Uw huis verkopen

Veelgestelde vragen bij de verkoop van uw huis

Wel of niet eerst het oude huis verkopen?

Als u ervoor kiest om eerst een ander huis te kopen en daarna te verkopen, loopt u meer risico dan wanneer u eerst verkoopt. Houd daarom in elk geval rekening met:

 • hoelang u de dubbele lasten kunt én wilt betalen
 • hoelang u verwacht dat de verkoop van uw huis duurt
 • het risico dat de verkoop langer duurt
 • een goede schatting van de verkoopprijs
 • dat u een lagere prijs krijgt voor uw huis dan verwacht, waardoor u meer moet lenen

Eerst verkopen, dan kopen

Eerst uw huidige huis verkopen kan een goede keuze zijn als u:

 • geen risico wilt lopen op dubbele maandlasten
 • zekerheid wilt over eventuele restschuld of overwaarde
 • verkoopt in een regio waar veel huizen te koop staan
 • een huis verkoopt dat voor een kleine doelgroep interessant is
 • het geen probleem vindt als u nog geen nieuw huis heeft als uw huidige huis verkocht is

Vragen? Uw hypotheekadviseur helpt u graag

Heeft u vragen of wilt u langskomen voor een kosteloos oriëntatiegesprek? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Een OverbruggingsHypotheek: tijdelijk twee huizen betalen

Met een overbruggingshypotheek kunt u de overwaarde van uw oude huis deels gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe huis. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke lening die afgelost wordt bij de verkoop van uw oude huis. Doordat uw oude huis nog niet verkocht is, maar u wel uw nieuwe huis al heeft gekocht, heeft u tijdelijk twee hypotheken en daarom ook dubbele  maandlasten.

Meer lezen over een overbruggingshypotheek

Hoe krijg ik mijn huis verkocht?

Een goede vraagprijs is belangrijk. Huizen die meteen met een scherpe vraagprijs in de markt worden gezet, hebben meestal een hogere verkoopprijs dan huizen die starten met een hoge vraagprijs die stapje voor stapje wordt verlaagd. Dat blijkt uit onderzoek van NVM.

Tips voor bepalen van een goede vraagprijs

 • kijk naar de verkoopprijzen van huizen in uw buurt
 • laat een taxatierapport maken door een onafhankelijk taxateur of makelaar

HomeCatcher App

Met de HomeCatcher App van de Rabobank kunt u de verkoopprijzen van woningen bij u in de buurt bekijken, wat helpt bij het bepalen van de verkoopprijs van uw woning. Ook berekent u eenvoudig de verwachte verkoopkans van uw huis. Woningzoekenden kunnen met HomeCatcher kijken of hun droomhuis binnen handbereik ligt.

Meer informatie over de HomeCatcher App en downloaden

Hoe belangrijk is een energielabel?

Met een energielabel ziet de potentiele koper in één oogopslag of uw huis energiezuinig is of niet. Uit onderzoek is gebleken dat huizen met een energielabel gemiddeld 100 dagen eerder verkocht worden dan huizen zonder label. Huizen met een gunstige energielabel (A of B) brengen volgens hetzelfde onderzoek 3,8 % meer op dan woningen met een lager label. Het volledig verslag van het onderzoek naar het energielabel vindt u op de website van Tias.

Mijn huis staat te koop. Is tijdelijk verhuren iets voor mij?

Duurt het langer dan verwacht om uw oude huis te verkopen? Uw huis tijdelijk verhuren op basis van de leegstandswet is dan misschien een oplossing voor de dubbele woonlasten.

Kan ik mijn huis tijdelijk verhuren?

Voor tijdelijke verhuur van uw huis moet u uw Rabobank om toestemming vragen. Neem dus contact op met uw Rabobank. Informatie over hoe u de tijdelijke verhuur kunt regelen, vindt u bijvoorbeeld op de websites overbruggingsverhuur.nl, huisover.nl en tijdelijktweewoningen.nl.

Verhuren onder de leegstandswet

Een huurder heeft in Nederland huurbescherming die voorkomt dat de verhuurder de huurovereenkomst kan opzeggen. Een verhuurder loopt dus het risico dat de huurder na de overeengekomen huurperiode de woning niet uitgaat. Door deze huurbescherming is de marktwaarde (de verkoopprijs) van een verhuurde woning lager dan de marktwaarde van een woning die niet is verhuurd.

Deze huurbescherming geldt niet bij tijdelijke verhuur op basis van de leegstandswet. De gemeente moet een vergunning afgeven om te mogen verhuren op basis van de leegstandswet. Daarnaast zal de huurovereenkomst aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Een berekening die bij u past

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u berekenen wat u maximaal kunt lenen. Start hier uw oriëntatie op een nieuwe hypotheek.

 • bekijk hoeveel u kunt lenen en wat u daarvoor betaalt
 • neem uw bestaande hypotheek mee in de berekening
 • met eventuele restschuld of overwaarde
 • inzicht in hypotheekvormen, rente en terugbetaling

Heeft u vragen of wilt u langskomen voor een kosteloos oriëntatiegesprek? Maak dan een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Contact

Rabobank