Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een eigen bankrekening, pinpas en toegang tot mobiel bankieren. Zakgeld krijgen zij automatisch op hun rekening en geld wordt steeds minder tastbaar. Daarbij vervaagt voor jongeren het onderscheid tussen geld op hun bankrekening met het geld dat ze verdienen via games met fictieve muntjes en credits.

Het belang van financiële opvoeding

Om financiële problemen op latere leeftijd te voorkomen, is het belangrijk om kinderen al jong de waarde van geld aan te leren. Kinderen die thuis leerden om verstandig met geld om te gaan, komen minder vaak in de financiële problemen.

Leuke hulpmiddelen voor je kind

Leren omgaan met geld moet vooral leuk zijn, een uitdaging. Geef je kind de ruimte om fouten te maken en om te leren. Spijt krijgen van een aankoop op jonge leeftijd is heel leerzaam.

Digitale educatie via online game ‘Hackshield’

Naast het leren omgaan met geld, is het belangrijk dat je kind leert hoe om te gaan met de gevaren van het internet. Daarom hebben we in samenwerking met budgetinstituut Nibud geholpen bij de ontwikkeling van het digitale spel Hackshield. Deze game is bedoeld om kinderen in de leeftijd van negen tot dertien jaar digitaal weerbaar te maken.

Bekijk HackShield: Future Cyber Heroes

Handige tips voor jou als ouder

De eerste telefoon

De aanschaf van een mobiele telefoon, vaak rond het tiende levensjaar, is een goed moment om over geld te beginnen. Het toestel kost veel geld en vormt de toegang tot digitaal (spaar)geld. Wie betaalt het abonnement, wie betaalt een eventuele reparatie en wie betaalt de kosten die buiten de bundel vallen? Het is handig om hier vooraf over na te denken en het gesprek hierover aan te gaan met je kind. Een kind dat urenlang op de achterbank van de auto zit te ‘Candy Crushen’ op een 4G-netwerk, moet leren dat dit geld kost.

Stapeltje nieuwe levens

De telefoon of tablet van papa of mama staat vol met spelletjes voor kinderen. Het is dus heel gemakkelijk om via een creditcard — waarvan de gegevens in de tablet zijn opgeslagen — nieuwe levens voor een spel te kopen. Alleen zéggen dat dit niet mag, is niet voldoende. Laat je kind zien wat het kost en wijs ze op de risico’s van online betalen.

Vier inkoppers
  1. Geef zakgeld op een vast moment en geef je kinderen een vast bedrag. Bespreek wat er met dat geld gedaan kan worden. Wat moeten de kinderen zelf betalen en wat betaal jij?
  2. Op = op. Wil een kind toch meer geld, laat hem of haar dat dan verdienen met klusjes.
  3. Sparen loont. Door bewust te sparen voor iets leert je kind de waarde van geld kennen. Wist je dat je in de bankieren app ook spaarpotjes kan aanmaken?
  4. Waarschuw je kind voor de verleidingen van reclames.

Lees meer over de financiële opvoeding van je kind

Leuk kinderboek over de wereld van geld

Rabobank-medewerkster Karin Merkus schreef in 2016 'Niels & het geldmysterie'. Een leerzaam boekje dat kinderen vanaf acht jaar op een speelse manier wegwijs maakt in de wereld van geld. Van sparen en rente tot hypotheken, pensioen en de bank: alles komt aan bod. Je kunt 'Niels & het geldmysterie' bestellen bij Bol.com, maar het boekje ook gratis online beschikbaar.

Lees hier het boek online