren van deze maatregelen.

  *Greenhome maakt gebruik van open databronnen, bijvoorbeeld van het CBS en het Kadaster. Aan de utkomsten van de HuisScan kunnen geen rechten worden ontleend in de richting van de Rabobank.

  GreenHome HuisScan

  ‘No-regret’-maatregelen

  Een ‘no-regret’ maatregel is een maatregel waar je geen van spijt zal krijgen. Door het uitvoeren van deze maatregel ben je ook in 2050 nog up to date. De maatregelen richten zich op het verlagen van de energievraag. Door bijvoorbeeld je huis beter te isoleren, raak je minder warmte kwijt en is je energievraag lager.

  Let er bij iedere maatregel op dat deze ook nog passend zullen zijn in 2050. Anders wordt er over zoveel jaar opnieuw van je verwacht dat je investeert in je huis. Dat zou zonde zijn.

  Lees meer over mogelijke no-regret maatregelen

  Zelf energie opwekken

  Door zelf energie op te wekken kun je je huis energieneutraal maken. Dit betekent dat je de energie die je verbruikt zelf op een duurzame manier opwekt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van je huis te installeren, of door een warmtepompinstallatie te plaatsen.

  Lees meer over de mogelijkheden om zelf energie op te wekken

  Wil je meer weten over duurzaam wonen?

  Onze adviseurs bespreken graag jouw persoonlijke mogelijkheden met je.

  Maak een afspraak