Een huis kopen

Stap voor stap naar een hypotheek die bij u past

Een hypotheek in 6 stappen

Of u nu voor de eerste keer een huis koopt of al voor de tweede, derde of misschien wel vierde keer: het blijft een spannend proces. Wij leggen u graag uit welke stappen u neemt op weg naar uw droomhuis.

Benieuwd wat de Rabobank voor u kan betekenen?

Ik koop mijn eerste huis

Ik wil een ander huis kopen

Stap 1: Oriëntatie

Een huis kopen is een belangrijke mijlpaal. En voordat u de sleutels van uw nieuwe huis heeft, moet er heel wat geregeld worden. De reis naar uw droomhuis begint met een goede oriëntatie. Zet uw woonwensen op een rij en bekijk kritisch wat u binnen uw financiële mogelijkheden kunt realiseren.

Woonwensen

Om uw woonwensen helder te krijgen, is het goed om na te gaan of kopen de beste oplossing is. Als het nog niet zeker is waar u gaat werken of wonen, dan kan huren ook een optie zijn.

Woonwensen nu en in de toekomst

Om meer inzicht in uw woonwensen te krijgen, kunt u het volgende lijstje nalopen:

 • Welke eisen stelt u aan uw huis? Tuin, woonkeuken, aantal slaapkamers, garage.
 • Welke voorzieningen wenst u in uw buurt? Openbaar vervoer, scholen, uitgaan, winkels.
 • Wat vindt u een prettige buurt? U proeft de sfeer van een wijk het beste door er eens op verschillende tijdstippen doorheen te wandelen.

Bekijk daarna of uw woonwensen aansluiten bij uw financiële mogelijkheden.

Financiële mogelijkheden

Hoe komt u erachter wat uw financiële mogelijkheden zijn?

 • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven en ga na welke maandlast voor u reëel is.
 • Ga na of u in de toekomst een stijging of daling van uw inkomen verwacht.
 • Maak een persoonlijke hypotheekberekening en download een oriëntatierapport in het Rabobank Hypotheekdossier.

In het Hypotheekdossier kunt u hypotheekvormen en rentevaste perioden vergelijken. U rekent onder andere met de koopprijs van uw nieuwe huis, uw inkomen, spaargeld, schulden en eventuele verbouwplannen. Maak een persoonlijke berekening en ontvang direct een oriëntatierapport.

U kunt het Hypotheekdossier zelf online invullen. Heeft u liever persoonlijk contact, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met onze hypotheekadviseur.

Stap 2: huis kopen

Huizen zoeken en bekijken

Met uw financiële mogelijkheden in het achterhoofd, kunt u gericht op zoek naar uw droomhuis. Via Funda.nl en makelaarssites krijgt u een goed beeld wat er op de markt is. Voor huizen die u wilt bezichtigen, maakt u een afspraak met de makelaar. Is uw interesse gewekt, ga dan meerdere keren kijken. Maak hierbij de afweging of u dit met of zonder een aankoopmakelaar doet. Het kan verstandig zijn om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hierdoor komen eventuele gebreken tijdig aan het licht. Is uw droomhuis gevonden? Dan kan de onderhandeling beginnen!

Voorlopig koopcontract tekenen

Als u het met de verkoper eens bent over de koop van het huis, wordt het voorlopig koopcontract opgesteld. In veel gevallen doet de makelaar dit. In deze overeenkomst staan de rechten en plichten van de koper en verkoper vermeld. Ook worden de koopprijs van het huis en de datum van overdracht erin vastgelegd.

 • De term ‘voorlopig koopcontract’ zet u misschien op het verkeerde been. De koop is wel gesloten, maar de levering moet nog gebeuren en er zijn ontbindende voorwaarden, zoals het voorbehoud van financiering.
 • U kunt binnen drie dagen bedenktijd zonder opgaaf van reden van de koop afzien.
 • Alle zaken die de verkoper achterlaat in de woning of juist meeneemt, worden op een aparte lijst vermeld (gordijnen bijvoorbeeld).

Afspraak maken bij de bank

Nu is het moment aangebroken om de hypotheek te regelen en een afspraak te maken bij de bank. Tijdens het adviesgesprek werkt onze hypotheekadviseur in uw Hypotheekdossier. Maak het dossier alvast compleet door de benodigde documenten te uploaden. Zo kan de adviseur zich goed voorbereiden op het gesprek. Door zelf de documenten te uploaden, bespaart u tot € 300 op de advieskosten. U kunt het Hypotheekdossier zelf online invullen.

Stap 3: hypotheekadvies

Wij zijn u graag van dienst met deskundig hypotheekadvies. Hiervoor brengen we advieskosten in rekening. De hypotheekadviseur kijkt samen met u naar uw specifieke situatie en helpt u bij het nemen van beslissingen. We bespreken onder andere:

 • hypotheekvormen, rentecontract (rentevaste periode) en maandlasten
 • hoe uw hypotheek betaalbaar blijft, ook bij pensionering
 • welke risico’s u loopt bij arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid en overlijden
 • de invloed van veranderingen in uw persoonlijke situatie (trouwen, samenwonen, scheiden, erfenis, gezinsuitbreiding, minder werken)
 • de gevolgen voor uw woonverzekeringen 
 • keuze voor juridische hulp bij een geschil tijdens kopen, verhuizen en (ver)bouwen
 • of u de hypotheek kunt meenemen, als u wellicht nog eens gaat verhuizen

Onze adviezen en uw keuzes krijgt u op papier mee naar huis. Zo kunt u alles nog eens rustig nalezen. Hierna kunt u aangeven of wij een offerte voor u mogen opmaken. Zo ja, dan hebben wij een taxatierapport nodig van het huis. Hierin staat de marktwaarde vermeld. In sommige gevallen is een Calcasa waarderapport ook mogelijk. Hiermee wordt uw huis online getaxeerd. Uw adviseur vraagt dit rapport voor u aan.

Als een Calcasa waarderapport niet mogelijk is, kan een makelaar een taxatierapport voor u opstellen. Informeer vooraf bij de makelaar naar de kosten van de taxatie. Wilt u een offerte van ons? Dan stuurt de adviseur u die toe.

Meer lezen over hypotheekadvies

Stap 4: hypotheek afsluiten

U ontvangt onze hypotheekofferte binnen enkele dagen thuis. Lees de offerte nauwkeurig door. Gaat u akkoord? Stuur de offerte dan ondertekend terug. Het is daarna tijd om een notaris te regelen. Omdat notarissen verschillende tarieven hanteren, kunt u mogelijk besparen op uw kosten door een prijsvergelijking te doen. Als uw notaris bekend is, zullen wij hem informeren over de overdacht.

Afspraak maken bij de notaris

Uw notaris stelt de hypotheekakte en de transportakte op. Met de hypotheekakte wordt de hypotheek geregeld, de transportakte regelt de overdracht van het huis. U krijgt de conceptakten meestal vooraf thuisgestuurd, zodat u alles op uw gemak kunt bekijken. Voordat u naar de notaris gaat, controleert u samen met de makelaar of het huis wordt opgeleverd zoals afgesproken. De notaris leest de stukken samen met u door en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. De notaris zal u ook vragen of u de opstalverzekering heeft geregeld. Vervolgens is het tijd voor het zetten van de handtekeningen. Daarna bent u officieel de nieuwe eigenaar van het huis en krijgt u de sleutel.

Stap 5: nieuw huis

Waarschijnlijk gaat u met de sleutels op zak direct naar uw nieuwe huis. Gefeliciteerd namens de Rabobank! Wij staan ook na de koop van uw huis graag voor uw klaar. Mocht er iets veranderen, dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Stap 6: verhuizen

Verhuizen

Verhuizen; voor de één is het een peulenschil, voor de ander een hele onderneming. Kunt u direct in uw nieuwe huis intrekken, dan kunt u aan de slag met inrichten. Maar soms moet er eerst worden geverfd, geklust en verbouwd.

Meer lezen over verhuizen

Verbouwen

Als u de kosten van een verbouwing heeft meegenomen in uw hypotheekbedrag zetten wij het bedrag voor de verbouwing op een bouwdepot. Dit is een speciale rekening waaruit u de kosten van de verbouwing kunt betalen.

Meer lezen over verbouwen

Hypotheekrenteaftrek

Ga tijdig na of u in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Als u gebruik wilt maken van de voorlopige belastingteruggave, dient u dat nu te regelen bij de Belastingdienst.

Meer lezen over hypotheekrenteaftrek

Contact

Rabobank