Hypotheek zonder renteaftrek

De hypotheekrente is op dit moment erg laag. Minder rente betalen betekent ook minder om van je inkomen af te trekken. Steeds meer huizenkopers kiezen daarom voor een hypotheek zonder recht op hypotheekrenteaftrek. Maar een aflossingsvrije hypotheek brengt ook risico’s met zich mee. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit voor je huis, betaal je elke maand rente over je hypotheek. Die hypotheekrente mag je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Je betaalt dan minder belasting.

Lees meer over hypotheekrenteaftrek
envelope van de belastingdienst met centen

Waarom een hypotheek zonder renteaftrek?

Het inkomen uit de eigen woning bestaat uit de bijtelling van het eigenwoningforfait min de betaalde hypotheekrente. Als die uitkomst negatief is, ontstaat een aftrekpost. Een lage hypotheekrente betekent dus een kleinere of zelfs geen aftrekpost. De hypotheekrenteaftrek wordt daarnaast versneld afgebouwd voor inkomens in de hoogste schijf van 46% in 2020, 43% in 2021 naar 37,05% in 2023 waardoor je minder terugkrijgt van de belasting. Voor een grote groep huizenkopers biedt de hypotheekrenteaftrek hierdoor geen of weinig voordeel. Sommige huizenkopers kiezen daarom voor een aflossingsvrij deel in hun hypotheek. De hypotheekrente is dan niet aftrekbaar, maar het kan in sommige gevallen honderden euro’s per maand schelen met bijvoorbeeld een Annuïteitenhypotheek. De lening telt dan mee als schuld in box 3.

Lees meer over het eigenwoningforfait op Belastingdienst.nl

Wat is een hypotheek zonder renteaftrek?

Je hypotheekvorm bepaalt de manier waarop je de hypotheek aflost en of je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De vorm is dan ook van invloed op de hoogte van de maandlasten van de hypotheek. Een voorbeeld van een hypotheek zonder renteaftrek is de Aflossingsvrije Hypotheek.

Voor-en nadelen

+ Alleen rente, geen aflossing. Hierdoor heb je lagere maandlasten.

- Geen hypotheekrenteaftrek, waardoor je minder terugkrijgt van de belasting.

+ Tussentijds aflossen is mogelijk: afhankelijk van de voorwaarden 10% of 20% per jaar.

- Los je tijdens de looptijd niets af, dan moet je het volledige bedrag aflossen bij verkoop van de woning (of bij overlijden).

+ De lening telt als schuld in box 3.

- Niet te combineren met NHG.

Wat je verder nog moet weten over een Aflossingsvrije Hypotheek

Een Aflossingsvrije Hypotheek is niet zonder risico

Loopt je rentevaste periode binnen nu en 3 maanden af? Dan hoef je niets te doen. Je ontvangt van ons een nieuwe rentevoorstel. Lees meer hierover.

Maximaal 50% aflossingsvrij en geen NHG

Als je een (bank)spaar- of opbouwhypotheek hebt en je hypotheekrente omlaag gaat, dan wordt ook je spaarrente lager. Je bouwt hierdoor minder op. Neem daarom contact op met een adviseur om jouw situatie te bespreken.

Heb je een (bank)spaarhypotheek waarbij de rente is gekoppeld aan de hypotheekrente? En wil je de rente aanpassen? Dan trekken we het opgebouwde spaartegoed af van het bedrag waarover je een vergoeding moet betalen. Ook houden we rekening met de toekomstige contractuele premie of inleg bij de berekening van de vergoeding.

Korte termijn versus lange termijn voordeel

Naast de vergoeding vervroegd aflossen betaal je € 350 wijzigingskosten voor het aanpassen van je hypotheekrente. De aanvraag zelf is kosteloos.

Wil je de hypotheekrente van drie of meer leningen aanpassen? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Zo voorkom je dat je meerdere keren wijzigingskosten betaalt.

Een bestaande aflossingsvrije lening?

Heb je al eerder een Aflossingsvrije Hypotheek afgesloten met recht op hypotheekrenteaftrek? Dan kun je deze niet naar box 3 overhevelen door de rente niet af te trekken.

Lees meer over de Aflossingsvrije Hypotheek

infographic Annuiteitenhypotheek en Lineaire hypotheek

Hypotheekvormen met renteaftrek

Bij zowel een Annuïteitenhypotheek als Lineaire hypotheek heb je de zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost. Bij deze vormen is de rente aftrekbaar zolang je daar fiscaal recht op hebt.

  • Kies je voor een Annuïteitenhypotheek, dan zijn je bruto maandlasten de periode dat je rente vast staat gelijk. Bij hypotheekrenteaftrek profiteer je in het begin van lagere netto maandlasten. 
  • Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten aan het begin het hoogst en worden deze steeds lager. De totale lasten zijn lager dan bij een annuïteitenhypotheek.

Lees meer over deze hypotheekvormen

Een passende hypotheek

We vinden het belangrijk dat een hypotheek bij jouw situatie past. Zodat je nu, maar ook in de toekomst prettig kunt wonen. Daarom denken we graag met je mee. Onze adviseur bespreekt graag samen met jou de mogelijkheden.

Maak een afspraak