Op je achttiende verjaardag verander je van jongvolwassene naar officieel een volwassene en ben je daarmee verantwoordelijk voor je eigen financiën. Vanaf dan moet je alles zelf regelen en komt er meer kijken bij deze verantwoordelijkheid. Hieronder een paar belangrijkste adviezen van leeftijdgenoten.

Tip 1: durf verstandig te kiezen

Mensen worden de hele dag verleid om geld uit te geven. Als je voldoende hebt gespaard, heb je de ruimte om hieraan toe te geven. Het is echter niet verstandig om geld te lenen voor vluchtige uitgaven. Je moet het geld tenslotte terugbetalen en meestal met rente. Hoe ga je datzelfde geld tegen die tijd bij elkaar krijgen?

De belangrijkste tip die we jou hier kunnen geven is: durf verstandige keuzes te maken. Natuurlijk wil jij erbij zijn als je vrienden een vliegvakantie boeken. Maar weet; als jij die vakantie eigenlijk niet kunt betalen, is de kans groot dat dit voor sommige van je vrienden hetzelfde is.

Tip 2: neem bedenktijd

Houd je hoofd koel bij reclames, groepsdruk of gesponsorde influencers die willen dat je geld uitgeeft, wat je misschien niet hebt. Het is belangrijk dat je bij grote financiële keuzes een zo objectief mogelijk beeld vormt over de consequenties voor de lange termijn. Neem daarom voor grote uitgaves één of twee weken bedenktijd. Bespreek de gewenste uitgave met je ouders of iemand anders, die voor soortgelijke keuzes heeft gestaan. Het laatste wat je moet willen is een dure noodoplossing in de vorm van een flitskrediet of het aangaan van schulden bij vrienden.

Tip 3: praten over (het gebrek aan) geld

Praten over geld is soms moeilijk, zeker als je in de financiële problemen zit. Iedereen in je omgeving lijkt zijn of haar zaakjes altijd op orde te hebben. Wat overigens niet waar hoeft te zijn. Misschien denk je dat je de enige bent die zich financieel in de nesten heeft gewerkt. Een troost; deze problemen zijn oplosbaar en je bent niet de enige. Zo'n 750.000 Nederlandse jongeren kampen met (problematische) financiële problemen.

Zorg dat je je problemen oplost door om hulp te vragen. Zoek iemand om mee te praten. Dit kunnen je ouders zijn, maar als je dit lastig vindt, kun je ook altijd op zoek gaan naar een buddy die je helpt om je inkomsten en schulden op een rij te zetten.

Samen kun je een plan maken om je leven weer op de rit te brengen. Dat geldt bijvoorbeeld voor kortingen waar je recht op hebt of lenen bij DUO.

Lees meer over hoe je geholpen kan worden

Tip 4: zorg voor overzicht

Weet je wat er aan geld in en uit gaat in een maand? Het bijhouden van een huishoudboekje klinkt erg stoffig, maar gebukt gaan onder schulden is veel vervelender. Probeer het gewoon eens, al is het tijdelijk. Als je precies weet hoeveel geld je hebt, wordt het makkelijker om te sparen voor iets groots dat je écht graag wilt hebben.

Download hier het huishoudboekje

Naast het bijhouden van een huishoudboekje, geeft onze app je snel overzicht van wat er binnenkomt en uitgaat. Hiermee kan je je geldzaken regelen, zoals het instellen van limieten om te voorkomen dat je ongemerkt te veel dan gewenst uitgeeft.

Meer weten over wat je met de app kan

Achttien jaar worden

Wil je meer weten over wat er zoal voor jou anders wordt op je 18e? Kijk dan op onze webpagina, waar wij behandelen wat er financieel verandert voor 18-jarigen.

18 jaar en dan?