Hypotheek Rabobank

Stress en schaamte brengen mensen dieper in de problemen

Financiële problemen veroorzaken veel stress, wat het moeilijker maakt om helder na te denken, een situatie te overzien en om actie te ondernemen. Bij mensen die in de schulden raken neemt hersencapaciteit om te plannen, vooruit te denken en oplossingen te zoeken af, toonden psycholoog Eldar Shafir en gedragseconoom Sendhil Mullainathan aan.

Wist je dat iemand die financiële problemen heeft gemiddeld vijf jaar wacht voordat hij of zij hulp zoekt en dat de oorzaak vaak stress en schaamte is?

‘Mensen met financiële problemen doen de gordijnen dicht en zitten op de bank’, zegt Jacqueline Beekman, die werkt als senior adviseur armoede en schulden bij Moedige Dialoog, een samenwerkingsverband van de Rabobank met maatschappelijke organisaties, overheidsinstanties, financiële instellingen en bedrijven om mensen met schulden te helpen. ‘Ze voelen zich verlamd en verdoofd en gaan als gevolg daarvan bijvoorbeeld drinken. Of teveel geld uitgeven. Zo belanden ze in een vicieuze cirkel,’ aldus Beekman. Sociaal isolement ligt ook op de loer. Vanwege schaamte, maar ook omdat het simpelweg soms niet mogelijk is om mee te doen.

Schulden kunnen iedereen treffen

Hoewel schaamte heel begrijpelijk is, is die niet altijd terecht. Niemand kiest er bewust voor om in de schulden te belanden. Financiële problemen beginnen vaak met weinig ruimte op je betaalrekening én het ontbreken van een buffer om tegenvallers op te vangen. Ook veranderingen in het leven zoals een scheiding, de geboorte van een kind, ziekte, ontslag, het overlijden van een partner kunnen het begin vormen. Je hebt het dus niet altijd in de hand. Wat je wel in de hand hebt is te zorgen dat het niet erger wordt. Vaak denken mensen te lang dat het wel goed komt of ze durven er niet over te praten. Maar niets doen is geen optie. Op de website van 'Kom uit je schuld' staan veel verhalen van mensen met net zulke ervaringen als jij. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Kijk verder op 'Kom uit je schuld'

Anoniem hulp zoeken

Het is niet altijd makkelijk om vrienden of familie om hulp te vragen als je in de financiële problemen zit. Gelukkig is dat niet per se nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om hulp te zoeken. Zo kan je bij Geldfit anoniem een test doen om te kijken hoe je het best geholpen kan worden en biedt fiKks je online de mogelijkheid om anderen te vragen om een steuntje in de rug. Er is voldoende mogelijk dus wacht niet langer als je financiële problemen hebt en kom vandaag nog in actie.

Kijk hoe je ervoor staat via Geldfit Zoek een financiële buddy via fiKks