Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Verkopen en huizenprijzen stijgen, minder huizen onder water

De Rabobank verwacht dat de woningmarkt in 2016 in de lift blijft. Naar verwachting zullen dit jaar tussen de 175.000 en 195.000 huizen van eigenaar wisselen. Dat is goed nieuws voor huishoudens die onder water staan. Eind 2016 zullen ruim 300.000 huishoudens weer boven water komen. Dat betekent dat hun huis weer meer waard is dan de hypotheek.

Op niveau van voor de crisis

Het aantal verkochte woningen bereikt dit jaar pre-crisisniveaus. We verwachten niet dat de inhaalgroei van de verkopen van 2014 en de stevige toename van 2015 zich doorzet in 2016. Maar het hoge niveau van de verkoopaantallen zullen we ook dit jaar terugzien. Dit komt met name door:

 
  • economische groei die gestaag doorzet
  • meer koopkracht voor huishoudens
  • een toename van de werkgelegenheid
  • het grote vertrouwen in de woningmarkt
  • de lage hypotheekrente

Huizenprijzen stijgen in 2016 nog iets harder

We zagen de woningmarkt door de toenemende vraag vorig jaar minder ruim worden. Het aantal huizen waaruit kopers kunnen kiezen neemt verder af. Daardoor zullen de huizenprijzen naar verwachting in 2016 nog iets harder stijgen dan vorig jaar. Dat is gunstig voor de huishoudens die onder water staan. Samen met reguliere aflossingen en vermogensopbouw in spaarhypotheken zorgt dit ervoor dat een fors aantal huishoudens boven water komt. Toch is de onderwaterproblematiek nog steeds groot: de groep met een potentiële restschuld is nog steeds bijna twee keer zo groot als voor de crisis.

Hypotheekschuld stijgt mondjesmaat, hypotheekrentes op laag niveau

De totale hypotheekschuld zal dit jaar voorzichtig oplopen. Tegenover een toename van de nieuwe hypotheekverstrekkingen door het aantrekken van de woningmarkt staat een hoog niveau van extra aflossingen. De hypotheekrentes breken tot nu toe vrijwel ieder kwartaal een nieuw laagterecord. We verwachten dat de rente in Europa slechts zeer beperkt zal stijgen, waardoor de hypotheekrente dit jaar laag kan blijven.

Lees het volledige Kwartaalbericht op rabobank.com

Start uw oriëntatie in het Rabobank Hypotheekdossier

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u vrijblijvend berekenen hoe uw hypotheek bij de Rabobank eruit komt te zien.

  • bereken welk bedrag u kunt lenen
  • met bezittingen, inkomen en schulden
  • actuele hypotheekrente en verschillende hypotheekvormen
  • direct een beeld van uw maandlasten

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Maak dan een afspraak.