Jong stel onderzoekt of een huis kopen met hulp een optie is

Ontdek de mogelijkheden voor kopen met hulp

Heb je een koophuis op het oog, maar is geld lenen hiervoor een drempel? Niet zo gek, want tegenwoordig kun je nog maar tot 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten zoals de advies- en afsluitkosten en kosten voor de notaris en taxatie zelf moet betalen. Deze bijkomende kosten noemen we de kosten koper (k.k.). Deze kosten kun je niet meenemen in je hypotheek.

Eigen geld nodig voor het kopen van een huis

Hoogte Kosten koper

Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs ligt in Nederland rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag, heb je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt. Wil je een huis kopen rond de € 265.000, dan heb je al snel € 16.000 eigen geld nodig.

Vanaf 2021 wijzigt het tarief voor de overdrachtsbelasting waardoor de kosten koper voor jonge huizenkopers lager kunnen uitvallen.

Lees meer over deze wijziging

Heb je zelf niet genoeg geld voor de bijkomende kosten of is jouw inkomen niet voldoende om de hypotheeklasten te kunnen krijgen? Jouw zoektocht naar een eigen koophuis hoeft hier nog niet te stoppen. Ontdek hoe je met hulp mogelijk toch jouw droomhuis kunt kopen.

Beslisboom voor mogelijke oplossingen om een huis te kopen met hulp

1. Eenmalig schenken

Hebben jouw ouders een bedrag over en willen ze je graag helpen? Fijn! Zij mogen in 2021 eenmalig een grote schenking doen van maximaal € 105.302 zonder dat je daar belasting over betaalt. Voorwaarde is onder andere dat je dit bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Met een schenking kun je bijvoorbeeld ook de kosten koper dekken.

Meer lezen over belastingvrij schenken

2. Lenen/Familiehypotheek

Geld lenen bij ouders

Een lening bij je ouders, vrienden of andere familieleden is ook mogelijk. Jullie spreken zelf dan af onder welke voorwaarden je zo’n lening aan gaat. Onderhands lenen of een familiehypotheek noemen we dat. Houd er rekening mee dat een lening in de hypotheekaanvraag wordt meegenomen. Het gevolg is namelijk dat het maximaal te lenen hypotheekbedrag bij de bank daalt.

Meer lezen over lenen bij je ouders op Belastingdienst.nl

Familiehypotheek

Normaal gesproken koop je een huis en regel je de hypotheek bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Met een familiehypotheek sluit je je hypotheek af bij familie. Je spreekt samen af welk bedrag je bij hen leent, op welke termijn je het bedrag terugbetaalt en welke rente je hierover betaalt. Er zijn twee manieren om een familiehypotheek af te sluiten.

Meer lezen over de familiehypotheek

3. Generatiehypotheek

Bij de Generatiehypotheek tekenen je ouders voor het deel van de hypotheek dat je op basis van je inkomen niet zelfstandig kan dragen. Hierdoor worden jouw ouders ook aansprakelijk voor de lening. Een van de voorwaarden om deze hypotheek af te sluiten is de verwachting dat je inkomen in 10 jaar met 25% stijgt. Je hebt nog wel eigen geld nodig voor de kosten koper.

Meer lezen over de Generatiehypotheek

4. Kopen van een wooncorporatie

Sommige wooncorporaties verkopen een deel van hun huurwoningen waarbij het mogelijk is om een woning te kopen met een flinke korting op de marktwaarde via een zogenaamde ‘koopoplossing’ . Soms ontvangt de corporatie deze korting terug als je het huis weer verkoopt. Of je deelt de winst of het verlies met de wooncorporatie. Kopen van een wooncorporatie kent voor- en nadelen. Kijk in jouw gemeente naar de mogelijkheden. Vraag ook bij jouw Rabobank of wij de koopoplossing van de woning die je op het oog hebt financieren en welke voorwaarden wij daarvoor hanteren.

5. Starterslening

Via sommige gemeenten kun je een Starterslening krijgen voor de koop van een huis. De lening heeft de vorm van een tweede hypotheek. Hiermee kun je het verschil financieren tussen wat je nodig hebt en wat je maximaal op jouw inkomen kunt lenen volgens de NHG-normen. Je hebt nog wel eigen geld nodig voor de kosten koper.

Meer lezen over de starterslening

Doorloop de beslisboom om uit te vinden of er mogelijke oplossingen voor jou tussen zitten

Ook interessant voor jou…