Juffrouw Amina denkt na over haar eerste huis kopen

Je eerste huis kopen

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een Eerste-huis-gesprek met een adviseur. Het gesprek is gratis en je zit nergens aan vast.

Vrijblijvend gesprek waar en wanneer je wiltPersoonlijk hypotheekgesprekOntdek in 30 minuten wat financieel haalbaar is
Vraag Eerste-huis-gesprek aan
Het Eerste-huis-gesprek kan je gemakkelijk thuis vanuit je luie stoel voeren

Waarom het Eerste-huis-gesprek?

Tijdelijke contracten komen steeds meer voor. En een studieschuld kan het kopen van een huis in de weg staan. Omdat elke situatie anders is, denken we graag met je mee. Daarom bieden we het Eerste-huis-gesprek aan. Er is meer mogelijk dan je denkt. Misschien ook voor jou.

Zonder vast contract toch een huis kopen. Kan dat?

Of je jezelf nu wel of niet herkent in de onderstaande drie voorbeelden, tijdens het Eerste-huis-gesprek kijken we samen wat er financieel haalbaar is. Elke situatie is anders, waardoor het soms toch mogelijk is om een hypotheek te krijgen. We kunnen het alleen niet garanderen, omdat het toekennen van een hypotheek van meerdere factoren afhangt.

Veelgestelde vragen

Wat houdt een Eerste-huis-gesprek in?

Ben je op zoek naar een woning? Dan is het handig om te weten hoeveel je ongeveer kunt lenen. Dit kun je kosteloos berekenen in onze handige online bereken tool. Als je wilt kan onze financieel adviseur je hierbij helpen tijdens een gratis oriënterend Eerste-huis-gesprek. Wil je daarna een adviesgesprek, dan zijn daar kosten aan verbonden. Voor starters op de woningmarkt geldt een speciaal tarief.

  • We kijken samen naar jouw financiële situatie en het bedrag wat je maximaal wil en kan lenen.
  • We maken een inschatting van de maandlasten die bij jouw wensen horen.
  • We vertellen hoe een hypotheekadvies bij de Rabobank eruit ziet en wat de kosten daarvan zijn.
  • We geven algemene informatie over bijvoorbeeld onze hypotheektarieven en hypotheekvormen.

Lees meer over advies en kosten

Wat kan ik verwachten van een Eerste-huis-gesprek via telefoon of video?

Telefoongesprek
In 30 minuten bespreek je met een financieel adviseur wat er in jouw situatie mogelijk is wat betreft een hypotheek. De inhoud van het gesprek is hetzelfde als een persoonlijk gesprek bij de bank.

Videogesprek
Via je computer, laptop, tablet of smartphone voer je met een financieel adviseur een videogesprek over je mogelijkheden voor een eventuele hypotheek. Net zoals je tijdens een persoonlijk gesprek bij de bank zou doen. Gewoon thuis vanaf je bank of waar je ook bent. Ook handig wanneer je ouders willen aansluiten bij het gesprek.

Chat
Heb je een algemene vraag over wonen of hypotheken? Die stel je snel en gemakkelijk via de chat. Vragen over je financiële situatie of een eventuele hypotheek bespreken we graag met je tijdens een telefoon- of videogesprek.

Ik heb een stabiel inkomen en huur al een aantal jaar. Wat is er mogelijk?

Woon je nu in een huurhuis en wordt het tijd voor de volgende stap op de huizenmarkt? Met de huidige lage rente kan het kopen van je eerste huis een eerste stap zijn om vermogen op te bouwen.

Lees meer over de mogelijkheden

Kan ik een huis kopen met een studieschuld?

Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. We denken graag in oplossingen.

Ga met ons in gesprek om uit te vinden wat er mogelijk is. Zo kun je misschien met hulp van familie toch dat huis kopen. Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over.

Ontdek de mogelijkheden voor kopen met hulp Lees meer over kopen met studieschuld

Ik heb niet genoeg inkomen om mijn droomhuis te kopen. Wat kan ik doen?

Bijvoorbeeld Daan: hij is net klaar met studeren en is gestart met zijn eerste baan. Wat een vertrouwen dat hij gelijk een vast contract kreeg. Hij woont nu nog thuis en droomt ervan om een eigen huis te kopen. Hij heeft de rekentool van het Rabobank Hypotheekdossier geprobeerd en daar kwam uit dat hij nog niet genoeg inkomen heeft om het bedrag te lenen wat hij hiervoor nodig heeft

Kopen met hulp

Totdat hij online iets las over de Generatiehypotheek. Zijn vader stemde ermee in om mededebiteur te worden voor het deel van de hypotheek dat Daan nu nog niet kan betalen. Hierdoor wordt zijn vader ook aansprakelijk voor dit deel van de hypotheek. De financieel adviseur heeft alle inkomsten, uitgaven en wensen van Daan en zijn vader op een rijtje gezet en meegenomen in de beoordeling van de hypotheekaanvraag. Met hulp van zijn vader kon Daan toch een huis kopen.

Op deze manier een (klein)kind helpen met het kopen van een huis is een uitkomst voor (groot-)ouders die geen eigen huis met overwaarde hebben of de mogelijkheid om te schenken, maar wel voldoende inkomen.

Lees meer over kopen met hulp

Ik heb onvoldoende spaargeld. Kan ik toch een huis kopen?

Als je een hypotheek aanvraagt, kun je maximaal de waarde van een huis lenen. De bijkomende kosten, de zogeheten kosten koper, moet je met eigen geld betalen. Ook het inrichten van je huis kost geld. Om al deze kosten te kunnen betalen, heb je spaargeld nodig. Begin daarom vandaag nog met sparen voor je eerste huis. Het aanmaken van een Spaarpotje in de Rabo App kan je hierbij helpen.

Lees meer over sparen voor een eigen huis

Ik heb een kort arbeidsverleden. Kan ik dan een hypotheek krijgen?

Om een hypotheek te berekenen, kijken we naar het inkomen. Heb je een flexibel contract, dan kan je inkomen schommelen. In de meeste gevallen kijken we daarom naar het verleden. Heb je een kort arbeidsverleden, dan zijn er ook manieren waarbij we niet alleen naar het verleden kijken, maar ook naar het arbeidsperspectief. Sinds 1 januari 2020 hebben we daarvoor een nieuwe mogelijkheid: de Arbeidsmarktscan.

Lees meer over de Arbeidsmarktscan Lees meer over hypotheek zonder vast contract

Hoe ga ik van een oriëntatiegesprek naar een hypotheek?
Voordeur van huis

De WoonBox-app

Wanneer je je oriëntatiegesprek hebt gehad zijn er nog een aantal stappen die je neemt voordat je een hypotheek aangaat. Je leest over alle stappen in de speciale WoonWijzer. Daarnaast begeleidt de Woonbox-app met de innovatieve AR-technologie jou stap voor stap door deze fasen. Download de app voor de animatie van het koopproces.

Start de WoonBox-app (PDF)