Scheiden en de hypotheek

Oplossingen voor het huis en de hypotheek bij scheiding

Als u gaat scheiden komt er ook financieel veel op u af. Lees welke opties u heeft met de hypotheek, zodat u een frisse start kunt maken.

Laat het huis taxeren

Het is verstandig om te beginnen met een taxatie van uw huis. Hiermee kan worden bepaald of sprake is van overwaarde. Is uw hypotheek hoger dan de waarde van het huis? Dan is na de verkoop sprake van een restschuld.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, moeten bezittingen en schulden gelijk worden verdeeld. Als u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, kan de verhouding anders zijn. Het huis kan bijvoorbeeld alleen van uw partner zijn.

Wie blijft in het huis wonen?

We gaan er in onderstaande stappen vanuit dat u in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

U blijft zelf in het huis wonen

Als u in het huis wilt blijven wonen, dan moet u uw partner uitkopen. U kunt onder andere:

  • de hypotheek overnemen van uw partner, uw partner is dan niet meer verantwoordelijk voor de hypotheekschuld
  • een nieuwe hypotheek afsluiten, hiermee lost u uw oude hypotheek af

Uw inkomen moet natuurlijk wel voldoende zijn om uw oude hypotheek alleen te betalen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Overwaarde of onderwaarde

Als sprake is van overwaarde moet waarschijnlijk een deel van die overwaarde worden betaald aan uw partner. Bij een onderwaarde moet uw partner mogelijk een deel aan u betalen. Maak vrijblijvend een afspraak om de verschillende mogelijkheden te bekijken.

Afspraak maken

Renteafspraak meenemen

Voor het deel van de hypotheek dat al op uw naam staat, neemt u het rentecontract mee. Als u een hoger bedrag wilt financieren, moet u hiervoor een extra hypotheek afsluiten.

Uw partner blijft in het huis wonen

Als uw partner in het huis wil blijven wonen, kan uw partner u uitkopen. Om te bepalen of dit mogelijk is, wordt gekeken naar het inkomen van uw partner. Uw partner neemt uw deel van de hypotheek over of uw partner sluit een nieuwe hypotheek af waarmee de oude hypotheek afgelost wordt. Is er sprake van overwaarde? Dan moet uw partner uw deel daarvan waarschijnlijk aan u uitbetalen. U kunt uw overwaarde gebruiken voor de aanschaf van een ander huis. Bij een onderwaarde moet u misschien uw deel hiervan aan uw partner betalen.

U verhuist beiden

Als u uw huis verkoopt, wordt de hypotheek afgelost uit de opbrengst. De overwaarde of restschuld die overblijft, verdelen u en uw ex-partner. Let op! Als u binnen drie jaar een ander huis koopt, bent u volgens de bijleenregeling verplicht om de overwaarde in dit huis te investeren. Doet u dat niet? Dan heeft u over dit deel van uw hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Lees meer over de bijleenregeling op de website van de belastingdienst.

Uw financiële situatie bij een scheiding

Als u gaat scheiden, verandert er veel in uw financiële situatie. Uw scheiding kan gevolgen hebben voor uw hypotheek en bijvoorbeeld uw vermogen, pensioen en verzekeringen. Neem daarom contact op met uw Rabobankadviseur. Samen kijken we naar uw situatie en zorgen we ervoor dat u grip op uw nieuwe financiële situatie krijgt.

Uw scheiding zorgeloos geregeld met Zorgeloosch Scheiden

Hebben u en uw partner nog niet zo lang geleden besloten te gaan scheiden? En wilt u er samen op een goede manier uit komen? Dan kunt u ook een scheidingsbemiddelaar inschakelen. De Rabobank werkt samen met de specialisten van Zorgeloosch Scheiden. Zij nemen u alles uit handen en helpen u bijvoorbeeld bij het regelen van uw huis en hypotheek. U neemt hiervoor contact op met Zorgeloosch Scheiden.

Lees meer op Zorgelooschscheiden.nl

Contact

Rabobank