Energielabel en je woning

Wil je je huis verduurzamen en energie besparen maar weet je niet hoe je eraan begint? Dan is dit wellicht een goed moment om te checken hoe jouw huis ervoor staat. Met het energielabel zie je meteen of er werk aan de winkel is.

Wat is een energielabel?

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Van A, waarmee je huis goed geïsoleerd is, tot G, waarbij er juist veel winst te behalen valt. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot zijn goede redenen om je huis zo snel mogelijk te verduurzamen.

In 2015 is het energielabel ingevoerd en hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen. Dit voorlopig label was een schatting op basis van het type huis, de grootte en het bouwjaar. Het definitieve energielabel voor je woning kan dus hiervan afwijken. Een definitief energielabel is verplicht als je je huis verkoopt. De manier waarop het energielabel wordt bepaald, is per 1 januari 2021 gewijzigd. Om een definitief energielabel te krijgen, heb je voortaan een energierapport nodig. Alleen een officieel gecertificeerde energieadviseur mag dit rapport opstellen. De energieadviseur komt hiervoor bij je langs om meer dan 100 kenmerken van je woning op te nemen. Kies altijd een gecertificeerd adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. Lees op de site van de Rijksoverheid hoe je je energielabel kan aanvragen of vernieuwen.

Wil je concreet aan de slag?

Met de HuisScan van homeQgo ontdek je welke maatregelen geschikt zijn voor het verduurzamen van jouw huis. Wil je meer weten hoe je dit kan financieren, kijk dan hier of ga in gesprek met een financieel adviseur.

Start de HuisScan

Koop je een milieuvriendelijke en duurzame nieuwbouwwoning dan kun je in aanmerking komen voor een Rabo GroenHypotheek. Voldoet jouw huis aan de nieuwste duurzaamheidsnormen? Dan geeft Rabobank duurzaamheidskorting.

Meer informatie over de Rabo GroenHypotheek Lees hier of je in aanmerking komt voor duurzaamheidskorting Lees meer over duurzaam wonen