Hypotheekrenteaftrek

Als je een woning koopt of gaat verbouwen, wil je natuurlijk weten of je recht hebt op belastingvoordeel via de hypotheekrenteaftrek. Misschien heb je gehoord dat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd, en wil je weten hoe dit zit. Je vindt hier de belangrijkste regels en veranderingen.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Als je een hypotheek afsluit voor je huis, betaal je elke maand rente over je hypotheek. Die hypotheekrente mag je onder voorwaarden aftrekken van het inkomen waar je belasting over betaalt. Je betaalt dan minder belasting.

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

  • Je gebruikt de hypotheek voor het kopen, verbouwen of verbeteren van je huis. 
  • Je gebruikt de hypotheek voor het huis waar je woont (of gaat wonen). Dus bijvoorbeeld niet voor een vakantiehuis. 
  • Je lost de hypotheek binnen maximaal 30 jaar helemaal af. 
  • Je lost elk jaar (of elke maand) een bedrag af. Dit betekent dat je wel hypotheekrenteaftrek kunt krijgen bij een lineaire of annuïtaire hypotheek. Maar niet bij een aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek, tenzij je op 1 januari 2013 al een hypotheek voor een eigen woning had. 
  • Je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan gaan de 30 jaar in vanaf 1 januari 2001. 
  • Het belastingtarief waartegen je hypotheekrente mag aftrekken is sinds 1 januari 2018 maximaal 49,5%. De overheid verlaagt dit percentage elk jaar. Vanaf 1 januari 2019 is dit percentage 49%.

 

Wijzigingen in de voorwaarden per 1 januari 2013

Sinds 1 januari 2013 heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je hypotheek maandelijks of jaarlijks en binnen 30 jaar aflost. Heb je een hypotheek van vóór 1 januari 2013? Dan gelden voor jou nog de oude voorwaarden. Behalve als je de hypotheek verhoogt of een nieuwe hypotheek afsluit. Dan gelden de nieuwe voorwaarden voor het bedrag dat je extra leent.

Hypotheekrenteaftrek voor een nieuw huis (na verkoop van je oude huis)

Er zijn aparte regels voor hypotheekrenteaftrek als je je huis verkoopt en een nieuw huis koopt. Hoe dit werkt, is afhankelijk van je situatie: 

  • Is de opbrengst van je huis groter dan je hypotheekschuld? Je hebt dan overwaarde op je huis. Als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt, ben je verplicht om de overwaarde in dit huis te investeren. Doe je dat niet? Dan heb je over dit deel van je hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. 
  • Is de opbrengst van je huis kleiner dan je hypotheekschuld? Je hebt dan een restschuld. Is deze restschuld ontstaan vanaf 1 januari 2018? Dan mag je de rente over deze restschuld niet aftrekken van de belasting.

Hypotheekrenteaftrek aanvragen

Je vraagt hypotheekrenteaftrek aan via de Belastingdienst. Dit kan op twee manieren: 

  • Je vult bij je belastingaangifte in hoeveel hypotheekrenteaftrek je hebt betaald. De Belastingdienst trekt de hypotheekrente dan af van het bedrag waarover je belasting moet betalen. 
  • Je vraagt de Belastingdienst om elke maand een bedrag te ontvangen. Dit heet een voorlopige teruggave. Wil je de voorlopige teruggave aanvragen, wijzigen of stopzetten? Dit regel je via de website van de Belastingdienst.

Lees meer over de hypotheekrenteaftrek op Belastingdienst.nl