bouwtekeningen keukentafel

Start je eigen zelfbouwproject

Samen bouwen en samen leven. Dat biedt veel voordelen. Als groep kun je gezamenlijk bepalen hoe je wilt wonen en welke voorzieningen je wilt delen. Je creëert een omgeving waarin jullie omkijken naar elkaar. En als de woningen er eenmaal staan, kun je samen activiteiten ondernemen. Van een middagje schoffelen in de gemeenschappelijke tuin tot boodschappen doen voor een ander.

De voordelen van zelf bouwen met Rabobank

stoelen

Je bent verzekerd van advies op maat

Hoe financier je jouw project? Als grootste woningfinancier van Nederland heeft Rabobank veel expertise in huis. Hierbij kan je rekenen op maatwerk. Of je nou een starter bent of met pensioen gaat, je krijgt altijd passend advies.

rabobank

Je hebt toegang tot een coöperatieve bank

Rabobank is één van de grootste coöperaties van Nederland. Wij geloven dat coöperatief wonen de toekomst heeft. We kijken graag mee naar jouw ideeën. Met als uitgangspunt dat we samen meer bereiken dan alleen.

wegwijzer

Je houdt overzicht met het stappenplan

Er komt natuurlijk heel wat bij kijken als je zelf gaat bouwen. Doorloop ons stappenplan. Hier vind je allerlei informatie, van het starten met je groep tot het verdelen van taken.

gezellig gesprek aan tafel

Zelfbouw? Dat doe je samen

Hoe jij het lekkerst woont, is een persoonlijke keuze. Zorg dat je jouw voorkeur helder in beeld hebt voordat je als groep de handen ineenslaat. Bedenk vervolgens met elkaar hoe jullie als groep willen wonen. Waar overlappen jullie wensen? Richt daarna een vereniging op om aannemers en architecten aan het werk te zetten of vergunningen aan te vragen bij de gemeente. Hebben jullie de sleutels eenmaal in de hand? Dan bepaal je zelf hoe veel of weinig je met anderen wilt organiseren.

CPO in acht stappen

1. Ga op zoek naar gelijkgestemden

Een collectief project begint met een groep. Of eigenlijk met een idee over hoe het leven in een gedeeld gebouw eruit kan zien. Verzamel mensen om je heen die jouw visie delen. Mensen die goed kunnen samenwerken. Mensen die letten op duurzaamheid. En vooral: mensen die oog hebben voor elkaar.

Tip
Doe onze WoonWijzer . Hiermee heb je binnen vijf minuten jouw woonprofiel in beeld, dat je vervolgens met anderen kan delen.

2. Verdeel de taken

Heb je een mooie groep gelijkgestemden bij elkaar? Zorg dan voor een taakverdeling op basis van talenten. Wijs bijvoorbeeld een voorzitter aan die plant en coördineert. Een penningmeester die de financiën regelt. Een locatiescout die op zoek gaat naar geschikte plekken. En een schrijver die jullie gedeelde visie op wonen uitwerkt.

3. Bepaal jullie rechtsvorm

Wil je als groep zakendoen met een architect, aannemer en gemeente, dan heb je een speciale rechtsvorm nodig. Zoals een vereniging of coöperatie. Vraag bijvoorbeeld een notaris of CPO-begeleider welke vorm past bij jullie groep en visie.

4. Vind de perfecte locatie

Beschrijf jullie ideale locatie
Wat heeft jullie voorkeur: nieuwbouw of verbouw? Denk ook na over het aantal vierkante meters dat jullie nodig hebben. Dat hangt af van hoeveel woningen jullie willen bouwen, of die naast of boven elkaar komen en hoe groot bijvoorbeeld de tuin moet worden.

Ga op zoek naar passende locaties …
Alleen op grond met een woonbestemming mag je woningen bouwen. Kijk op mooie locaties ook goed om je heen. Wie weet staan er gebouwen leeg die je kunt verbouwen. Ga na wie de eigenaar is, welke bestemming ze hebben – en of ze te koop staan.

… of begin bij plekken die beschikbaar zijn
Het vinden van de perfecte plek is als zoeken naar de speld in de hooiberg. Vaak onbegonnen werk. Informeer eens bij woningbouwverenigingen of zij locaties beschikbaar stellen. Schrijf je in voor informatieavonden van de gemeente, duik in stimuleringsplannen van de provincie. Zijn er boeren die land willen verkopen? Komen er winkels en of kantoren vrij?

Werk aan je netwerk
Veel groepen vinden hun locatie ‘via-via’. Steek dus tijd in de opbouw van een netwerk. Leg contact met partijen die meer weten van potentiële locaties. Gemeenten en provincies, maar ook aannemers, makelaars en ondernemers. Ga in gesprek met groepen die jullie voorgingen. Deel jullie plannen op sociale media. En informeer bij de dichtstbijzijnde Rabobank. Die weet vaak meer over de ontwikkelingen in jouw regio.

5. Laat je begeleiden door experts

Hebben jullie een perceel of gebouw gevonden dat aan alle wensen voldoet? Neem dan een bouwbegeleider en/of CPO-adviseur in de arm. Die ondersteunt jullie tijdens het hele traject van start tot sleutel. Klop ook aan bij een financieel adviseur. Die helpt je bij het financieren van de grond of het pand voor jullie woonproject.

6. Zorg voor een ontwerp en vergunningen.

Maak een voorlopig ontwerp
Ga vervolgens met een goede architect om tafel. Op basis van jullie smaken, voorkeuren en vereisten, maakt die een voorlopig ontwerp waarin alles samenkomt. Zoek een architect met CPO-ervaring. Ze zijn er volop. Op hun websites vind je tal van voorbeelden van CPO-projecten die inmiddels gerealiseerd zijn.

Vraag vergunningen en offertes aan
Is het ontwerp klaar? Ga dan met jullie tekeningen onder de arm naar de gemeente voor een omgevingsvergunning. Vraag intussen bij verschillende aannemers een offerte aan. De CPO-adviseur helpt je bij het vinden van de balans tussen prijs en kwaliteit.

Maak een gedetailleerde bouwtekening
Tijd voor de details: vertaal met architect en aannemer het voorlopig ontwerp naar een uitgewerkte bouwtekening. Bepaal de indeling van de afzonderlijke woningen en de opzet van gemeenschappelijke ruimtes. Maak heldere afspraken, zodat je weet wat je kan verwachten.

7. Volg de (ver)bouw

Achter de hekken komt jullie project van de grond. Maak regelmatig tijd voor een bezoek aan de bouwplaats. Controleer samen met de CPO-begeleider of de werkzaamheden naar wens verlopen. En vergeet niet om samen met je groep de mijlpalen te vieren!

8. Geniet van je zelfgebouwde woning!

En dan is daar het moment: jullie ontvangen de sleutels van jullie droomproject. Tijd om uit te blazen en samen te genieten. Welkom in je nieuwe thuis!

Goed om over na te denken

De plussen en minnen van zelf bouwen in een collectief.

Doe inspiratie op tijdens het CPO-webinar

Hier hoor je alle details van samen bouwen. Laat je informeren en inspireren door sprekers. Ontmoet ervaren zelfbouwers en geïnteresseerden zoals jijzelf.

koffie kopjes

Op onze adviseurs kun je bouwen

Benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn? Een adviseur van Rabobank kijkt graag naar je situatie en al je bijbehorende vragen. Gratis en vrijblijvend. Meteen een afspraak maken? Dat doe je zelf eenvoudig online.