Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Hoe staat het met de woningmarkt?

Economisch herstel positief voor de woningmarkt

De Rabobank verwacht dat de economie in 2015 en 2016 met 2% verder zal groeien. De werkgelegenheid trekt aan en de koopkracht verbetert. Dit heeft een positieve invloed op de woningmarkt. Andere stimulerende factoren zijn:

  • het hoge consumentenvertrouwen
  • de lage hypotheekrente
  • het forse aantal verkochte nieuwbouwkoopwoningen

Deze stimulerende factoren hebben naar verwachting een groter effect dan beperkende factoren, zoals de restschuldproblematiek en de kredietbeperkende maatregelen.

Toename aantal verkopen woningen

Wij voorzien een toename van het aantal verkopen van bestaande woningen van 153.000 in 2014 naar 170.000 tot 185.000 in 2015. Voor 2016 verwachten we dat de woningmarkt dit niveau kan vasthouden, maar we voorzien door het jaar heen nauwelijks groei. Wij verwachten dan 170.000 tot 190.000 transacties. Door de toenemende vraag naar koopwoningen neemt de ruimte in de markt af en stijgt de gemiddelde huizenprijsindex, naar verwachting met 2 tot 3½% in 2015 en met 2½ tot 4½% in 2016.

Herstel in alle provincies

Hoewel de regionale verschillen in Nederland groot zijn, groeit de woningmarkt in alle provincies. Zo zijn de transactieaantallen en de huizenprijzen in elke provincie op jaarbasis gestegen. In de grote steden stijgen de prijzen wel harder dan in het landelijke gebied.

Hypotheekrente blijft laag

Hoewel er lichte opwaartse druk zal ontstaan door de stijging van de kapitaalmarktrentes, verwachten wij dat de hypotheekrentes in 2015 en 2016 laag blijven.

Lees het volledige Kwartaalbericht op rabobank.com

Nu een huis kopen of huren?

Een eerste huis kopen kan nu aantrekkelijk zijn: er staan veel huizen te koop, er is ruimte om over de prijs te onderhandelen en de hypotheekrente is laag.

Waarom kopen aantrekkelijk kan zijn

  • Wanneer u verwacht langere tijd in uw huis te blijven wonen, kan kopen een goede optie zijn. Het woningaanbod is groot en de huizenprijzen zijn flink gedaald.
  • Door een huis te kopen en er langere tijd te blijven wonen, kunt u vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld doordat u op uw hypotheek aflost of als uw huis in waarde stijgt.
  • Als u een huis koopt, realiseert u zich dan dat u de kosten voor onderhoud van uw huis zelf moet betalen. Daar staat tegenover dat u het huis naar uw eigen smaak kunt aanpassen.

Waarom huren aantrekkelijk kan zijn

Als u maar enkele jaren in het nieuwe huis wilt blijven wonen, kan het slimmer zijn om te huren. Het is namelijk onzeker of het huis dat u koopt gelijk blijft in waarde, nog in waarde daalt of stijgt. Daarnaast krijgt u bij de aankoop van een huis te maken met eenmalige kosten, zoals de 'kosten koper'. Wanneer u verwacht op korte termijn weer te verhuizen, maakt u deze eenmalige kosten voor een relatief korte periode en verdient u ze vaak niet terug.

Start uw oriëntatie in het Rabobank Hypotheekdossier

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u vrijblijvend berekenen hoe uw hypotheek bij de Rabobank eruit komt te zien.

  • bereken welk bedrag u kunt lenen
  • met bezittingen, inkomen en schulden
  • actuele hypotheekrente en verschillende hypotheekvormen
  • direct een beeld van uw maandlasten

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Maak dan een afspraak.