In samenwerking met de Rabobank is vanaf 15 oktober 2019 het tv-programma De Sleutel te zien op RTL4, waarin de Rabobank samen met presentator Beau van Erven Dorens daklozen bijstaat met hun financiële problemen. In totaal zijn er acht afleveringen. Elke zondagavond om 22.30 uur wordt een herhaling uitgezonden.

Over De Sleutel

In navolging van 'Het Rotterdam Project' gaat Beau van Erven Dorens dit jaar verder met 'De Sleutel', een programma waarin hij daklozen in plaats van geld een appartement geeft. Vijf daklozen uit vijf verschillende steden in Nederland (Almere, Alkmaar, Tilburg, Utrecht en Zwolle) krijgen de kans om weer een plaats in de maatschappij te veroveren. Met professionele hulp én de sleutel van hun eigen huis. Hier begint de beproeving pas.

'De Sleutel' gaat verder waar 'Het Rotterdam Project' ophoudt. Wat gebeurt er met de dakloze als hij na jaren op straat opeens in een huis zit? Hoe gaat hij om met de regels van de samenleving, de sociale controle, de eenzaamheid, het huishouden en de verantwoordelijkheid van een nieuwe kans? Het programma is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van 'Housing First', een idee dat uit Amerika stamt en over de hele wereld veel succes heeft geboekt. Daklozen mogen hun problemen – schulden, verslaving, re-integratie – aanpakken vanuit de rust en veiligheid van een eigen woning.

Rabobanks rol in het programma

Vanuit onze missie 'een financieel gezond leven voor iedereen' zetten we onze kennis en netwerk in om de daklozen in het programma de Sleutel bij te staan in hun schuldenproblematiek. Tegelijkertijd laten we zien welke oplossingen en samenwerkingen we bieden om mensen met (dreigende) schulden te helpen.

Rabo-adviseurs

Vijf Rabobank-adviseur staan de dakloze bij. Hij of zij heeft een prominente rol in de hulpverlening. De adviseurs van de Rabobank die deelnemen aan het tv-programma zijn:

Gerwin van Lohuizen – Financieel Adviseur, Rabobank IJsseldelta

Robin Melis-Aanen – Accountmanager MKB, Rabobank Tilburg e.o.

Marloes van Oijen – Financieel Adviseur, Rabobank Almere

Melanie Mellema-Koster – Financieel Adviseur, Rabobank Alkmaar e.o.

Bas van der Burgt – Financieel Adviseur, Rabobank Utrecht e.o.

Barbara Baarsma

In een van de afleveringen gaat Van Erven Dorens in gesprek met Barbara Baarsma. Barbara Baarsma is een Nederlandse econome, hoogleraar, bestuurder en adviseur. Baarsma is sinds januari 2019 directievoorzitter van Rabobank Amsterdam. In het tv-programma geeft ze uitleg en duiding over thema's die samenhangen met schuldenproblematiek. Beluister via de button hieronder het interview tussen Beau en Barbara.

Beluister het interview

Regionale events

In navolging van het tv-programma worden er in januari regionaal ook evenementen georganiseerd. Met leden en stakeholders wordt tijdens die evenementen besproken hoe de Rabobank de financiële weerbaarheid van kwetsbare doelgroepen in de regio kunnen vergroten. Meer informatie over deze events volgt.

Liever kijken?

Bekijk hier de Videoportretten van de Sleutel.

Videotheek