Hypotheekrente verlengen

  Eindigt je rentevaste periode binnenkort? Lees hier hoe je de rente opnieuw vastzet. De voordelen van je rente verlengen:

  Eenvoudig je rente verlengen Scherpe rente Geen advies- en afsluitkosten

  Zo zet je jouw rente opnieuw vast

  1. Drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt, ontvang je van ons een brief met een voorstel voor het verlengen van je rente.
  2. Geef je keuze voor verlengen van je rente aan en stuur de brief naar ons terug. Of maak een afspraak met je adviseur.
  3. Wij voeren de nieuwe rentevaste periode voor je door. Je krijgt een bevestiging in de online bankieren omgeving van de Rabobank. Dit kan enkele dagen duren. Je vindt je nieuwe rentepercentage ook op het rekeningafschrift. Dat ontvang je in de eerste maand na de renteaanpassing.

  Rente tussentijds aanpassen

  Wil je voor het einde van de rentevaste periode / tussentijds je rente aanpassen naar de actuele rente? Dat is mogelijk.

  Lees meer over hypotheekrente aanpassen

  Actuele hypotheekrentes

  De hypotheekrente die je betaalt hangt af van je voorwaarden. Een Annuïteiten- of Lineaire hypotheek heeft Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden. Heb je jouw hypotheek vóór 1 april 2017 afgesloten? Dan heb je Plusvoorwaarden als je jouw hypotheek niet hebt omgezet naar Basisvoorwaarden. Heb je jouw hypotheek na 1 april 2017 afgesloten? In je overeenkomst staat welke hypotheekvoorwaarden je hebt.

  Bekijk de hypotheekrentes

  Veelgestelde vragen

  Welke rentevaste periode kan ik het beste kiezen?

  Hoelang wil je zekerheid over je maandlasten? Daar hangt de rentevaste periode die je kiest van af. Je kunt je rente kort of lang vastzetten. Beide opties hebben voor- en nadelen:

  Korte rentevaste periodeLange rentevaste periode
  + Je profiteert er eerder van als de rente lager wordt+ Je loopt voor langere rentevaste periode geen risico op een hogere rente
  + Je start meestal met een lagere rente dan bij een lange rentevaste periode*+ Je maandlasten blijven die langere periode gelijk
  - Je hebt kans dat de rente hoger is als je de nieuwe rente moet vastzetten- Je profiteert er niet van als de rente in de tussentijd lager wordt
  - Je maandlasten zijn maar voor die korte periode gelijk- Je start meestal met een hogere rente dan bij een korte rentevaste periode
  * Een lagere rente bij een spaarhypotheek kan leiden tot een hogere premie of inleg.- Wil je tussentijds een andere rente of ander rentetype? Dan betaal je meestal een hogere vergoeding dan bij een korte rentevaste periode.

  Lees meer over de nieuwe rente van spaarhypotheken

  Mijn rente loopt over een jaar af. Kan ik nu al mijn rente verlengen?

  Het is niet mogelijk om je rente te verlengen, eerder dan drie maanden voordat je rentevaste periode afloopt. Wel kun je tussentijds je rente laten aanpassen. Dat kan met rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.

  Lees meer over rentemiddeling of vergoeding betalen

  Kan ik de rente tot het eind van de looptijd van mijn hypotheek vastzetten?

  De nieuwe rentevaste periode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van je hypotheek. Loopt je hypotheek nog 21 jaar? Dan mag je jouw nieuwe rente maximaal 20 jaar vastzetten.

  Wat zijn opslagen?

  Een opslag is een extra rente die je betaalt op de hypotheekrente. Je betaalt een opslag als:

  je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie hebt énje hypotheek meer dan 67,5% van de marktwaarde van je huis is

  Het risico dat je de hypotheek niet volledig kunt terugbetalen bij de verkoop van je huis is namelijk groter.

  Lees meer over hoe wij opslagen toepassen

  Mijn woningwaarde is gestegen. Kan de opslag op mijn rente omlaag?

  Heb je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie? En heb je meer dan 67,5% van de woningwaarde geleend? Dan betaal je mogelijk een opslag op je hypotheekrente. Misschien kan deze opslag omlaag. Bijvoorbeeld omdat je hebt afgelost of omdat je jouw huis hebt verbouwd of verduurzaamd.

  Kan er een opslag worden verwijderd of verlaagd? Dan verwerken we dat in het renteaanbod dat je van ons krijgt. Om te berekenen of je opslag omlaag kan, kijken we naar de marktwaarde van je huis. De marktwaarde stellen we vast met de waarde die bepaald is toen we je de lening hebben gegeven. Of op basis van een recentere waarde als je die ons daarna gegeven hebt. Namelijk de meest recente WOZ-waarde of een taxatierapport dat niet ouder is dan zes maanden.

  Denk je dat de waarde van je huis is gestegen?

  Denk je dat je rente omlaag kan omdat de waarde van je huis is gestegen? Neem dan contact op met jouw Rabobank. Je kunt de waarde van je huis doorgeven met een recente WOZ-waarde of taxatierapport dat niet ouder is dan zes maanden. Je adviseur vertelt je daar meer over.

  Lees meer over opslagen

  Kan ik overstappen naar een hypotheek met Basisvoorwaarden?

  Een Annuïteiten - of Lineaire hypotheek heeft Basis- of Plusvoorwaarden. Heb je jouw hypotheek vóór 1 april 2017 afgesloten? Dan heb je Plusvoorwaarden als je jouw hypotheek niet hebt omgezet naar Basisvoorwaarden. Heb je jouw hypotheek na 1 april 2017 afgesloten? In je overeenkomst staat welke hypotheekvoorwaarden je hebt.

  Voor de Basis- en Plusvoorwaarden gelden verschillende rentes. Er zijn mogelijkheden om je Annuïteiten- of Lineaire hypotheek met Plusvoorwaarden om te zetten naar een hypotheek met Basisvoorwaarden. Wil je weten wat voor jou geldt? Neem dan contact op met jouw Rabobank.

  Lees meer over omzetten naar Basisvoorwaarden

  Wat gebeurt er met de inleg van mijn spaar- of bankspaarhypotheek?

  Heb je een SpaarZeker, Rabobank Opbouwhypotheek, Rabobank OpMaat A hypotheek of SpaarOptimaal Hypotheek? Dan wordt je maandelijkse inleg aangepast op basis van de nieuw gekozen rentevaste periode. Een daling van je rente betekent bijvoorbeeld dat je premie of inleg omhoog gaat. Zo bereik je alsnog het afgesproken eindbedrag. Een adviseur kan voor je berekenen wat je nieuwe inleg wordt.

  Een voorbeeldberekening*

  Stel, je hebt een Rabobank Opbouwhypotheek. Hiermee  spaar je tot 1 januari 2038 voor een eindbedrag van € 180.000.

  De huidige rente die je hierover betaalt is 5%De inleg die daarbij hoort is € 239,47Je verlengt je rente, waarbij deze daalt naar 2,3%Om het eindbedrag te halen, wordt je nieuwe inleg verhoogd naar € 438,93

  * Dit is een voorbeeldberekening die de impact van een dalende rente voor de inleg van een opbouwspaarrekening laat zien. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met hoog/laag stortingen of al opgebouwde waarde. Er kunnen geen rechten aan deze berekening worden ontleend.

  Wanneer kan ik vergoedingsvrij extra aflossen op mijn hypotheek?

  Elk jaar kun je 10 tot 20% vergoedingsvrij extra aflossen op je hypotheek. Welk percentage geldt voor jou? Dat vind je terug in de algemene voorwaarden bij de lening van jouw woning. Vanaf twee weken voor het einde van de rentevaste periode kun je alleen dat leningdeel onbeperkt extra aflossen zonder een vergoeding te betalen.

  Een rente gebaseerd op het Euribortarief, variabele rente, repeterend vast of rentestabiele rente  kun je altijd zonder vergoeding vervroegd aflossen. Dit geldt alleen als je een hypotheek met particuliere voorwaarden heeft.

  Lees meer over extra aflossen

  Wat gebeurt er als ik tijdens de rentevaste periode ga verhuizen?

  Verhuis je tijdens de rentevaste periode en verkoop je tijdens die periode je woning? Dan betaal je bij ons geen vergoeding voor het eerder aflossen van je hypotheek. In de algemene voorwaarden voor je woning lees je hier meer over.

  Hoe zit het met mijn hypotheekrenteaftrek?

  Kwalificeert je hypotheek als eigenwoningschuld? Dan vervalt na maximaal 30 jaar je hypotheekrenteaftrek. Is je hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2001? Dan is de termijn van 30 jaar ingegaan na 1 januari 2001. Als de hypotheekrenteaftrek vervalt, worden je netto rentelasten hoger.

  Krijg ik betaalpakketkorting?

  Heb je een betaalrekening bij ons waarop je inkomen binnenkomt? En waarvan de lasten van je hypotheek worden afgeschreven? Dan ontvang je een korting van 0,2% op je hypotheekrente. Had je al een betaalrekening bij ons? Dan wordt deze korting verwerkt in het renteaanbod dat je van ons krijgt.

  Wil je een betaalrekening bij ons? Neem dan contact op met jouw Rabobank.

  Lees meer over betaalpakketkorting

  Kan ik ook een andere rentevaste periode kiezen dan jullie voorstellen?

  Als je jouw rente mag verlengen, ontvang je van ons een brief. Hierin staat onder andere een aantal rentevaste periodes. Je kunt mogelijk ook kiezen voor een andere rentevaste periode dan de periodes die in de brief staan. Neem hiervoor contact met ons op. Je kunt je hypotheekrente niet langer vastzetten dan de resterende looptijd van je hypotheek.

  Wanneer gaat mijn nieuwe rente of premie in?
  Je nieuwe rente gaat in direct na het einde van je vorige rentevaste periode. Je betaalt de nieuwe rente op de laatste dag van de maand nadat je oude rentevaste periode afloopt.Heb je een Rabo OpbouwHypotheek? Dan wordt de inleg voor je Rabo Opbouw Spaarrekening bij een rentewijziging ook aangepast. De nieuwe inleg voor je opbouwproduct gaat in op de eerste dag van de maand volgend op de rentewijziging.Heb je een SpaarHypotheek zoals een SpaarZeker Hypotheek, een Spaar Optimaal Hypotheek of een OpMaat Hypotheek met sparen? Dan gaat de nieuwe premie in op de eerste dag van de maand volgend op de rentewijziging. Je ontvangt een nieuwe polis waarop de wijzigingen aangegeven staan.
  Waar vind ik mijn nieuw gekozen rente?

  Je ontvangt een bevestiging van je rentekeuze in Mijn Berichten in de online bankieren omgeving  van de Rabobank. Je vindt je nieuwe rentepercentage ook op het rekeningafschrift. Dat ontvang je in de eerste maand na de renteaanpassing.