Bereken de toekomstige maandlasten van jouw aflossingsvrije hypotheek

Ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op jouw maandlasten

Misschien lijkt jouw pensioen nog ver weg. Toch is het belangrijk om hier alvast over na te denken. Dit heeft verschillende redenen:

Is jouw aflossingsvrije hypotheek bedoeld voor jouw eigen woning? Dan vervalt na maximaal 30 jaar jouw hypotheekrenteaftrek. Hierdoor blijft jouw maandelijkse betaling gelijk, maar mis je het belastingvoordeel. De netto rentelasten voor jouw woning stijgen daardoor.Als je straks met pensioen gaat, kan jouw inkomen dalen. Je hebt dan mogelijk minder te besteden, terwijl de hypotheeklasten gelijk blijven.Als de rente in de toekomst stijgt en je hebt een variabele rente of je moet jouw rente opnieuw vastzetten, stijgen jouw lasten.

Meer lezen over de hypotheekrenteaftrek

Mogelijkheden om jouw maandlasten aan te passen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de toekomstige maandlasten van jouw aflossingsvrije hypotheek aan te passen:

Als de huidige rente lager is dan de rente die je nu betaalt, kun je mogelijk jouw hypotheekrente verlagen. Je krijgt dan lagere maandlasten. Je kunt jouw rente verlagen door middel van rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.Als je jouw aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, betaal je naast rente ook een maandelijkse aflossing. Jouw maandelijkse betaling wordt dan wel hoger, maar jouw schuld wordt daardoor ook elke maand een stukje lager. Zonder dat je zelf steeds extra moet aflossen op jouw hypotheek.Als je jouw hypotheek gedeeltelijk aflost, kom je mogelijk in een lagere tariefklasse. Hierdoor betaal je minder opslag op jouw rente. Je kunt jaarlijks tot 20% van jouw hypotheek vergoedingsvrij aflossen.

Meer lezen over uw hypotheekrente aanpassen Jouw aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek Jouw hypotheek extra aflossen

Buffer opbouwen

Mogelijk moet je in actie komen, maar kun je dit nu niet betalen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om geld opzij te zetten en helpen je graag op weg. In 6 stappen lees je hoe je jouw financiën kunt bijhouden.

Bekijk de stappen

Antwoord op veelgestelde vragen

Heb je vragen over jouw aflossingsvrije hypotheek? Hier lees je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Een aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank heeft geen vaste einddatum. Wij eisen dus het openstaande hypotheekbedrag niet op een bepaalde datum bij je op.

Je betaalt de openstaande hypotheekschuld terug als je jouw huis verkoopt of soms als er sprake is van overlijden.

Heb ik een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Op zich niet. Je betaalt iedere maand een bedrag aan rente. Aflossen op jouw hypotheek is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is het belangrijk om na te denken over de betaalbaarheid van jouw hypotheek in de toekomst:

Na 30 jaar kun je de rente niet meer aftrekken van de belasting. De kans dat jouw maandlasten dan stijgen is groot.Ook jouw pensioen speelt mee, want in veel gevallen daalt jouw inkomen op dat moment.Als jouw rentevaste periode afloopt en de actuele rente op dat moment hoger is dan jouw huidige rente, ga je meer aan rente betalen.

Behalve de betaalbaarheid is er nog een ander aandachtspunt. Als jouw totale hypotheekschuld hoger is dan de waarde van jouw woning, kun je een restschuld over houden op het moment dat je de woning verkoopt. Als je nu al start met aflossen, kun je dit risico in de toekomst verlagen.

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Ja, dit is mogelijk! Je kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat je oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat je hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag. Kijk in de voorwaarden van jouw hypotheek welk percentage voor jou geldt.

Aflossen op je hypotheek regel je eenvoudig online. Dit kan online al vanaf € 1 per keer.

Log in en los af op jouw hypotheek

Lees de overige veelgestelde vragen Meer lezen over de aflossingsvrije hypotheek

Meer weten?

Heb je vragen over jouw situatie? Maak dan een afspraak met een van onze financieel adviseurs.

Bereken je hypotheek
Maak een afspraak

Handige links

Zelf regelen Contact Chat