Hoe is de hypotheekrenteaftrek geregeld?

Wijzigingen in de hypotheekrenteaftrek

Sinds 1 januari 2013 zijn de voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek veranderd. Als u een nieuwe hypotheek afsluit, dan moet u deze in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Maximaal te lenen bedrag

In 2018 mag u niet meer lenen dan de marktwaarde van de woning (100%). Om de bijkomende kosten van de aankoop te betalen, heeft u spaargeld nodig.

Veelgestelde vragen over de hypotheekrenteaftrek

Aflossingsvrije hypotheek omzetten of meenemen?

U mag uw Aflossingsvrije Hypotheek omzetten naar een Lineaire Hypotheek of een Annuïteitenhypotheek, met behoud van hypotheekrenteaftrek. Sinds 1 april 2013 is het niet meer mogelijk om uw Aflossingsvrije Hypotheek om te zetten naar een Spaarhypotheek.

Uw aflossingsvrije hypotheek meenemen

U kunt uw Aflossingsvrije Hypotheek ook meenemen, bijvoorbeeld als u uw hypotheek gaat oversluiten of wanneer u gaat verhuizen. Als u gaat verhuizen mag de Aflossingsvrije Hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning.

Wanneer kom ik in aanmerking?

A. U koopt voor het eerst een huis

Als u een nieuwe hypotheek afsluit, dan moet u deze in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat betekent dat u alleen nog in aanmerking kunt komen voor hypotheekrenteaftrek met een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Wanneer u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek afsluit, komt u niet voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking.

B. U heeft al een huis met een hypotheek van voor 1 januari 2013

Zolang u niets aan uw hypotheek verandert, blijven de regels van 2012 voor u van toepassing. Er wijzigt dus niets aan uw hypotheekrenteaftrek en ook de manier van aflossen verandert niet. Per 1 januari 2018 is wel het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van hypotheekrente mogelijk is verlaagd naar 49,5%.

Als u gaat verhuizen

Als u gaat verhuizen en u wilt de hypotheek meenemen, dan kan de bestaande hypotheek met hypotheekrenteaftrek onveranderd doorlopen. Het bedrag dat u extra leent bovenop uw bestaande hypotheek moet u in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair aflossen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Mijn spaarhypotheek ophogen of veranderen?

  • U kunt het bedrag dat u wilt opbouwen op de spaarrekening eigen woning voor de aflossing van de hypotheek niet meer verhogen.
  • Ook kunt u de looptijd van de spaarrekening eigen woning niet meer verlengen. Dit geldt ook voor de zogenaamde 'Kapitaalverzekering Eigen Woning' bij een verzekeringsmaatschappij.

Tot welk belastingpercentage kan ik aftrekken?

Per 1 januari 2018 is het maximale belastingpercentage waartegen aftrek van kosten voor de eigen woning mogelijk is verlaagd naar 49,5%. Dit geldt alleen voor de aftrekbare kosten voor de eigen woning zoals (hypotheek)rente en rente van schulden aangegaan voor de afkoop van de rechten van erfpacht, opstal en beklemming.

Hypotheekrente over restschuld aftrekken?

Als u na verkoop van uw huis een restschuld overhoudt, mag u de hypotheekrente die u betaalt over de restschuld maximaal 15 jaar aftrekken van de belasting. Dat geldt alleen als de restschuld is ontstaan doordat u uw huis heeft verkocht én overgedragen bij de notaris in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017. Ook als u na verkoop een huis gaat huren kunt u gebruikmaken van deze mogelijkheid.

Tot wanneer is de rente aftrekbaar?

U mag de rente van een lening maximaal 30 jaar aftrekken. Is de lening afgesloten vóór 1 januari 2001, dan gaat de termijn van 30 jaar in op 1 januari 2001.

Lees meer hierover op de site van de belastingdienst

Rekenen met renteaftrek in het Rabobank Hypotheekdossier

In het Rabobank Hypotheekdossier maakt u een uitgebreide berekening van wat u kunt lenen, waarbij we uitgaan van de geldende wet- en regelgeving. Zo krijgt u een beeld van de bruto en netto maandlasten van uw hypotheek. Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend een oriënterend gesprek? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Contact

Rabobank