18 jaar en dan

18 jaar en dan?

Je kind wordt 18 en officieel meerderjarig. Vanaf dan mag je kind zelf over heel veel zaken beslissen maar moeten er ook zaken geregeld worden. Als ouder wil je natuurlijk helpen bij alle dingen die geregeld moeten worden. Wij hebben tips voor je verzameld.

DigiD aanvragen

Een eigen DigiD geeft je kind meer onafhankelijkheid. Deze digitale identiteit geeft toegang tot websites van de Nederlandse overheid. Hiermee regelt je kind een aantal belangrijke dingen zelf. Bijvoorbeeld een zorgverzekering of zorgtoeslag.

Vraag een DigiD aan

Bankzaken regelen

Het regelen van bankzaken is voor je kind waarschijnlijk niet een van de meest spannende dingen uit de toekomst. Het is echter wel een belangrijke.

Zo wordt de Rabo JongerenRekening automatisch omgezet naar het Rabo StudentenPakket op het moment dat je kind 18 wordt. Daar hoef je niets voor te doen.

Lees meer over het Rabo StudentenPakket

Vanaf 18 jaar heb je als ouder geen toegang meer tot de rekening(en) van je kind. Je kunt deze dan ook niet meer inzien via Rabo Online Bankieren.

Wanneer je kind ervoor kiest dat je als ouder mag meekijken op de rekening(en) dan kan hiervoor een volmacht voor worden gegeven. Maak daarvoor een afspraak bij je bank.

Meer informatie over volmacht regelen

Verzekeringen afsluiten

Als je kind 18 wordt, is hij of zij niet meer voor alles met jou meeverzekerd. Hoe dat precies zit, verschilt per verzekering.

Zorgverzekering

Je kind is met je meeverzekerd tot zijn of haar 18e verjaardag. Daarna moet hij of zij een eigen verzekering afsluiten. Dit is verplicht voor iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt. Je kunt je kind helpen door hem of haar nog een tijdje op je eigen polis te laten staan. Jij betaalt dan de premie.

Je kind heeft recht op zorgtoeslag, ook als jij zijn of haar zorgverzekering betaalt. Dit vraag je aan bij de Belastingdienst.

Vraag zorgtoeslag aan op de website van de Belastingdienst

Aansprakelijkheidsverzekering

In de meeste gevallen is je kind (tot 27 jaar) meeverzekerd op jouw polis. Deze verzekering blijft geldig als hij of zij op zichzelf gaat wonen. Controleer dit wel even met je verzekeraar. Moet je kind zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Dan heeft Rabobank de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk de voordelen van de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering

Inboedelverzekering

Als je kind uit huis gaat, is hij of zij niet langer meeverzekerd met jouw inboedelverzekering. Het is dan verstandig een eigen inboedelverzekering af te sluiten. Studenten krijgen hierop 20% korting bij Interpolis.

Lees meer over de Interpolis Inboedelverzekering

Reisverzekering

Is je kind meeverzekerd met jouw doorlopende reisverzekering? Dan is deze nog steeds geldig als hij of zij uit huis gaat. Heb je geen doorlopende reisverzekering? Dan kan je kind er zelf een afsluiten. Bij Rabobank kan dat met de Doorlopende Reisverzekering van Interpolis. Studenten krijgen 25% korting op deze verzekering.

Ontdek meer over de Doorlopende Reisverzekering voor studenten

Wettelijk verplicht?

Sommige verzekeringen zijn wettelijk verplicht, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekering. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel aan te raden. Het schadebedrag kan namelijk enorm oplopen.

Bekijk per verzekering of deze verplicht is of niet

Kinderbijslag wordt tegemoetkoming

Wanneer je kind 18 wordt, ontvang je geen kinderbijslag meer. Als je kind nog op de middelbare school zit, kom je wel in aanmerking voor een tegemoetkoming. Deze kun je aanvragen bij DUO.

Vraag een tegemoetkoming aan op duo.nl

Tegemoetkoming bij studie

Afhankelijk van het inkomen van de ouders kunnen studenten studiefinanciering krijgen. Voor hbo- en wo-studenten gaat deze in op het moment dat de studie begint. Voor mbo-studenten gaat deze in op hun achttiende verjaardag.

Bereken op de website van DUO of je kind recht heeft op studiefinanciering

Inschrijven voor een woning

Ook als je kind nog thuis woont, het is verstandig hem of haar alvast in te schrijven als woningzoekende voor een studentenkamer of een huurwoning. De wachtlijsten kunnen namelijk erg lang zijn.

Alimentatie

Ben je gescheiden en ontvang je alimentatie? Dan heeft je kind zelf recht op dit geld zodra hij of zij 18 wordt. De alimentatie loopt door tot je kind 21 wordt of een baan krijgt met het minimumjeugdloon.

Aangifte inkomstenbelasting

Als je kind een (bij)baan in loondienst heeft, moet hij of zij aangifte doen van inkomstenbelasting. Teveel betaalde belasting wordt aan het einde van het jaar terugbetaald. Werkt je kind niet in loondienst maar bijvoorbeeld als ZZP’er of krantenbezorger? Dan moet de belasting achteraf worden betaald. In dit geval is het slim alvast geld opzij te leggen.

De eerste keer belastingaangifte doen is lastig. Daarom is het een goed idee dit samen met je kind te doen. Zo weet je zeker dat het goed gaat.

Invloed op je inkomsten

Ook je eigen financiële situatie verandert als je kind 18 wordt. Zo worden kinderbijslag en kindgebonden budget stopgezet. Ook andere toeslagen kunnen veranderen.

Kijk op de website van het Nibud welke invloed het heeft op je inkomen als je kind 18 wordt

Meer advies nodig?

Op onze pagina over leren omgaan met geld hebben we financieel advies verzameld voor jongeren en hun ouders. Hier staan handige tips en informatie, bijvoorbeeld over zakgeld geven of sparen.

Lees meer over leren omgaan met geld