Generatiehypotheek

Ouders helpen bij de aankoop van uw huis

  • (groot)ouders helpen financieel bij aankoop huis
  • maandlasten afhankelijk van de gekozen hypotheek- en rentevorm
  • u verwacht dat uw inkomen gaat stijgen zodat u later zelf de lening volledig kunt betalen
  • mogelijkheid van hypotheekrenteaftrek
  • NHG niet mogelijk
  • Hypotheek met Basisvoorwaarden niet mogelijk

Kenmerken

Ouders helpen met de aankoop van uw huis

Ouders (of grootouders) kunnen hun kinderen financieel helpen met de aankoop van hun huis. Zij kunnen hen bijvoorbeeld geld lenen uit eigen vermogen, periodieke schenkingen doen, of een deel van de koopsom schenken. Een andere manier is de Generatiehypotheek. Bij de Generatiehypotheek gaan de ouders samen met het kind de lening aan als het kind zelf de lasten niet kan betalen.

Ouders tekenen mee

Met de Generatiehypotheek tekenen ouders voor het gedeelte van de lening dat het kind op basis van het inkomen niet zelfstandig kan dragen. De ouders worden hierdoor ook aansprakelijk.

Hypotheek- en rentevorm

Het kind en de ouder kiezen samen met ons een passende hypotheek- en rentevorm. Hierbij houden we rekening met de regels die gelden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Bij de generatiehypotheek worden de rente en de aflossing van de volledige financiering van de betaalrekening van het kind afgeschreven.

Hypotheekrenteaftrek mogelijk

De rente is voor het kind volledig fiscaal aftrekbaar, mits de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van de eigen woning en het kind in maximaal 30 jaar de hypotheek helemaal aflost. De rente is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Lees meer over hypotheekrenteaftrek

Nationale Hypotheek Garantie

De Generatiehypotheek kunt u niet afsluiten in combinatie met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Kosten

Bijkomende kosten generatiehypotheek

Behalve de advies- en afsluitkosten betaalt u ook maandelijkse kosten voor verzekeringen. Houd ook rekening met eenmalige kosten zoals overdrachtsbelasting, taxatie en notariskosten.

Voorwaarden

Belangrijkste voorwaarden generatiehypotheek

We toetsen of het inkomen van de ouders voldoende is om de lasten te dragen. Uitgangspunt is dat het inkomen van het kind binnen 10 jaar voldoende gestegen is om de lasten van de lening te betalen. Op dat moment passen we de hypotheek aan. De ouders worden dan ontslagen van hun verplichtingen. Aan deze aanpassing zijn geen kosten verbonden.

Algemene voorwaarden

Als u een hypotheek afsluit, is het belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren.

Bekijk de algemene voorwaarden bij uw hypotheek

Bereken uw maandlasten in het Rabobank Hypotheekdossier

Wilt u inzicht in de maandlasten van een annuïteitenhypotheek? Maak dan een persoonlijke berekening in het Rabobank Hypotheekdossier. Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend oriënterend gesprek? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Of loop vrijblijvend binnen op een Hypotheek Inloopspreekuur bij een Rabobank bij u in de buurt.

Contact

Rabobank