Hypotheek meenemen

Uw rentecontract of hypotheekvorm meenemen naar uw nieuwe huis

Het kan aantrekkelijk zijn uw huidige rentecontract mee te nemen naar uw nieuwe huis. Bijvoorbeeld als u een rentecontract heeft met een scherpe rente of graag uw hypotheekvorm wilt behouden.

Rentecontract van uw hypotheek meenemen

Wilt u uw huidige rentecontract meenemen? Dan geldt het volgende:

 • U mag het rentecontract meenemen tot de einddatum van de rentevaste periode
 • U mag het rentecontract meenemen voor maximaal de hoogte van uw oude lening
 • Uw startrente blijft gelijk maar afhankelijk van de hoogte van uw nieuwe lening of type woning kan een op- of afslag gelden

Vraag uw adviseur om een berekening

Uw adviseur bespreekt graag de mogelijkheden voor het meenemen van uw huidige rentecontract en berekent of dit interessant voor u is.

Aflossingsvrije hypotheek of Spaarhypotheek meenemen

Vanaf 2013 is bij een nieuwe hypotheek de rente vaak alleen aftrekbaar, als u kiest voor een Lineaire Hypotheek of Annuïteitenhypotheek. Als u vóór 2013 een Aflossingsvrije- of Spaarhypotheek heeft afgesloten, kunt u onder voorwaarden uw oude hypotheek meenemen met behoud van hypotheekrenteaftrek. Dit geldt alleen voor het bedrag dat u heeft geleend voor uw oude huis.

Vrijblijvend oriënteren? Maak een afspraak

Welke oplossing het beste bij u past, is heel persoonlijk. Maak daarom een afspraak met uw Rabobankadviseur. Een oriënterend gesprek kost u niets. 

Voorwaarden verhuisregeling

Gaat u verhuizen en gelden alle onderstaande punten voor u? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een verhuisregeling bij de Rabobank.

 • U verkoopt en levert uw oude woning.
 • U verhuist naar een nieuwe woning.
 • U betaalt de lening voor uw oude woning terug.

Basisvoorwaarden Plusvoorwaarden
U krijgt binnen 3 maanden nadat u de oude lening helemaal terugbetaalt een nieuwe lening voor uw nieuwe woning, dit betekent dat u binnen 3 maanden de offerte van de lening heeft getekend en de lening heeft opgenomen. U krijgt binnen 6 maanden nadat u de oude lening helemaal terugbetaalt een nieuwe lening voor uw nieuwe woning, dit betekent dat u binnen 6 maanden de offerte van de lening heeft getekend en de lening heeft opgenomen.

 • U geeft ons een hypotheekrecht op uw nieuwe woning.
 • Uw nieuwe woning is uw hoofdverblijf.
 • Uw nieuwe woning ligt in Nederland.

 • Als u, uw inkomen, uw nieuwe woning, de lening en de zekerheden voldoen aan de voorwaarden die wij op dat moment aan zo’n soort lening stellen, dan kunt u met ons afspreken dat de rente van het oude leningdeel gaat gelden voor het nieuwe leningdeel. U moet ons hierom vragen. U kunt de rente van het oude leningdeel meenemen tegen de volgende voorwaarden:

  • het bedrag van het nieuwe leningdeel waarvoor de rente geldt, is niet hoger dan het bedrag van het oude leningdeel op het moment dat u die heeft afgelost; en
  • de rentevastperiode van het nieuwe leningdeel stopt op hetzelfde moment als bij het oude leningdeel.

Misschien moet u een opslag betalen op de rente voor het nieuwe leningdeel. Bijvoorbeeld vanwege de hoogte van de lening in verhouding tot de waarde van de nieuwe woning.

Lees meer over opslagen op uw hypotheekrente