Uit elkaar gaan, scheiden en de hypotheek

Wat gebeurt er met je hypotheek als je uit elkaar gaat of gaat scheiden? Blijft er iemand in het huis wonen? Of verhuizen jullie allebei? Hier lees je wat je moet regelen om een goede nieuwe start te maken.

Uit elkaar gaan of scheiden: de eerste stappen

Jullie gaan uit elkaar of gaan scheiden. Dit heeft gevolgen voor jullie woning. Je zet eerst een aantal zaken op een rij.

Bepaal de waarde van de woning

Bepaal hoeveel de woning waard is. Dit kan op verschillende manieren. Eén daarvan is het huis laten taxeren. Een taxateur maakt dan een schatting van de waarde van je huis.

Is je hypotheek lager dan de woningwaarde, dan heb je overwaarde. Is je hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Dan heb je een restschuld.

Bekijk de verdeling van de woning

Als je uit elkaar gaat of gaat scheiden is het belangrijk dat je kijkt naar wie voor welk deel eigenaar is van de woning. Je kunt bijvoorbeeld ieder voor de helft eigenaar zijn maar het huis kan ook helemaal van jou of van je partner zijn.

Uit elkaar gaan of scheiden: in de woning blijven of verhuizen

Wat doen jullie met de woning? Blijft een van jullie in het huis wonen of verkopen jullie de woning? Hieronder lees je de mogelijkheden.

Jij of je partner blijft in de woning

Zijn jullie samen eigenaar van het huis en blijf jij in de woning wonen? Dan koop je het deel van de woning van je partner, als dat mogelijk is met je inkomen. Je sluit een nieuwe hypotheek af op jouw naam.

Hebben jullie overwaarde op de woning? Dan betaal je waarschijnlijk een deel van die overwaarde aan je partner. Bij onderwaarde (je hebt een restschuld als je verkoopt) moet je partner misschien een bedrag aan jou betalen.

Maak bij ons een afspraak over je hypotheek. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Afspraak maken

Jullie verhuizen allebei naar een andere woning

Jullie zijn allebei eigenaar van de woning en besluiten het huis te verkopen.

Verkopen jullie het huis met overwaarde? Dan verdelen jij en je partner de overwaarde nadat je hypotheek is afbetaald aan de bank.Verkopen jullie het huis met een restschuld? Dan zijn jullie allebei verantwoordelijk voor de restschuld. Die schuld betaal je in de periode na jullie verhuizing af aan de bank. Dat kan ook met eigen geld.

Maak bij ons een afspraak over je hypotheek. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.

Let op: koop je binnen drie jaar een nieuwe woning? Dan moet je de overwaarde van je oude woning gebruiken voor de koop van je nieuwe huis. Als je dit niet doet, krijg je geen hypotheekrenteaftrek over dit bedrag. Lees meer op de website van de Belastingdienst.

Afspraak maken

Lees meer over hypotheekrenteaftrek bij overwaarde op Belastingdienst.nl Lees meer over aftrekken van restschuld op Belastingdienst.nl