Datum afschrijven hypotheekrente en aflossing

De hypotheekrente en/of aflossing van je hypotheek wordt iedere maand via een automatische incasso van je rekening afgeschreven. Wanneer dit gebeurt hangt af van de bank waar je rekening loopt.

Je betaalt van een rekeningnummer bij de Rabobank

Betaal je van een rekeningnummer van de Rabobank? Dan wordt het geld op de eerste dag van de maand afgeschreven. We incasseren altijd achteraf. Dit betekent dat we op 1 augustus het bedrag van juli afschrijven.

Je betaalt van een rekeningnummer van een andere bank

Betaal je van een rekeningnummer bij een andere bank? Dan voeren wij de incasso uit op de laatste dag van de maand. Je betaalt voor de maand waarin we je betaling afschrijven. Schrijven we bijvoorbeeld af op 31 augustus dan gaat het om het maandbedrag van augustus.

Afschrijvingen in december

Voor de belasting moet de afschrijving van de maand december in het jaar zelf verwerkt worden. Zo kun je de rente over december nog in het huidige jaar aftrekken van de belasting. Daarom wordt de afschrijving van een rekeningnummer bij de Rabobank in december op de laatste werkdag van het jaar verwerkt met rentedatum 1 januari van het volgende jaar. Bij afschrijving van een rekeningnummer bij een andere bank wordt op de voorlaatste werkdag van december afgeschreven.