Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Meer verkopen en hogere huizenprijzen

Het aantal verkopen én de huizenprijzen blijven naar verwachting ook komende kwartalen stijgen. Dit komt door de krapper wordende woningmarkt, de achterblijvende nieuwbouw en de verbeterde betaalbaarheid van koopwoningen.

Het aantal verkopen in het tweede kwartaal van 2016 bedroeg 50.315, bijna tienduizend meer dan het tweede kwartaal van 2015. De huizenprijs ligt nu 4,4% boven het niveau van een jaar geleden. Wij verwachten dat het aantal verkopen doorgroeit naar 200.000 tot 220.000 per jaar. En dat de prijzen dit en volgend jaar rond de 5% stijgen.

De regionale verschillen zijn groot: Amsterdam is op dit moment goed voor een kwart van de Nederlandse woningprijsstijging. Zonder Amsterdam zou de stijging in het tweede kwartaal van dit jaar niet 4,4% maar 3,4% zijn geweest.

Hypotheekrente daalt verder en blijft voorlopig laag

De hypotheekrente daalde in het tweede kwartaal verder en blijft naar verwachting laag in 2016 en 2017. Het afgelopen jaar koos het merendeel van de huizenkopers voor een lange rentevaste periode.

Hypotheekschuld loopt weer op

In het tweede kwartaal van 2016 is voor € 13,1 miljard aan nieuwe hypotheken verstrekt. Dat is een stijging van 29% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015. Deze stijging komt onder andere door een toename van het aantal verkopen.

Doordat de omvang van nieuwe hypotheekverstrekkingen groter is dan de aflossingen op hypotheken loopt de bruto hypotheekschuld weer op.

Lees het volledige Kwartaalbericht op Rabobank.com

Contact

Rabobank