Wil je iedere maand hetzelfde bedrag aan de bank betalen? Dan kan een Annuïteitenhypotheek iets voor jou zijn. Je bruto maandlasten blijven gelijk zolang de rente niet wijzigt. De voordelen van een Annuïteitenhypotheek:

  Gelijke bruto maandlasten Lagere netto maandlasten in het begin bij hypotheekrenteaftrek Zekerheid dat je de hypotheek helemaal aflost
  Grafiek van rente vs. aflossing

  Wat is een Annuïteitenhypotheek?

  Met een Annuïteitenhypotheek blijven je maandlasten tijdens de gehele looptijd gelijk zolang de rente niet wijzigt. Het bedrag dat je iedere maand betaalt, noemen we de annuïteit. De annuïteit bestaat uit:

  aflossingrente

  De hoogte van de aflossing en het rentebedrag veranderen iedere maand. In het begin betaal je het grootste deel rente en los je minder af. Tegen het einde van de looptijd betaal je minder rente en los je juist meer af.

  De belangrijkste kenmerken van een Annuïteitenhypotheek

  Maandbedrag blijft gelijk

  Je maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. In het begin bestaat dit bedrag voor het grootste deel uit rente en een klein bedrag aan aflossing. Later is dat omgekeerd. Wijzigt je rentepercentage? Dan wijzigen je maandlasten ook.

  Hypotheekrenteaftrek mogelijk

  Gebruik je de hypotheek voor de aankoop, verbouwing en/of verbetering van je eigen huis? Dan is hypotheekrenteaftrek mogelijk. Je moet de lening in 30 jaar helemaal aflossen en de rente is maximaal 30 jaar aftrekbaar.

  Na looptijd afgelost

  Na de looptijd is je gehele hypotheek afgelost. Je weet dus wanneer je klaar bent met betalen.

  Overige kenmerken van een Annuïteitenhypotheek

  Netto maandlasten in het begin het laagst
  Kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek? Dan zijn je netto maandlasten in het begin het laagst. Deze renteaftrek neemt af. Je betaalt namelijk iedere maand steeds minder rente omdat het bedrag dat je aflost iedere maand iets toeneemt. Je netto maandlasten worden daardoor iedere maand hoger.

  Lees meer over hypotheekrenteaftrek

  Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  Je kunt de Annuïteitenhypotheek afsluiten met een NHG. Zo heb je meer zekerheid en lagere maandlasten.

  Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie

  Gewonnen prijzen van MoneyView voor beste voorwaarden Annuïteitenhypotheek in 2020

  Zo ziet een Annuïteitenhypotheek eruit

  Kies de looptijd (maximaal 30 jaar)Kies een rentevaste periode (maximaal 30 jaar)Je rentepercentage en bruto maandbedrag blijven gelijk tijdens je rentevaste periodeHet bedrag van je hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen je maandbedragWil je extra snel aflossen? Bij Basisvoorwaarden mag je per jaar 10% van het beginbedrag van je leningdeel aflossen zonder extra kosten. Bij Plusvoorwaarden mag je per jaar 20% van het beginbedrag van je leningdeel aflossen zonder extra kosten. Als je extra aflost dan betaal je daarna een lager maandbedrag.

  Wat je nog meer moet weten over een Annuïteitenhypotheek

  Bekijk alle kosten van een Annuïteitenhypotheek
  Advies- en afsluitkostenEenmalige kosten, zoals:
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten

  Bekijk alle kosten van een Annuïteitenhypotheek

  Voorwaarden van een Annuïteitenhypotheek Rente bij een Annuïteitenhypotheek

  Je rente is afhankelijk van je keuze voor Basis- of Plusvoorwaarden. Heb je een betaalrekening bij de Rabobank? Dan krijg je korting op je hypotheekrente (Betaalpakketkorting). Koop je een energiezuinige woning? Dan kom je misschien in aanmerking voor duurzaamheidskorting.

  Bekijk alle rentes