Lineaire Hypotheek

Maandlasten van de hypotheek worden steeds iets lager zolang de rente gelijk blijft.

    Bruto maandlast bij aanvang het hoogst, maar daalt elke maandSnellere aflossing, totale lasten lager dan bij een AnnuïteitenhypotheekZekerheid dat de hypotheek op einddatum volledig is afgelost
Lineaire Hypotheek grafiek met rente en aflossing

Wat is een Lineaire Hypotheek?

Met een Lineaire Hypotheek dalen je maandlasten tijdens de looptijd zolang de rente gelijk blijft. Je maandlasten bestaan uit twee onderdelen: aflossing en rente. Het maandbedrag aan aflossing blijft gelijk. De rente betaal je over de resterende schuld. Die neemt steeds verder af, dus het bedrag dat je aan rente betaalt neemt ook af. Je maandlasten zijn in het begin het hoogst en dalen gedurende de looptijd. Handig als je stijgende uitgaven of minder inkomsten verwacht in de toekomst. De Lineaire Hypotheek is goedkoper dan de Annuïteitenhypotheek als je naar de gehele looptijd van de hypotheek kijkt. De schuld los je sneller af. Hierdoor betaal je over de totale looptijd minder hypotheekrente.

Hoe werkt een Lineaire Hypotheek?

Bij een Lineaire Hypotheek los je gedurende de looptijd elke maand een vast bedrag af, waardoor je schuld geleidelijk afneemt. Doordat je elke maand een vast bedrag aflost en je schuld lager wordt, zal je elke maand ook iets minder rente betalen. Hypotheekrenteaftrek is mogelijk wanneer je de hypotheek gebruikt voor de aankoop van je eigen huis of een verbouwing. Om renteaftrek te behouden moet de lening in 30 jaar afgelost worden, omdat hypotheekrenteaftrek maximaal 30 jaar mogelijk is.

Lineaire hypotheekrente

Bij een lineaire hypotheek bepaal je van tevoren de rentevaste periode. Gedurende deze periode betaal je de afgesproken rente. Het maandbedrag aan rente daalt iedere maand, omdat je iedere maand een vast bedrag aflost waar je geen rente meer over betaalt.

Lineaire hypotheek berekenen

Bij een lineaire hypotheek wordt de hypotheek tijdens de looptijd gelijkmatig afgelost. Je maandlasten bestaan uit twee onderdelen: aflossing en rente. Elke maand betaal je een vast bedrag aan aflossing, bovenop de rente. Naarmate je meer aflost, daalt het openstaande hypotheekbedrag, je netto maandlasten en daarmee ook de rente. Lees alles over het berekenen van een lineaire hypotheek.

Wat is het verschil tussen een Annuïteiten of Lineaire Hypotheek?

Je hebt je droomhuis gevonden en wilt een hypotheek aanvragen. Hierbij heb je keuze uit verschillende hypotheekvormen. Naast de Lineaire Hypotheek is er bijvoorbeeld ook de Annuïteiten Hypotheek. De keuze van je hypotheekvorm bepaalt hoe je straks de lening gaat aflossen. Benieuwd naar de verschillen tussen deze twee hypotheekvormen? Wij vertellen in deze video alles wat je moet weten over een Annuïteiten of Lineaire Hypotheek.

De mogelijkheden om extra af te lossen bij een Lineaire Hypotheek

Het is mogelijk om extra af te lossen bij een Lineaire Hypotheek. Per jaar kun je bij een hypotheek met Basisvoorwaarden 10% extra aflossen zonder extra kosten. Heb je een hypotheek met Plusvoorwaarden dan kun je tot 20% extra aflossen. Wil je meer aflossen? Dan kan er in sommige gevallen sprake zijn van een boete. Neem voor meer informatie contact op met je hypotheekadviseur.

Illustratie vergrootglas en brief

Voorwaarden Lineaire Hypotheek

Bij Rabobank kies je voor Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden. Welke het beste bij jou passen, hangt af van je voorkeur en situatie. Laat jezelf goed informeren als je een hypotheek afsluit. Lees de voorwaarden goed door en gebruik de vergelijkingskaart. Op deze manier kun je ons makkelijk vergelijken met andere financiële dienstverleners. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Veelgestelde vragen over de Lineaire hypotheek

Is een Lineaire Hypotheek iets voor jou?

Onze adviseurs vertellen je graag meer over een Lineaire Hypotheek. Maak een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek.

phone

Hulp nodig?