Je hebt net je droomwoning gezien, maar na een berekening blijkt dat je inkomen te laag is voor de hypotheek. Herkenbaar? Dat geldt voor veel starters op de huizenmarkt. Voor jou en al die andere starters is er de starterslening.

  Voor huizen die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen Betaal de eerste drie jaar geen rente en aflossing Maakt het kopen van een eerste huis beter betaalbaar

  Wat is een starterslening?

  Een starterslening is een hypotheek die het tekort kan overbruggen tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en de prijs van jouw huis. Een starterslening sluit je af via jouw gemeente en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Check daarom zo snel mogelijk of jouw gemeente dit initiatief ondersteunt en lees de informatie op deze pagina.

  Zo werkt een starterslening

  De starterslening is een tweede hypotheek die je naast jouw hypotheek bij de Rabobank of een andere hypotheekverstrekker afsluit. Op die manier kun je toch het volledige bedrag bij elkaar krijgen dat nodig is voor de koop van je huis.

  Voorbeeld: stel, het huis kost € 150.000, maar met jouw inkomen kun je maximaal € 135.000 lenen. Dan kun je de aanvullende € 15.000 vanuit de starterslening financieren. De eerste drie jaar betaal je over de starterslening van € 15.000 geen rente en aflossing. Deze lening is een initiatief van gemeenten samen met SVn.

  Wat kost een starterslening

  In 2019 kun je maximaal 100% van de waarde van het huis lenen. Dat is met een starterslening niet anders. Naast de aankoopkosten van je nieuwe woning komen er ook nog andere kosten bij zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten. Hiervoor heb je dan ook eigen geld nodig.

  Lees meer over de kosten

  Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  Eén van de voorwaarden voor de starterslening is dat je het huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft vastgesteld tot welke koopprijs NHG mogelijk is. Is de prijs van de woning hoger dan die grens, dan is zowel een starterslening als NHG geen optie.

  Lees meer over NHG

  Zo regel je de starterslening

  Een starterslening sluit je af via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij werken nauw samen met gemeenten om het voor starters aantrekkelijker te maken een huis te kopen. Op de website van SVn kun je opzoeken of er in jouw gemeente startersleningen worden verstrekt.

  Ga naar www.svn.nl

  Wat kan ik maximaal lenen voor mijn eerste huis?

  Via onze handige online berekentool bereken je binnen een paar minuten wat je maximaal kunt lenen bij de Rabobank. Deze berekening is altijd zonder het bedrag dat je eventueel extra kunt krijgen via een starterslening.

  Ook interessant voor jou

  Hypotheek zonder vast contract

  Geen vast contract of wisselend inkomen en toch een hypotheek? Ook voor flexwerkers, zzp’ers of eigen ondernemers zijn er mogelijkheden bij de Rabobank.

  Lees meer

  Hypotheek met studieschuld

  Je staat op het punt om je eerste huis te kopen, maar je hebt een studieschuld. We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis.

  Lees meer

  Huis kopen met hulp

  Heb je zelf niet genoeg geld voor de bijkomende kosten of is je inkomen niet voldoende om de hypotheeklasten te kunnen krijgen? En je komt niet in aanmerking voor een starterslening? Jouw zoektocht naar een koophuis hoeft hier nog niet te stoppen. Ontdek hoe je met hulp mogelijk toch jouw droomhuis kunt kopen.

  Lees meer over kopen met hulp