Historisch lage hypotheekrente

En ontwikkelingen op de huizenmarkt

De hypotheekrente staat momenteel historisch laag. De grafiek hieronder laat de ontwikkeling van de hypotheekrente zien in de afgelopen jaren.

Hypotheekrente op basis van NHG

Hypotheekrente op basis van NHG

Kopen met lagere rente dan voorheen mogelijk was

Door de lage rente kunt u een nieuwe hypotheek afsluiten tegen lagere maandlasten dan voorheen mogelijk was. Verder lijken de huizenprijzen uit het dal te kruipen. De regionale verschillen op de huizenmarkt zijn echter groot.

Kom langs voor een vrijblijvend hypotheekgesprek

Kom langs voor een gratis hypotheekgesprek bij de Rabobank in uw buurt. Als u vandaag belt, kunt u morgen langskomen. U kunt ook online een afspraak aanvragen.

Hoe staat het met de woningmarkt?

Groei huizenprijzen en verkopen zet door

De Nederlandse woningmarkt zal in 2015 verder groeien. Het aantal verkochte woningen zal naar verwachting tussen de 150 duizend en 170 duizend liggen en de huizenprijzen stijgen gemiddeld met 1 tot 3% ten opzichte van 2014. Dat schrijven economen van de Rabobank in het Kwartaalbericht Woningmarkt van 12 februari. 

Woningmarkteconoom Pieter van Dalen: "De eindejaarsrally die we in de laatste maanden van 2014 zagen, betekent wel dat we op een terugval in het aantal verkochte woningen rekenen in het eerste kwartaal van dit jaar."

Afloop verruimde schenkingsvrijstelling

In het vierde kwartaal van 2014 versnelde het herstel op de Nederlandse koopwoningmarkt. Het aantal verkochte woningen steeg op kwartaalbasis fors: gecorrigeerd voor seizoenseffecten ruim 20% meer in vergelijking met het derde kwartaal van 2014. Van Dalen: "Dit heeft vooral te maken met de wens van veel huishoudens om nog gebruik te kunnen maken van de verruimde schenkingsvrijstelling. Deze liep namelijk aan het eind van het jaar af en daarom hebben veel kopers hun aankoop naar voren gehaald."

Gematigde groei

Hoewel de Rabobank-econoom voorziet dat het aantal transacties in het eerste kwartaal van dit jaar daardoor terug zal vallen, groeit de woningmarkt over geheel 2015 wel verder, zij het minder hard dan vorig jaar. "In 2014 was duidelijk sprake van inhaalgroei nadat de woningmarkt medio 2013 een bodem had bereikt. Dit jaar zal de groei iets gematigder zijn", aldus Van Dalen. 

Hij verwacht dat de positieve factoren zoals een verder economisch herstel, het hoge consumentenvertrouwen, de verder gedaalde hypotheekrente en het forse aantal verkochte nieuwbouwwoningen sterk genoeg zijn om de groei te dragen. Van Dalen: "Deze ontwikkelingen hebben naar verwachting een groter effect dan de negatieve factoren, zoals de beëindiging of versobering van stimuleringsmaatregelen, de onderwaterproblematiek en de kredietbeperkende maatregelen."

Lees het volledige Kwartaalbericht Woningmarkt op Rabobank.com

Nu een huis kopen of huren?

Een eerste huis kopen kan nu aantrekkelijk zijn: er staan veel huizen te koop, er is ruimte om over de prijs te onderhandelen en de hypotheekrente is historisch laag.

Waarom kopen aantrekkelijk kan zijn

  • Wanneer u verwacht langere tijd in uw huis te blijven wonen, kan kopen een goede optie zijn. Het woningaanbod is groot en de huizenprijzen zijn flink gedaald.
  • Door een huis te kopen en er langere tijd te blijven wonen, kunt u vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld doordat u op uw hypotheek aflost of als uw huis in waarde stijgt.
  • Als u een huis koopt, realiseert u zich dan dat u de kosten voor onderhoud van uw huis zelf moet betalen. Daar staat tegenover dat u het huis naar uw eigen smaak kunt aanpassen.

Waarom huren aantrekkelijk kan zijn

Als u maar enkele jaren in het nieuwe huis wilt blijven wonen, kan het slimmer zijn om te huren. Het is namelijk onzeker of het huis dat u koopt gelijk blijft in waarde, nog in waarde daalt of stijgt. Daarnaast krijgt u bij de aankoop van een huis te maken met eenmalige kosten, zoals de 'kosten koper'. Wanneer u verwacht op korte termijn weer te verhuizen, maakt u deze eenmalige kosten voor een relatief korte periode en verdient u ze vaak niet terug.

Start uw oriëntatie in het Rabobank Hypotheekdossier

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u vrijblijvend berekenen hoe uw hypotheek bij de Rabobank eruit komt te zien.

  • bereken welk bedrag u kunt lenen
  • met bezittingen, inkomen en schulden
  • actuele hypotheekrente en verschillende hypotheekvormen
  • direct een beeld van uw maandlasten

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Maak dan een afspraak.