Hypotheek afsluiten met een studieschuld

Een studieschuld hoeft geen belemmering te zijn

Een huis kopen met studieschuld

We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om een hypotheek af te sluiten met een studieschuld. Hoewel een studieschuld invloed heeft op het bedrag dat u maximaal kunt lenen, hoeft het geen belemmering te zijn voor het kopen van een huis. Kortom: het is een fabel dat je geen hypotheek kunt krijgen als je een studieschuld hebt.

Wat is de invloed van mijn studieschuld op mijn hypotheek?

Er bestaan vaste formules voor het berekenen van de gevolgen van uw studieschuld op uw maximale hypotheek. Welke formule op u van toepassing is, hangt af van het moment dat u studieschuld bent gaan opbouwen.

Oude leenstelsel (tot 1 juli 2015)
Uw studieschuld telt voor 0,75% mee in uw maandelijkse lastenweging. U mag er 15 jaar over doen om de studieschuld terug te betalen.

Rekenvoorbeeld: u heeft een studieschuld van € 15.000. U betaalt hiervoor € 112,50 per maand terug aan DUO (0,75% van € 15.000). Hierdoor kunt u ongeveer € 31.000 minder hypotheek krijgen dan wanneer u geen studieschuld zou hebben.

Nieuwe leenstelsel (vanaf 1 juli 2015)
Uw studieschuld telt voor 0,45% mee in uw maandelijkse lastenweging. Dit percentage is lager dan bij het oude leenstelsel omdat u 30 jaar mag doen over het terugbetalen aan DUO.

Rekenvoorbeeld: u heeft een studieschuld van € 20.000. U betaalt hiervoor € 90 per maand terug aan DUO (0,45% van € 20.000). Hierdoor kunt u ongeveer € 25.000 minder hypotheek krijgen van wanneer u geen studieschuld zou hebben.

Studieschuld eerst terugbetalen?

De rente die u bij DUO betaalt over uw studieschuld is laag. Dat maakt extra aflossen misschien niet direct interessant, zeker niet als u nog grote uitgaven op de planning heeft staan zoals een auto of een nieuwe koelkast. Toch kan het helpen als u uw studieschuld eerst helemaal terugbetaalt voordat u een hypotheek afsluit. Hypotheekverstrekkers rekenen namelijk met het volledige bedrag dat u ooit bij DUO hebt geleend, als zij kijken naar uw maximale hypotheekbedrag. Ook als u al bijna klaar bent met aflossen. Door in die situatie ook het laatste bedrag snel af te lossen, speelt u meer hypotheekruimte vrij.

Voorbeeld: u had een studieschuld van € 10.000, maar u hebt al € 9.000 afgelost. Bij uw hypotheekaanvraag wordt alsnog gerekend met € 10.000 schuld, oftewel het totale bedrag dat u ooit leende bij DUO.

Waarom wij rekenen met de complete studieschuld:

Hypotheekverstrekkers rekenen met het hele bedrag dat u ooit hebt geleend bij DUO omdat er gekeken wordt naar wat u per maand terugbetaalt. Dit is een vast bedrag per maand tijdens de hele looptijd. Betaalt u extra terug op uw studielening, dan houden wij hier wel rekening mee bij de berekening van uw maximale hypotheek. Het bedrag dat u maandelijks aan DUO betaalt, gaat hierdoor namelijk omlaag.

Wat als ik mijn studieschuld verzwijg?

Een studieschuld is niet BKR geregistreerd. Hierdoor kunnen banken niet nagaan of u een studieschuld hebt en hoe hoog deze is. Toch is het niet verstandig om uw studieschuld te verzwijgen bij een hypotheekaanvraag. Mocht namelijk later toch blijken dat u een studieschuld hebt, dan vervalt uw recht op Nationale Hypotheek Garantie. Bovendien loopt u het risico dat u uw uitgaven niet realistisch heeft inschat, als u geen rekening houdt met uw maandelijkse aflossing aan DUO. U gaat op die manier met een hypotheek een lening aan die u misschien niet kunt betalen.

Bereken welk bedrag u kunt lenen met een studieschuld

Bereken binnen een paar minuten wat u maximaal kunt lenen bij de Rabobank. In de berekening kunt u uw studieschuld meenemen. Direct een afspraak maken voor een gratis oriëntatiegesprek is ook mogelijk. Onze adviseurs vertellen u graag persoonlijk meer over een hypotheek met studieschuld.

  • Bekijk hoeveel u kunt lenen
  • Inzicht in uw maandlasten
  • Rekenen met spaargeld, schenking, studieschuld en inkomen als zelfstandige

Contact

Rabobank