Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning? Met de Rabo Groenhypotheek krijg je tijdens de eerste rentevaste periode van tien jaar korting op de hypotheekrente. De voordelen van een Rabo Groenhypotheek:

Netto maandlasten in het begin het laagst0,5% korting op de hypotheekrente bij 10 jaar vaste rente*Speciaal voor duurzame nieuwbouwwoningen met een Groenverklaring

* De hoogte van de EPC-waarde of BENG 2-waarde en keuze voor een appartement of woning bepalen het bedrag waarop je rentekorting ontvangt.

Bereken je maandlasten
Grafiek van rente vs. aflossing

Wat is een Rabo Groenhypotheek?

De Rabo Groenhypotheek is een Annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van tien jaar. Tijdens deze eerste rentevaste periode krijg je 0,5% korting op je hypotheekrente.
  
Je betaalt elke maand bruto een gelijk bedrag. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Dit heet de annuïteit. Deze bruto maandlast bestaat in het begin uit veel rente en weinig aflossing. Later is dat omgekeerd. Aan het einde van de looptijd van je lening, meestal na 30 jaar, is je Rabo Groenhypotheek volledig afgelost.

De belangrijkste kenmerken van een Rabo Groenhypotheek

Annuïteitenhypotheek

De Rabo Groenhypotheek is een Annuïteitenhypotheek, waarbij je maandbedrag aan aflossing en rente gelijk blijft zolang de rente niet wijzigt.

Korting op de hypotheekrente

Ontvang 0.5% korting op de hypotheekrente van je eerste tien jaar rentevaste periode.

Na looptijd afgelost

Na de looptijd is je gehele hypotheek afgelost. Je weet dus wanneer je klaar bent met betalen.

Overige kenmerken van de Rabo Groenhypotheek

Netto maandlasten in het begin het laagst
Kun je gebruik maken van hypotheekrenteaftrek? Dan zijn je netto maandlasten in het begin het laagst. Deze renteaftrek wordt steeds minder, doordat je minder rente betaalt. Je lost dan meer af. Je netto maandlasten worden iedere maand hoger.

Lees meer over hypotheekrenteaftrek

Normen voor een Rabo Groenhypotheek

Wil je een Rabo Groenhypotheek aanvragen? Dan heb je een Groenverklaring nodig. Deze wordt voor tien jaar afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je krijgt rentekorting op je Rabo Groenhypotheek zolang je Groenverklaring geldig is.

Groenverklaring

Komt jouw nieuwbouwwoning in aanmerking voor een Groenverklaring? Toets dit via je aannemer/projectontwikkelaar of op www.registergroenverklaringen.nl. Een Groenverklaring moet je aannemer/projectontwikkelaar uiterlijk binnen zes maanden na start van de bouw aanvragen. Om in aanmerking te komen voor een Groenverklaring moet jouw nieuwbouwwoning aan twee voorwaarden voldoen:

Energiezuinig
De nieuwbouwwoning moet zeer energiezuinig zijn. De energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in een EPC-waarde (tot 31 december 2020) of een BENG 2-waarde (vanaf 1 januari 2021). Hoe lager deze waardes, hoe energiezuiniger de woning en hoe beter voor ons klimaat. De EPC-waarde moet 0,26 of lager zijn en de BENG 2-waarde lager of gelijk aan nul voor een Groenverklaring. 

Gebruik van duurzaam hout 
Voor de bouw van je nieuwbouwwoning moet 100% duurzaam hout gebruikt worden. Je projectontwikkelaar/aannemer (met FSC, PEFC, Keurhout of STIP certificering) toont dit aan met een Duurzaam hout verklaring.

Bekijk of je woning in het register Groenverklaring is opgenomen

Lees meer over het aanvragen van een Groenverklaring (PDF)

Zo werkt de Rabo Groenhypotheek

De maximale hoogte van je Rabo Groenhypotheek met rentekorting hangt af van de EPC-waarde of BENG 2-waarde van je nieuwbouwwoning. Ook ligt het eraan of dit een woonhuis of appartement is.

EPCWoonhuisAppartement
≤ 0,26€ 100.000€ 65.000
≤ 0€ 150.000€ 100.000

BENG2WoonhuisAppartement
≤ 0€ 150.000€ 100.000

Wanneer je een hoger bedrag wilt lenen om jouw nieuwbouwwoning te kunnen kopen, kun je naast de Rabo Groenhypotheek een andere hypotheek uit ons assortiment afsluiten.

Zo ziet een Rabo Groenhypotheek eruit

 • Je Rabo Groenhypotheek bestaat uit een annuïteitenhypotheek
 • Je stelt de maximale hoogte vast. Dit hangt af van de EPC-waarde of BENG 2-waarde van je woning. En of de nieuwbouw een woonhuis of een appartement is
 • Je kiest de looptijd (maximaal 30 jaar)
 • Je rente staat de eerste periode 10 jaar vast. Na afloop van deze periode kies je een nieuwe rentevaste periode
 • Je ontvangt 0,5% korting op de hypotheekrente van 10 jaar
 • Je rentepercentage en bruto maandbedrag blijven gelijk tijdens je rentevaste periode
 • Het bedrag van je hypotheek, het rentepercentage en de looptijd bepalen je maandbedrag
 • Als de rente wijzigt na afloop van de rentevaste periode, verandert ook het bruto maandbedrag

Wat je nog meer moet weten over de Rabo Groenhypotheek

Kosten van Rabo Groenhypotheek

Welke bijkomende kosten kun je verwachten bij de Rabo Groenhypotheek?

 • Advies- en afsluitkosten
 • Eenmalige kosten, zoals:
  • Overdrachtsbelasting
  • Taxatiekosten
  • Notariskosten

Lees meer over bijkomende kosten

Voorwaarden van een Rabo Groenhypotheek

Bij Rabobank kies je voor Basisvoorwaarden of voor Plusvoorwaarden. Welke het beste bij jou passen hangt af van je voorkeur en situatie. Laat jezelf goed informeren als je een hypotheek afsluit. Lees de voorwaarden goed door, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Bekijk de Basisvoorwaarden (PDF) Bekijk de Plusvoorwaarden (PDF)
Rente bij de Rabo Groenhypotheek

Je rente is afhankelijk van je keuze voor de Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden. Heb je een betaalrekening bij de Rabobank? Dan kun je ook betaalpakketkorting krijgen. Daarnaast kom je met een Rabo Groenhypotheek ook in aanmerking voor Duurzaamheidskorting.

Bekijk alle rentes

Kom ik in aanmerking voor de Rabo GroenHypotheek?

De Rabo GroenHypotheek is een lening die bedoeld is voor kopers van een duurzaam gebouwde nieuwbouwwoning met een Groenverklaring. De nieuwbouwwoning moet jouw hoofdverblijf zijn en in Nederland gelegen zijn. Wil je jouw woning gaan verhuren of koop je een bedrijfspand, recreatiewoning of woonboot? Dan kom je niet in aanmerking voor een Rabo GroenHypotheek.

Wat als ik zelf een duurzame woning bouw?

De Rabo GroenHypotheek is niet beschikbaar wanneer je zelf een woning bouwt. Je hebt namelijk altijd een Groenverklaring nodig. Alleen een gecertificeerde hoofdaannemer kan een project aanmelden op het Register Groenverklaring en in aanmerking komen voor een Groenverklaring.

Duurzaam hout certificaat
Als particulier is het niet mogelijk om aan een duurzaam hout certificaat te komen. Daarnaast kan wanneer je zelf een woning bouwt niet vooraf vastgesteld worden of er 100% duurzaam hout wordt toegepast. Het aanleveren van de aankoopbonnen is hiervoor niet voldoende.

Een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project
Een CPO project komt in aanmerking voor een Groenverklaring wanneer het project uitgevoerd wordt door een hoofdaannemer. CPO projecten die in eigen beheer worden gebouwd komen niet in aanmerking, omdat niet vooraf vastgesteld kan worden of er 100% duurzaam hout wordt toegepast.

Krediet en totaalbedrag

Onderstaand krediettabel is een berekening van het totale bedrag bij een lening van € 150.000 met Basisvoorwaarden, > 90% marktwaarde, Betaalpakketkorting, Duurzaamheidskorting en Groenkorting. Er is uitgegaan van 10 jaar vaste rente van 1,10%
(rente op 01-10-2020).

Totaal KredietbedragVaste debetrentevoet [1]Jaarlijks Kosten-percentage (JKP) [2]Termijnbedrag per maand [3]Duur van de Krediet-overeenkomst/aantal termijnen[4]Totaalbedrag [5]
€ 150.000,001,10%1,20%€ 489,38360€ 179.638,91

[1] Gedurende de rentevast periode van 10 jaar staat deze rente vast. Dit is de rente voor een Rabo GroenHypotheek zonder NHG (met Basisvoorwaarden) en meer dan 90% van de marktwaarde van de woning, met:
a) Betaalpakketkorting van 0,2% (als je een betaalpakket bij de Rabobank hebt);
b) Groenkorting van 0,5% (als je een nieuwbouwwoning koopt met Groenverklaring) en
c) Duurzaamheidskorting van 0,10%. 
[2] Het JKP geeft aan wat je jaarlijks aan rente en kosten betaalt voor je krediet als percentage van het totale kredietbedrag.
[3] Bij de berekening is er vanuit gegaan dat de rente voor een periode van 30 jaar gelijk blijft. Als je tijdens de looptijd een nieuwe periode afspreekt om je rente vast te zetten dan heeft dat gevolgen voor je maandtermijn. Deze kan dan hoger of lager zijn.
[4] Dit is in maanden. Uitgaande van een looptijd van 30 jaar gaat het hier om 360 maandtermijnen. 
[5] Deze totale kosten bestaan uit de te betalen rente, het af te lossen bedrag, de kosten van een Rabo DirectPakket van €1,90 per maand, de geschatte kosten bij de notaris voor de hypotheekakte van €750,-, advies- en afsluitkosten van €1500,- en de geschatte taxatiekosten van €600,-. Hierin zijn niet opgenomen de kosten van een overlijdensrisicoverzekering en een opstalverzekering.

Let op: In de hypotheek berekening is de rentekorting van de Rabo Groenhypotheek niet meegenomen. Maak een afspraak met onze financieel adviseur voor een exacte berekening inclusief rentevoordeel.