Een huis met overwaarde is een kostbaar bezit. Als je het verkoopt, kun je naar een kleinere woning verhuizen en toch geld overhouden. Maar wat nu als je het geld uit de stenen wilt halen zonder te verhuizen? Met die vraag ging René Kaats naar de financieel adviseur van de Rabobank.

René woont al sinds 1996 met veel plezier in een vrijstaand huis in het rivierengebied. Eerst met zijn vrouw en dochters, maar sinds zijn echtscheiding in 2013 woont hij er alleen. “Door de scheiding heb ik een stapje terug moeten doen in mijn werk als ict-ondernemer. Daardoor ging mijn inkomen omlaag. Toen ook de pensioenleeftijd nog opschoof, wist ik niet meer hoe ik het moest redden tot mijn 67ste,” vertelt hij.

René staat voor zijn huis

Inkomen aanvullen zonder te verkopen

Even dacht hij dat hij zijn vertrouwde huis moest verkopen. Totdat een vriend hem vertelde over zijn moeder, die de overwaarde van haar huis had gebruikt om haar pensioen aan te vullen. René: “Ik had daar nog nooit van gehoord. Ik dacht meteen: als dat kan, dan kan ik misschien in dit huis blijven wonen!”
René maakte een afspraak met Gert-Toine Maas, de financieel adviseur bij hem in de buurt. Hij verwachtte een serie lange gesprekken en ingewikkelde onderzoeken. Maar dat viel mee. “Mijn huis was volledig afbetaald. Ik had dus wel veel geld, maar ik kon er niets mee, omdat het in mijn huis zat. Met het OverwaardePlan kreeg ik de mogelijkheid om een deel van het geld dat in mijn huis zat, te gebruiken .”

Gert-Toine dacht met René mee over het bedrag dat hij nodig had om van te leven, nu en in de toekomst. Tot zijn pensionering is dat bijna een volledig maandinkomen, daarna alleen een kleine aanvulling. Gert-Toine maakte daarvoor een plan op maat. “Het is nu precies zo geregeld zoals ik het wil. Ik mag opgenomen bedragen ook weer terugbetalen. Die vrijheid is voor mij heel belangrijk.”

Voor het OverwaardePlan betaalt René rente. Deze rente wordt niet afgeschreven van de betaalrekening, maar opgeteld bij de openstaande lening. Gert-Toine Maas legt uit: “Iedere maand wordt zijn lening groter, doordat René geld opneemt en doordat René (steeds meer) rente moet betalen. René: “Dat bedrag kan ik betalen. Ook als ik straks met pensioen ga, daar heb ik samen met mijn adviseur naar gekeken. Gert-Toine: “Tijdens het adviesgesprek hebben we samen de risico’s van het product besproken, zoals een waardedaling van de woning of een toekomstige rentestijging”.

“Met het extra inkomen uit de overwaarde van mijn huis, kan ik voorlopig op een plezierige manier in mijn woning blijven wonen.”
René portret

Geen geldzorgen meer

Voor René betekent het Rabo OverwaardePlan veel meer dan een maandelijks bedrag op zijn bankrekening. “Vanaf het moment dat het geregeld is, heb ik weer rust gekregen. Niets is zo erg voor een mens als geldzorgen,” zegt hij. Over verhuizen naar een kleinere woning denkt hij nog steeds weleens na. “Maar ik word er nu niet meer toe gedwongen en dat voelt heel anders. Nu ik weet dat ik tot mijn pensioendatum voldoende inkomen heb, heb ik het plezier in mijn leven weer teruggekregen. Ik kan gewoon doorleven, zonder stress. Dat komt ook mijn gezondheid ten goede.”