Ontwikkelingen op de woningmarkt

Uit: Kwartaalbericht Woningmarkt

Hoe staat het met de woningmarkt?

Verkopen en huizenprijzen stijgen, minder huizen onder water

De Rabobank verwacht dat er in 2015 19% meer huizen worden verkocht dan in 2014. Het aantal verkochte woningen komt daarmee op 182.000. Ook voor 2016 ziet het er gunstig uit. Naar verwachting zullen dan tussen 175.000 en 195.000 huizen van eigenaar wisselen. Dat is goed nieuws voor huishoudens die onder water staan. Eind 2016 zullen ruim 300.000 huishoudens weer boven water komen. Dat betekent dat hun huis weer meer waard is dan de hypotheek.

Op niveau van voor de crisis

Het aantal verkochte woningen bereikt volgend jaar pre-crisisniveaus. We verwachten niet dat de inhaalgroei van de verkopen van 2014 en de stevige toename van dit jaar in 2016 doorzet. Maar het hoge niveau van de verkoopaantallen zullen we volgend jaar ook terugzien. Dit komt met name door:

 
 • economische groei die gestaag doorzet
 • meer koopkracht voor huishoudens
 • een toename van de werkgelegenheid
 • het grote vertrouwen in de woningmarkt
 • de lage hypotheekrente

Huizenprijzen stijgen in 2016 nog iets harder

We zien de woningmarkt door de toenemende vraag volgend jaar minder ruim worden. Het aantal huizen waaruit kopers kunnen kiezen neemt af. Daardoor zullen de huizenprijzen naar verwachting in 2016 nog iets harder stijgen dan dit jaar. Dat is gunstig voor de huishoudens die onder water staan. Samen met reguliere aflossingen en vermogensopbouw in spaarhypotheken zorgt dit ervoor dat een fors aantal huishoudens boven water komt. Toch is de onderwaterproblematiek nog steeds groot: de groep met een potentiële restschuld is nog steeds bijna twee keer zo groot als voor de crisis.

Hypotheekschuld stijgt mondjesmaat, hypotheekrentes op laag niveau

De totale hypotheekschuld zal dit jaar voorzichtig oplopen. Tegenover een toename van de nieuwe hypotheekverstrekkingen door het aantrekken van de woningmarkt staat een hoog niveau van extra aflossingen. De hypotheekrentes breken tot nu toe vrijwel ieder kwartaal een nieuw laagterecord. Voor volgend jaar verwachten we dat de rente in Europa slechts zeer beperkt zal stijgen, waardoor de hypotheekrente laag kan blijven.

Lees het volledige Kwartaalbericht op rabobank.com

Nu een huis kopen of huren?

Een eerste huis kopen kan nu aantrekkelijk zijn: er staan veel huizen te koop, er is ruimte om over de prijs te onderhandelen en de hypotheekrente is laag.

Waarom kopen aantrekkelijk kan zijn

 • Wanneer u verwacht langere tijd in uw huis te blijven wonen, kan kopen een goede optie zijn. Het woningaanbod is groot en de huizenprijzen zijn flink gedaald.
 • Door een huis te kopen en er langere tijd te blijven wonen, kunt u vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld doordat u op uw hypotheek aflost of als uw huis in waarde stijgt.
 • Als u een huis koopt, realiseert u zich dan dat u de kosten voor onderhoud van uw huis zelf moet betalen. Daar staat tegenover dat u het huis naar uw eigen smaak kunt aanpassen.

Waarom huren aantrekkelijk kan zijn

Als u maar enkele jaren in het nieuwe huis wilt blijven wonen, kan het slimmer zijn om te huren. Het is namelijk onzeker of het huis dat u koopt gelijk blijft in waarde, nog in waarde daalt of stijgt. Daarnaast krijgt u bij de aankoop van een huis te maken met eenmalige kosten, zoals de 'kosten koper'. Wanneer u verwacht op korte termijn weer te verhuizen, maakt u deze eenmalige kosten voor een relatief korte periode en verdient u ze vaak niet terug.

Start uw oriëntatie in het Rabobank Hypotheekdossier

In het Rabobank Hypotheekdossier kunt u vrijblijvend berekenen hoe uw hypotheek bij de Rabobank eruit komt te zien.

 • bereken welk bedrag u kunt lenen
 • met bezittingen, inkomen en schulden
 • actuele hypotheekrente en verschillende hypotheekvormen
 • direct een beeld van uw maandlasten

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvend oriëntatiegesprek? Maak dan een afspraak.