Heb je een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaal je alleen rente en los je tussentijds niet af. Maar wat betekent dit voor jouw maandlasten in de toekomst? Bijvoorbeeld als je met pensioen gaat of je renteaftrek vervalt. Dat moment lijkt misschien nog ver weg, maar het is goed om te kijken of je deze straks nog kunt betalen. Met de Toekomstcheck weet je in 10 minuten hoe je ervoor staat en wat je nu al kunt doen.

Vrouw denkt na over haar hypotheek in de toekomst

Toekomstcheck Aflossingsvrij

bereken wat straks je maandlasten wordenzie hoeveel je overhoudt voor andere uitgavenbepaal of je in actie moet komen om je maandlasten aan te passen
Man denkt na over zijn hypotheek in de toekomst

Blijft jouw hypotheek straks ook betaalbaar?

Als je met pensioen gaat, kan je inkomen dalen. Je hebt dan mogelijk minder te besteden terwijl je hypotheeklasten blijven.Na 30 jaar vervalt jouw hypotheekrenteaftrek. Hierdoor mis je belastingvoordeel en stijgen je netto maandlasten.Als de rente stijgt en je hebt een variabele rente of je moet jouw rente opnieuw vastzetten, dan stijgen je hypotheeklasten.

Wat je nog meer moet weten over een aflossingsvrije hypotheek

Heb ik een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Op zich niet. Je betaalt iedere maand een bedrag aan rente. Aflossen op jouw hypotheek is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is het belangrijk om na te denken over de betaalbaarheid van jouw hypotheek in de toekomst:

Na 30 jaar kun je de rente niet meer aftrekken van de belasting. De kans dat jouw maandlasten dan stijgen is groot.Ook jouw pensioen speelt mee, want in veel gevallen daalt jouw inkomen op dat moment.Als jouw rentevaste periode afloopt en de actuele rente op dat moment hoger is dan jouw huidige rente, ga je meer aan rente betalen.

Behalve de betaalbaarheid is er nog een ander aandachtspunt. Als jouw totale hypotheekschuld hoger is dan de waarde van jouw woning, kun je een restschuld over houden op het moment dat je de woning verkoopt. Als je nu al start met aflossen, kun je dit risico in de toekomst verlagen.

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Een aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank heeft geen vaste einddatum. Wij eisen dus het openstaande hypotheekbedrag niet op een bepaalde datum bij je op.

Je betaalt de openstaande hypotheekschuld terug als je jouw huis verkoopt of soms als er sprake is van overlijden.

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Ja, dit is mogelijk! Je kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat je hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag. Kijk in de voorwaarden van jouw hypotheek welk percentage voor jou geldt.

Aflossen op je hypotheek regel je eenvoudig online. Dit kan online al vanaf € 1 per keer.

Log in en los af op jouw hypotheek

Lees de overige veelgestelde vragen