Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Nederlandse huizenmarkt: koop- en huursector groeien verder uit elkaar

  • In het derde kwartaal is een recordaantal van ruim 61.000 huizen verkocht.
  • De huizenprijzen stegen dat kwartaal gemiddeld met 7,5%.
  • Minder jonge mensen kochten een huis en ook het aantal huizenbezitters onder de 35 jaar daalde.
  • Er is een grote kloof tussen de betaalbaarheid van koopwoningen en particuliere huurwoningen. De vraag naar koopwoningen blijft hierdoor hoog.
  • Voor 2018 verwachten we een daling van het aantal verkopen naar 225.000 woningen. Prijzen stijgen volgend jaar naar verwachting met 7,0%.

Verkoopaantallen

Nog nooit zijn in drie maanden tijd zo veel huizen verkocht als in het derde kwartaal van dit jaar. Maar liefst 61.391 woningen wisselden van eigenaar. Dat is 1,1% meer dan in hetzelfde kwartaal van 2016. Waarschijnlijk is het verkooprecord ook de laatste keer voor de Nederlandse woningmarkt. In september zijn juist 1,8% minder huizen verkocht dan in september vorig jaar. Dat ligt vermoedelijk niet aan de vraag naar koopwoningen, die door de stijgende werkgelegenheid, het hoge vertrouwen en de aanhoudende lage rente nog altijd sterk is. Het lijkt erop dat het dalende aanbod van betaalbare woningen een beperkende factor is. Zo was volgens cijfers van woningwebsite HuizenZoeker het aantal te koop staande huizen afgelopen kwartaal 30% lager dan een jaar eerder.


Figuur 1: Minder verkocht in Noord-Holland en Utrecht

Prijzen

Juli, augustus en september lieten opnieuw een flinke stijging van de Nederlandse huizenprijzen zien. Een woning was in het derde kwartaal gemiddeld 2,3% duurder dan in het tweede kwartaal, en kostte ruim 7,5% meer dan een jaar eerder. Net als bij het aantal transacties ontlopen de provincies elkaar ook hier. Daarbij zijn woningen in het westen van het land bijna net zo duur als in piekjaar 2008. Soms zijn de gemiddelde prijzen van dat jaar zelfs al voorbij gestreefd, zoals in het geval van Noord-Holland en de vier grote steden (zie figuur 2). Ook voor het vierde kwartaal verwachten we verdere prijsstijgingen op de Nederlandse woningmarkt. De rentes zijn laag en dat blijven zij naar verwachting ook in 2018. Tegelijkertijd groeide de Nederlandse economie in de eerste helft van het jaar harder dan verwacht. De werkgelegenheid groeit en daardoor neemt ook het besteedbaar inkomen van huishoudens toe. Daarom voorspellen we net als in het vorige kwartaalbericht een gemiddelde prijsstijging van 7,6%t voor dit jaar en 7,0% voor 2018.


Figuur 2: Provincies Zuid-Holland en Utrecht dicht bij piek

Contact

Rabobank