Extra aflossen op uw hypotheek

Elk jaar kunt u een gedeelte van uw hypotheek boetevrij terugbetalen. Extra aflossen kan voor- en nadelen hebben. Bekijk goed wat in uw situatie verstandig is.

Voordelen

  • lagere maandlasten of kortere looptijd
  • lagere hypotheekschuld en minder kans op restschuld bij verkoop woning
  • mogelijk minder belasting betalen over uw vermogen in Box 3
  • mogelijk lager rentetarief

Nadelen

  • boetevrij aflossen tot bepaald bedrag, daarboven betaalt u boeterente
  • minder spaargeld voor onverwachte uitgaven
  • minder hypotheekrenteaftrek
  • mogelijk grotere overwaarde en daarmee fiscale eigenwoningreserve bij verhuizing
  • bij een spaar- en beleggingshypotheek kan aflossen leiden tot een fiscaal belaste uitkering

Wat moet u weten voordat u aflost op uw hypotheek?

Spaar- of beleggingshypotheek

Heeft u een spaar- of beleggingshypotheek en wilt u aflossen? Neem dan altijd contact met ons op. Op de einddatum mag het eindkapitaal dat u heeft opgebouwd in uw spaar- of beleggingsproduct niet hoger zijn dan uw hypotheekschuld. Is dit toch het geval, dan telt de belastingdienst het bedrag dat u meer heeft opgebouwd gedeeltelijk bij uw inkomen in Box 1 op. Hierover betaalt u inkomstenbelasting. Extra aflossen is dus niet altijd verstandig. Mogelijk is een extra bedrag storten in uw spaar- of beleggingsproduct een goed alternatief.

Lees meer over uw situatie

Boetevrij aflossen

Jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen

U kunt elk jaar een deel van uw hypotheek boetevrij aflossen. Meestal is dat 20% van het oorspronkelijke bedrag per hypotheekleningdeel. Maar het kan ook 10% zijn. In de hypotheekvoorwaarden staat welk percentage voor uw hypotheekleningdeel geldt.

Voorbeeld

U heeft een hypotheek van € 300.000 afgesloten met drie leningdelen: € 100.000 aflossingsvrij, € 100.000 lineair en € 100.000 annuïtair. Uw maximale boetevrije aflossing is 20%. Dan mag u jaarlijks maximaal € 20.000 boetevrij aflossen op elk leningdeel, in totaal dus een bedrag van € 60.000.

Waarom betaal ik soms boeterente?

Als u meer dan het boetevrije gedeelte aflost, dan kan het zijn dat u een boete moet betalen. Deze boeterente is een vergoeding voor het feit dat u het afgesloten hypotheekcontract verbreekt. De hoogte van deze boete hangt onder andere af van de hoogte van het bedrag dat u vervroegd aflost, de resterende rentevaste periode en de huidige marktrente voor nieuwe hypotheken.

Spaargeld en belasting over uw vermogen in box 3

Voldoende spaargeld achter de hand?

Bereken voordat u extra aflost of u het geld echt over heeft. Bekijk welke buffer voor onverwachte uitgaven het NIBUD adviseert. Los niet af met geld waarvan u denkt dat u dit op korte termijn nodig heeft, bijvoorbeeld voor een studie voor uw kind.

Mogelijk minder belasting betalen over uw vermogen in box 3

Door extra af te lossen, kan het zijn dat u minder belasting over uw vermogen in box 3 hoeft te betalen. Door een deel van uw spaargeld te gebruiken voor een extra aflossing, daalt uw vermogen en betaalt u mogelijk minder belasting.

Lage spaarrente

Een lage spaarrente kan ook een reden zijn om extra af te lossen. Dit is vooral interessant als u een relatief hoge hypotheekrente heeft. Overweeg om extra af te lossen als uw netto hypotheekrente (de rente die u betaalt, verrekend met uw hypotheekrenteaftrek) hoger is dan de rente die u voor uw spaargeld krijgt.

Hypotheekrenteaftrek en eventuele toeslagen

Minder hypotheekrenteaftrek, mogelijk meer belasting

Als u extra aflost, daalt uw hypotheekschuld en betaalt u minder hypotheekrente. Bij uw belastingaangifte kunt u daardoor minder rente aftrekken en stijgt uw belastbare inkomen in Box 1. Hierdoor betaalt u mogelijk meer belasting. Daardoor kan een deel van uw inkomen in een hoger belastingtarief komen te vallen.

Lagere toeslagen

Ontvangt u zorgtoeslag en/of kinderopvangtoeslag? Houd er dan rekening mee dat deze toeslagen kunnen dalen als u extra aflost. Bereken daarom vooraf op de website van de Belastingdienst wat de gevolgen voor uw toeslagen zijn.

Lager rentetarief

Is uw hypotheek hoger dan 67,5% van de marktwaarde van uw huis en heeft u geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaalt u een renteopslag. Door extra af te lossen, daalt uw hypotheekschuld en is het mogelijk dat uw renteopslag vervalt. U betaalt dan een lager rentetarief. Heeft u een spaar- of beleggingsproduct, dan wordt de rentevergoeding in dat product ook verlaagd. Om toch het gewenste eindkapitaal op te bouwen, kunt u de premie van het spaar- of beleggingsproduct verhogen. Uw adviseur kan berekenen of dit voor uw situatie geldt.

Meer lezen over renteopslag

Bij verhuizen kans op grotere eigenwoningreserve

Als u verhuisplannen heeft, kan het verstandiger zijn om te sparen in plaats van af te lossen. U kunt namelijk te maken krijgen met de bijleenregeling.

Door extra af te lossen, daalt uw hypotheekschuld. Hierdoor kan er overwaarde op uw huis ontstaan. Deze overwaarde wordt ook wel eigenwoningreserve genoemd. Koopt u vervolgens een nieuw huis dan verwacht de belastingdienst dat u deze overwaarde gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe huis. Kiest u ervoor om dit deel toch te lenen? Dan is de rente van dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar voor de belasting. Dat noemen we de bijleenregeling.

Persoonlijke Lening, Doorlopend Krediet of hypotheek in Box 3

Heeft u ook een Persoonlijke Lening, Doorlopend Krediet of een hypothecaire lening in Box 3? Dan kan het verstandig zijn om deze leningen eerst af te lossen. Voor de consumptieve leningen betaalt u meestal een hogere rente en is de rente doorgaans niet aftrekbaar voor de belasting. Voor een hypothecaire lening in Box 3 heeft u geen hypotheekrenteaftrek, waardoor het verstandig kan zijn om deze lening eerst af te lossen.

Meer over uw Rabobank hypotheek

Aflossen met een schenking

Contact

Rabobank