Waarin verschilt de Nederlandse hypotheekrente met die van buurlanden?

De hypotheekrente ligt in Nederland hoger dan in andere eurolanden. Dit betekent niet altijd dat Nederlanders meer betalen voor dezelfde hypotheek.

Oorzaak

Het verschil in hypotheekrente wordt onder andere veroorzaakt door verschillen in de huizenmarkt. In Nederland kunt u een hypotheek afsluiten die hoger is dan de waarde van het huis. In veel andere Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland, is dit niet mogelijk of gebruikelijk. Duitsers sparen over het algemeen langer en kopen pas later een eigen huis. Door dit spaargeld hoeft er minder geld geleend te worden. Dit heeft een lagere hypotheekrente als gevolg.

Bekijk de actuele hypotheekrente

Ga naar het Hypotheekdossier

Verschil in voorwaarden

Er zijn ook voordelen voor eigenhuisbezitters in Nederland. Zo brengen veel Nederlandse hypotheekverstrekkers geen kosten in rekening bij het gedeeltelijk aflossen van de hypotheek (tot 10-20% van de oorspronkelijke hypotheeksom). Ook is het vaak mogelijk om zonder kosten af te lossen bij een verhuizing. In andere landen is dit niet altijd mogelijk of worden hiervoor kosten berekend.

Verschil in looptijd

Behalve een verschil in voorwaarden, is er tussen Nederland en andere eurolanden ook een verschil in looptijd. In Nederland is de standaard looptijd van een hypotheek 30 jaar. In andere landen in Europa is een looptijd van 20 of 25 jaar gebruikelijker.

Lees onze toelichting op de hypotheekrente in eurolanden op Rabobank.com

Contact

Rabobank