Energiezuinig en duurzaam wonen

De meest gestelde vragen over het verduurzamen van je huis

1. Waarom moeten we van het aardgas af? Dat is toch een relatief schone bron van energie?

Ja, aardgas is van de fossiele brandstoffen de schoonste. Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk stoppen met kolen en daarna aardgas gaan uitfaseren. We zullen dus ook niet van de een op andere dag van het aardgas afstappen. Maar willen we ons klimaat beschermen, dan moeten we uiteindelijk naar een klimaatneutrale maatschappij toe. Daar is in 2015 in Parijs met alle wereldleiders een akkoord over gesloten. En om dat doel te bereiken moeten we van alle fossiele brandstoffen af, dus ook aardgas. In de komende decennia zullen we in Nederland, maar ook in andere landen, stap voor stap die kant op bewegen.

2. Hoeveel kost het om mijn huis duurzaam en aardgasvrij te maken?

Het verschilt natuurlijk erg per woning. In oudere woningen moeten we daar meer werk voor verzetten dan in een nieuwbouwhuis. Maar gemiddeld gezien zal het tussen de €25.000 en €35.000 per woning kosten. Het voordeel is dat deze verbouwing zich in tegenstelling tot veel andere verbouwingen zich ook (grotendeels) terugverdient via een veel lagere energierekening.

3. Ik wil gaan verhuizen, waar moet ik op letten bij een nieuwe woning?

Kijk in eerste instantie naar het energielabel van de woning. Die zal een eerste indicatie geven van de energiezuinigheid van de woning. Loop bij woningen van voor 1985 goed de isolatie na van de verschillende onderdelen van het huis: vloer, buitenmuren, dak en het type glas. Vraag ook naar de leeftijd van de cv-ketel. Is het een woning met een eigen dak? Kijk dan eens naar de ligging van het dak; een dak met een oriëntatie richting het noorden is minder geschikt voor zonnepanelen. Zowel oostelijke, westelijke als zuidelijke oriëntatie is wel geschikt voor zonnepanelen of collectoren.

4. Ik wil mijn huis wel verduurzamen, maar waar moet ik beginnen?

Het antwoord op de die vraag hoor je steeds vaker: we moeten onze woningen goed isoleren. En dat is niet voor niets. Een ongeïsoleerde woning heeft onnodig veel energie nodig om het warm en comfortabel te maken in huis. Je kan veel energie, en daarmee ook geld, besparen door de woning goed in te pakken. In alle verduurzamingsplannen vormt een goede isolatielaag daarom de basis.

5. Is er subsidie waar ik aanspraak op maak?

Veel energiebesparende maatregelen vormen een erg aantrekkelijke financiële investering. Het rendement op je investering is in veel gevallen vergelijkbaar met een rente van 5% op je spaarrekening. Subsidies zijn vaak bedoeld om het onrendabele stuk te compenseren. Door het goede financiële rendement op veel van de investeringen zie je dat er minder subsidies zijn dan vroeger. Daarvoor in de plaats zijn er meer mogelijkheden gekomen om de investering (deels) te lenen. Dat kan via de hypotheek, of via een energielening van de overheid met een lage rente. Toch zijn er nog enkele subsidies verkrijgbaar voor warmtepompen, houtkachels en zonneboilers. Ook voor VvE’s zijn er verschillende subsidiemogelijkheden. Een compleet overzicht vind je op https://www.energiesubsidiewijzer.nl/.

6. Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?

Nee, in principe niet. Tenzij de woning een bijzonder welstandsniveau heeft zoals een beschermd stads- of dorpsgezicht, of een monumentenstatus heeft. In dat geval kan je het beste bij het Omgevingsloket terecht om te zien welke mogelijkheden je wel hebt.

7. Wat gaat er met de salderingsregeling voor zonnepanelen gebeuren?

Op dit moment geldt de salderingsregeling: je mag de opgewekte energie via zonnepanelen aftrekken van het totale stroomverbruik in huis. Je krijgt voor de opgewekte energie hetzelfde bedrag terug als je zelf voor stroom betaalt. De minister heeft aangekondigd dat deze regeling gaat veranderen, dat zal op zijn vroegst pas in 2023 zijn. Wat daarvoor in de plaats komt is een terugleversubsidie. Je zal per kWh elektriciteit die je opwekt een iets lager bedrag krijgen dan nu het geval is. De minister heeft wel aangegeven dat een belangrijk uitgangspunt is dat de terugverdientijd van zonnepanelen rond de 7 jaar blijft liggen, wat vergelijkbaar is met nu.

8. Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen ligt voor particulieren op dit moment rond de 6 tot 8 jaar. De zonnepanelen gaan over het algemeen 25 jaar mee. Dit maakt dat zonnepanelen erg populair zijn op dit moment. De exacte terugverdientijd hangt af van de ligging van het dak en het type zonnepanelen dat je neemt. Let op: ook daken die niet pal op het zuiden liggen zijn door de nieuwste technieken erg geschikt voor zonnepanelen.

9. Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Veel woningen zijn nog niet geschikt om te verwarmen met een warmtepomp. Er zijn twee belangrijke voorwaarden om de cv-ketel in te wisselen voor een warmtepomp: Goede isolatie. De warmtepomp heeft minder vermogen dan een cv-ketel. Hij geeft warmte af op lagere temperatuur dan een cv-ketel. Het is daarom belangrijk dat de warmte niet te makkelijk uit de woning ontsnapt, anders wordt het binnen niet behaaglijk tijdens een koude winterdag. Een goede vloer-, muur- en dakisolatie zijn daarom essentieel. Ook is het belangrijk dat je goed isolerend glas hebt. Door de goede isolatie houd je de warmte goed vast in huis. Je kan nu met een lagere temperatuur de woning gaan verwarmen. Idealiter met vloerverwarming, die vormt een goede combinatie met de warmtepomp door het grote oppervlak. Maar het kan ook met (speciale) radiatoren die de woning met lage aanvoertemperatuur warm krijgen.

10. Hoe isoleer ik een oude steensmuur?

Woningen gebouwd voor 1930 zijn vaak gebouwd met een massieve steensmuur. Er is geen luchtlaag aanwezig tussen de binnen en buitenmuur. De woning kan daardoor niet via spouwmuurisolatie geïsoleerd worden. Er blijven twee alternatieven over: via een voorzetwand aan de binnenkant van de woning of door een nieuwe buitengevel te plaatsen. Vaak is deze laatste variant voor oudere woningen niet mogelijk of wenselijk omdat het uiterlijk van de woning verandert. Voor deze woningen is dus de beste manier om via een voorzetwand de binnenkant van de muren te isoleren.

11. Wat is goede isolatie?

Dat is best lastig, omdat ‘goed’ afhangt van wat je wilt bereiken. Wil je naar energieneutraal, dan zul je met hogere isolatiewaarden moeten isoleren dan als dat niet het uitgangspunt is. De isolatiewaarde van de constructie wordt weergegeven met de Rc-waarde. De woning is goed geïsoleerd met waardes in de richting van Rc 3.5 voor de vloer, Rc 4.5 voor de muren en Rc 6.0 voor het dak. Dat wordt nu ook gehanteerd in het bouwbesluit voor nieuwe woningen. Ga je isoleren, probeer dan deze isolatiewaarden te halen. Soms is het niet mogelijk, maar onderzoek de mogelijkheden in elk geval. Met deze isolatiewaarden ben je ook goed voorgesorteerd op bijvoorbeeld een warmtepomp.

Wil je meer weten over duurzaam wonen?

Onze adviseurs bespreken graag jouw persoonlijke mogelijkheden met je.

Maak een afspraak