Starterslening

U heeft net uw droomwoning gezien, maar na een berekening blijkt dat uw inkomen te laag is voor de hypotheek. Herkenbaar? Voor veel starters op de huizenmarkt ook. Voor u en al die andere starters is er de starterslening. Een hypotheek die het tekort kan overbruggen tussen het bedrag dat u maximaal kunt lenen en de prijs van uw huis. Een starterslening sluit u af via uw gemeente en Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Check daarom zo snel mogelijk of uw gemeente dit initiatief ondersteunt en lees de informatie hieronder.

Waarom een starterslening?

  • Maakt het kopen van een eerste huis beter betaalbaar
  • U betaalt de eerste drie jaar geen rente en aflossing
  • Voor huizen die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen

Zo werkt het

De starterslening is een tweede hypotheek die u naast uw hypotheek bij de Rabobank of een andere hypotheekverstrekker afsluit. Op die manier kunt u toch het volledige bedrag bij elkaar krijgen dat nodig is voor de koop van uw huis. Want stel dat dit huis € 150.000 kost, maar met uw inkomen kunt u maximaal € 135.000 euro lenen. Dan kunt u de aanvullende € 15.000 vanuit de starterslening financieren. De eerste drie jaar betaalt u over de starterslening van € 15.000 geen rente en aflossing. Deze lening is een initiatief van gemeenten samen met SVn

Kosten koper en de starterslening
De starterslening doet niets af aan het feit dat u in 2018 maximaal 100% van de waarde van het huis kunt lenen. Voor zaken zoals de overdrachtsbelasting, advieskosten en notariskosten is dus ook eigen geld nodig. 

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Eén van de voorwaarden voor de starterslening is dat u het huis koopt met Nationale Hypotheek Garantie. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft vastgesteld tot welke koopprijs Nationale Hypotheek Garantie mogelijk is. Is de prijs van de woning hoger dan die grens, dan is zowel een starterslening als NHG geen optie.

Hoe regel ik de starterslening?

Een starterslening sluit u af via Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Zij werken nauw samen met gemeenten om het voor starters aantrekkelijker te maken een huis te kopen. Op de website van SVn kunt u opzoeken of er in uw gemeente startersleningen worden verstrekt.

Ga naar www.svn.nl

Wat kan ik maximaal lenen voor mijn eerste huis?

Bereken binnen een paar minuten wat u maximaal kunt lenen bij de Rabobank. Deze berekening is altijd zonder het bedrag dat u eventueel extra kunt krijgen via een starterslening. Direct een afspraak maken voor een gratis oriëntatiegesprek is ook mogelijk.

Contact

Rabobank