Als tiener komt er meer geld binnen aan zak- en kleedgeld en eventueel een bijbaantje. Maar, je geeft ook steeds meer uit. Soms zelfs meer dan je beseft. Laten we eerlijk zijn, dit wordt wel heel makkelijk gemaakt. Hieronder staat handige informatie, die jou kan helpen slimmer en veiliger met je geld om te gaan.

Slimmer met geld omgaan

Slim omgaan met geld gaat over hoe je op een handige, leuke en veilige manier kan zorgen dat je niet teveel uitgeeft of zorgt dat er meer binnenkomt.

Zorg dat er meer binnenkomt

Naast zakgeld en kleedgeld heb je misschien andere bronnen van inkomsten, zoals een bijbaantje of een hobby. Heb jij een passie waar je geld mee verdient? Check dan PASSI. PASSI staat voor inspiratie en talentontwikkeling. Wij geven je tips en tools waarmee je geld kunt sparen om je passie te financieren!

Meer weten over PASSI

Geef niet meer uit dan je hebt

Weet je wat er aan geld in en uit gaat in een maand? Het bijhouden van een huishoudboekje klinkt erg stoffig, maar gebukt gaan onder schulden is veel vervelender. Probeer het gewoon eens, al is het tijdelijk. Als je precies weet hoeveel geld je hebt, wordt het makkelijker om te sparen voor iets groots dat je écht graag wilt hebben.

Download hier het huishoudboekje

Overzicht via de Rabo App

Naast het bijhouden van een huishoudboekje, geeft onze app je snel overzicht van wat er binnenkomt en uitgaat. Hiermee kan je je geldzaken regelen, zoals het instellen van limieten om te voorkomen dat je ongemerkt te veel dan gewenst uitgeeft.

Meer weten over wat je met de app kan

Algemene tips
Is het echt zo belangrijk om die dure aankoop te doen? Slaap er eerst eens een nachtje over.Leen geen geld bij anderen. Als je extra geld nodig hebt, klop dan bij je ouders aan. Ze zullen misschien wel zeuren, maar ze zijn vaak blij dat jij bij hun komt en niet bij anderen. Zeker als je samen heldere afspraken maakt over het terugbetalen.Probeer zo min mogelijk spullen op afbetaling te komen en spaar voor grote uitgaven. Gebruik hiervoor eventueel onze digitale spaarpotjesapp. Als je een product toch nu moet hebben, reserveer dat geld voor het afbetalen elke maand om schulden te voorkomen. Via onze bankieren app kan je eenvoudig spaarpotjes kan aanmaken?

Spaarpotjes

Jouw pincode is alleen van jou

Wist je dat bijna de helft van de jongeren zijn pincode niet uit het hoofd kent? Zij schrijven het op een briefje of vertellen de code aan hun beste vrienden. Dat lijkt allemaal onschuldig, maar dat is het niet. Stel je eens voor dat je ruzie krijgt met je vrienden, of iemand jouw code gebruikt om je geld te stelen?

Houd je beveiligingscodes daarom geheim. Verder:

laat een ander nooit je bankpas gebruiken;zorg voor goede beveiliging van je mobiel, tablet en laptop;controleer je bankrekening;meld incidenten bij jouw bank en volg de aanwijzingen op

Lees meer over veilig bankieren

Checklist voor de ouders

Op de site van het Nibud staat handige informatie over hoe je je kind kan helpen om slimmer en beter met hun geld om te gaan.

Geldafspraken met jouw kind - Nibud - Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting

Zelf instellen voor je kind

Heeft je kind een Rabo JongerenRekening? Dan kun je als ouder zelf een aantal dingen regelen.

Lees wat je zelf kan instellen